Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank με τη συμμετοχή της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ με το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Ο νέος όμιλος που θα προκύψει θα ονομαστεί Alpha-Eurobank και θα διατηρήσει το εμπορικό σήμα της Alpha Βank.
Νέα δεδομένα στην αγορά και στο τραπεζικό τοπίο δημιουργεί η επίσημη ανακοίνωση για τη συγχώνευση της Alpha Βank και της Eurobank, με συμμετοχή της κρατικής επενδυτικής εταιρείας του Κατάρ, σε πρώτη φάση με 500 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τη Δευτέρα τα στελέχη των δύο ομίλων, η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ονομαστεί Alpha-Eurobank και θα διατηρήσει το εμπορικό σήμα της Alpha Βank. Θα είναι η πρώτη σε μέγεθος στην Ελλάδα και δεύτερη ή τρίτη στη ΝΑ Ευρώπη, ενώ θα είναι ο 23ος όμιλος στην Ευρωζώνη, με 1.336 καταστήματα στη ΝΑ Ευρώπη και συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ.
Πρόεδρος στο νέο σχήμα θα είναι ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, ενώ θα υπάρχουν δύο συν-διευθύνοντες σύμβουλοι: Ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, υπεύθυνος για τις κεντρικές λειτουργικές υπηρεσίες και ο κ. Νίκος Νανόπουλος, υπεύθυνος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, οι βασικοί μέτοχοι της τράπεζας θα είναι:
Η οικογένεια Λάτση με ποσοστό 13%
Η οικογένεια Κωστόπουλου με ποσοστό 4% και
Η κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ Paramount Services με ποσοστό 17%.
Η σχέση ανταλλαγής θα είναι 5 κοινές μετοχές Alpha Βank για 7 μετοχές Eurobank, ενώ μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ, η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από το Κατάρ, ενώ τα κεφάλαια θα ενισχυθούν περαιτέρω κατά 2,1 δισ. ευρώ από οργανικές πρωτοβουλίες.
Αναφερόμενος στη συμμετοχή του Κατάρ, ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος δήλωσε πως "είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα". "Πιστεύουμε -ανέφερε ο κ. Κωστόπουλος- ότι θα φέρει και άλλα πράγματα. Δηλαδή όταν θα είναι το Κατάρ εδώ μέτοχος σημαντικός όπως θα δείτε από τα νούμερα της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας και μόνο το γεγονός ότι το κάνει σίγουρα έχει και άλλα πράγματα στο μυαλό του. Δηλαδή εδώ είναι σε μας πλέον να παρουσιάσουμε κι άλλα σχέδια και άλλες ιδέες για να γίνουν επενδύσεις σε αυτόν τον τόπο".
Στόχος και ζητούμενο, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, είναι η νέα τράπεζα, με ενισχυμένα κεφάλαια, να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νίκος Νανόπουλος, "θα μπορέσει να δημιουργήσει αξία τόσο για τους μετόχους όσο και για την ελληνική οικονομία, να βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης και την ανόρθωσή της, και να παίξει έναν δημιουργικό ρόλο στο μέλλον ίσως προσελκύοντας και άλλες επενδύσεις όχι μόνο από το Κατάρ, και από το Ντουμπάι ίσως και από άλλες χώρες της περιοχής και όχι μόνο".
Μάλιστα, τα στελέχη του νέου ομίλου εκτιμούν ότι η ψήφος εμπιστοσύνης από το Κατάρ θα οδηγήσει και στην επιστροφή των Ελλήνων καταθετών.
Για το "πρώτο βήμα-σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη" έκανε λόγο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για τη συμφωνία
Για θετική εξέλιξη προς όφελος της οικονομίας έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών. "Η απόφαση των δύο τραπεζών να προχωρήσουν στη συγχώνευσή τους είναι μία θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό" σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Για τη συμμετοχή του Κατάρ ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως "είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας" και καταλήγει: "Έχω τονίσει πολλές φορές ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και πάνω στο υπόβαθρο αυτό μπορούν και πρέπει να γίνουν όλες οι αλλαγές που διαμορφώνουν το νέο τραπεζικό τοπίο, προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των καταθετών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων."
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει τη συγχώνευση "απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας, κυρίως, της κυβερνητικής ανεπάρκειας". Ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει ότι "η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός της χώρας μας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών λόγω της μεγάλης ύφεσης. Γι' αυτό και αποτελεί μια ορθή στρατηγική κίνηση η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος".
Αρνητικά τοποθετούνται απέναντι στη συμφωνία ΚΚΕ και Συνασπισμός. Το ΚΚΕ τονίζει ότι από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών "δεν θα προκύψει κανένα όφελος για την καταχρεωμένη λαϊκή οικογένεια και τους μικρούς επιχειρηματίες που θα αντιμετωπίσουν έναν πιο ισχυρό τοκογλύφο" και προσθέτει πως "δραματικές θα είναι οι συνέπειες και για τους εργαζόμενους σε αυτές τις τράπεζες που θα βρεθούν αντιμέτωποι με απολύσεις και νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς".
"Η συγχώνευση των δύο τραπεζών δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για μια νέα απώλεια θέσεων εργασίας στον τραπεζικό κλάδο" επισημαίνει από την πλευρά του ο Συνασπισμός, τονίζοντας ότι "το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του δημόσιου και κοινωνικού ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος".
Διασφάλιση των θέσεων εργασίας ζητά και η Δημοκρατικη Αριστερά, βλέποντας πάντας και θετικά στοιχεία αφού σημειώνει ότι "αποτελεί μια αναγκαία κίνηση στο πλαίσιο των ραγδαίων αλλαγών που πυροδοτούν η κρίση χρέους και οι μεγάλες ανάγκες των τραπεζών για κεφαλαιακή επάρκεια".
Ο ΛΑΟΣ τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης των τραπεζών αλλά επικρίνει τη συμμετοχή του Κατάρ, σημειώνοντας: "Συγχωνεύσεις τραπεζών για να υπάρξει σιγουριά και παλιννόστηση κεφαλαίων. Άργησαν δύο χρόνια να το δρομολογήσουν. Έστω και αργά, είναι μία καλοδεχούμενη εξέλιξη, περιττό όμως να μιλάμε πλέον για ελληνικές τράπεζες".
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη μιλά για "πολύ θετική εξέλιξη στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία", καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση "να κάνει τη δική της δουλειά και να πάψει να υποκύπτει στις πιέσεις των κομματικών στρατών που κυριαρχούν στο δημόσιο τομέα" για να ανασάνει -όπως σημειώνει- η ιδιωτική οικονομία.
Ανησυχούν οι εργαζόμενοι
Ωστόσο, ερώτημα παραμένει το κατά πόσο η συγχώνευση θα φέρει λουκέτο σε καταστήματα και απολύσεις προσωπικού, αφού προβλέπει συνέργειες λειτουργικού κόστους ύψους 270 εκατ. ευρώ, με τους επικεφαλής της νέας τράπεζας να υποστηρίζουν πως δεν είναι στις προτεραιότητές τους οι απολύσεις, ακόμη κι αν κλείσουν καταστήματα.
Την ανάγκη να διαφυλαχθούν οι θέσεις των εργαζομένων στην νέα μεγάλη τράπεζα που θα προκύψει επισημαίνουν τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΟΤΟΕ. Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι η συμφωνία πρέπει να έχει ως στόχο τόσο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης, όσο και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
"Η όποια συγχώνευση πρέπει να γίνει χωρίς να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, χωρίς να περιοριστεί κανένα εργασιακό δικαίωμα τραπεζοϋπαλλήλου. Αυτές οι προϋποθέσεις πρέπει να εμπεριέχονται ως δεσμεύσεις σε ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο" σημειώνει η Συνομοσπονδία.
Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ Σταύρος Κούκος τόνισε ότι "τέτοιου είδους επιχειρηματικές κινήσεις θα κριθούν εφόσον διασφαλίζουν απόλυτα τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικοών νοικοκυριών, εξασφαλίζουν την απασχόληση και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και αποτρέπουν τις απολύσεις".
Ο πρόεδρος των εργαζομένων της Alpha Bank Τάσος Γκιάτης δήλωσε ότι το μέλλον των εργαζομένων περνά μέσα από την επιτυχία αυτής της διαδικασίας.
"Σαφώς ευχόμαστε την επιτυχή έκβαση στην προσπάθεια των δύο τραπεζών, αλλά εκ καθήκοντος και λόγω μακράς πείρας σε συγχωνεύσεις – εξαγορές τραπεζών, είμαστε υποχρεωμένοι να τονίσουμε και τις προϋποθέσεις επιτυχίας της δρομολογηθείσας σύμπραξης. Η διασφάλιση της απασχόλησης και η εργασιακή ειρήνη είναι θεμελιώδεις αρχές που θα πρέπει να γίνουν σεβαστές στην πράξη" σημειώνει σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων στη Εurobank.
Οι αγορές και ο διεθνής αντίκτυπος
Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Αθήνας τις επίσημες ανακοινώσεις για τη συγχώνευση Alpha Βank – Eurobank. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.000 μονάδες, ενισχυμένος κατά 14,37%, ενώ οι μετοχές των τραπεζών κατέγραψαν άνοδο κοντά στο 30%!
Θετικά βλέπουν τις εξελίξεις μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, όπως η Deutche Bank, που σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι κινήσεις συγκέντρωσης στις ελληνικές τράπεζες έχουν νόημα. "Βλέπουμε αυτή τη συμφωνία ως αναγκαίο βήμα για την αποδοτικότητα, αλλά μια ευρεία επαναξιολόγηση, είναι ακόμη εξαρτημένη από την ικανότητα της χώρας να πείσει τις αγορές" αναφέρει η γερμανική τράπεζα, η οποία εκτιμά ότι το νέο σχήμα που θα προκύψει θα πρέπει να αυξήσει το κεφάλαιο, γι' αυτό παραμένει επιφυλακτική εν όψει της αναγκαίας επανακεφαλαιοποίησης.
Η UBS κάνει λόγο για μια ξεκάθαρα θετική εξέλιξη για τον κλάδο, σημειώνει πως περιμένει κι άλλες συγχωνεύσεις, τονίζει ωστόσο ότι η συμφωνία Alpha και Eurobank ενέχει ρίσκο υλοποίησης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα σήμερα, θετικά στο σύνολό τους.
Οι "Financial Times" αναφέρουν πως με τη σύμπραξη των δύο τραπεζών αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες περί προσφυγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για αναδιάρθρωση κεφαλαίων, κίνηση που θα οδηγούσε στην κρατικοποίησή τους. Στέλεχος διαχείρισης επενδυτικού κεφαλαίου στη Βρετανία λέει μάλιστα στην ίδια εφημερίδα ότι "είναι το πρώτο δείγμα καλών ειδήσεων από την ελληνική οικονομία φέτος", ενώ Έλληνας τραπεζίτης που μιλά ανώνυμα στον συντάκτη επισημαίνει ότι "πρέπει να αναμένουμε κι άλλες τράπεζες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς η πίεση για συγχωνεύσεις, ώστε να μην καταλήξει κάποια τράπεζα στο ταμείο εξασφάλισης ρευστότητας και ουσιαστικά στην κρατικοποίηση, έχει γίνει τεράστια".
Η "Wall Street Journal" υπογραμμίζει ότι η νέα τράπεζα θα είναι μέσα στις 25 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρωζώνη με ενεργητικό 146 δισ. ευρώ και προ προβλέψεων κέρδη το 2010 της τάξης των 2,6 δισ. ευρώ. Εστιάζει μάλιστα στη συμμετοχή του Κατάρ στο νέο σχήμα, κάτι που -όπως σημειώνει- προσδίδει αξιοπιστία στο εγχείρημα. Τονίζει δε ότι το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ έχει συμμετοχές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Barclays και η Credit Suisse Group.
"Η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Alpha και της Eurobank θα είναι ο μεγαλύτερος δανειστής στη χώρα" γράφει το Bloomberg, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η συγχώνευση της δευτερης και της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με περιουσιακά στοιχεία 150 δισ. ευρώ, περισσότερα από 2.000 υποκαταστήματα και αποθεματικό 80 δισ.