Δέκα άνθρωποι έχασαν, μέχρι στιγμής, τη ζωή τους ενώ εκτεταμένες είναι οι πλημμύρες σε τρεις αμερικανικές πολιτείες από τον τυφώνα "Αϊρίν", ο οποίος συνεχίζει να κινείται βόρεια, προς την Νέα Υόρκη.
Η Νέα Υόρκη των 10.000.000 κατοίκων βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα "Αϊρίν" που ξεκίνησε να πλήττει το Κόνι Άιλαντ στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, με ανέμους που έφταναν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Δρόμοι, τούνελ, γέφυρες και ολόκληρες συνοικίες πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχές και την άνοδο της στάθμης των υδάτων με τα πιο σοβαρά προβλήματα στο Νιου Τζέρσεϊ, στις κάτω λεωφόρους του Μανχάταν, το Μπρούκλιν, το Κουίνς.
Τα περισσότερα προβλήματα με πλημμυρισμένους δρόμους και διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα καταγράφονται τώρα στο Νιου Τζέρσεϊ. Η στάθμη των υδάτων σε ορισμένες παραλιακές περιοχές έφθασε ακόμη και τα 2,5 μέτρα, από τις βροχοπτώσεις το νερό ανέβηκε 30 εκατοστά.
Το κόστος των ζημιών από τον κυκλώνα "Αϊρίν" κατά μήκος της αμερικανικής ακτής στον Ατλαντικό και από την υπερχείλιση ποταμών στην ενδοχώρα μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι.
Η αμερικανική μητρόπολη έμοιαζε για ώρες με πόλη φάντασμα. Οι δημόσιες συγκοινωνίες διεκόπησαν, τα αεροδρόμια έκλεισαν, ελάχιστος κόσμος κυκλοφορούσε στους δρόμους. Ο δήμαρχος Μπλούμπεργκ καλούσε τους κατοίκους μέχρι και την τελευταία στιγμή να μείνουν οπωσδήποτε στα σπίτια τους, προσθέτοντας ότι τώρα είναι "πολύ αργά για να φύγουν" όσοι δεν υπάκουσαν στις εντολές εκκένωσης.
Ο τυφώνας φτάνοντας στη Νέα Υόρκη αύξησε την ταχύτητα του κι έτσι έμεινε λιγότερες ώρες πάνω από την πόλη, έγινε με άλλα λόγια λιγότερο καταστροφικός ενώ μειώθηκε και η ταχύτητα των ανέμων του με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η άμπωτη στο δέλτα του ποταμού Χάτσον και τον ωκεανό απέτρεψε την άνοδο σε υψηλά επίπεδα της στάθμης των υδάτων γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερες καταστροφές.
Αμέσως μετά το πέρασμα του τυφώνα, κριτική δέχθηκε ο δήμαρχος Bloomberg για την υπερβολική του αντίδραση σε ένα πολύ πιο ήπιο φυσικό φαινόμενο μόνο και μόνο γιατί είχε αφήσει αρνητικές εντυπώσεις στη χιονοθύελλα που πάγωσε το χειμώνα τη Νέα Υόρκη.
Τώρα ο "Αϊρίν" κατευθύνεται στη Βοστόνη την επόμενη μεγάλη πόλη που αναμένεται να πληγεί, η οποία προετοιμάζεται ήδη τα τελευταία 24ωρα για κάθε ενδεχόμενο. Παρά την υποβάθμιση της, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο "Αιρίν" δεν θα φύγει τόσο εύκολα από την περιοχή, εκτιμούν ότι είναι σοβαρός ο κίνδυνος πλημμυρών όχι μόνο στα παράλια, αλλά και στην ενδοχώρα, όπου ήδη κλήθηκαν πυροσβέστες για την διάσωση οικογενειών που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ενημερωνόταν συνεχώς ενώ επισκέφθηκε και το κέντρο την Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών.
Ο "Αιρίν" είχε περάσει νωρίτερα από τις ακτές της νότιας και της βόρειας Καρολίνα, της Βιρτζίνια και του Μέριλαντ, όπου σπίτια και καταστήματα κατακλύστηκαν από τα νερά του ωκεανού από την μια πλευρά και των ποταμών από την άλλη, το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και ένα νοσοκομείο με 400 ασθενείς εκκενώθηκε.
Για δέκα νεκρούς κάνουν λόγο οι αρχές μεταξύ αυτών και δυο παιδιά ενώ οι αρχές δεν μπορούν ακόμα να κάνουν αποτίμηση των ζημιών και προειδοποιούν ότι οι επιπτώσεις από το πέρασμα του "Αιρίν" θα διαρκέσουν ακόμα μέχρι την Τρίτη ή την Τετάρτη.
Το πρόβλημα με τον "Αιρίν", λένε οι ειδικοί, είναι ότι δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια η συμπεριφορά του, επειδή εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο ανοργάνωτο σύστημα. Μόνο το μάτι αυτού του τυφώνα είχε πλάτος 100 χιλιόμετρα, λέει η υποδιευθύντρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετεωρολογίας, Κάθριν Σάλιβαν, που διέσχισε τον "Αϊρίν" με ειδικά εξοπλισμένο αεροπλάνο.