Ανοίγει και πάλι η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λόγω των δυσοίωνων προοπτικών που διαμορφώνονται σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για την οικονομία, και στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα, σκληρά μέτρα.
Ανοίγει και πάλι η συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, λόγω των δυσοίωνων προοπτικών που διαμορφώνονται σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο για την οικονομία, και στην περίπτωση που η κυβέρνηση υποχρεωθεί να λάβει πρόσθετα, σκληρά μέτρα.
Υπουργοί και κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, βλέποντας ως πιθανότερο σενάριο για την επομένη των εκλογών, την συγκρότηση κάποιας μορφής κυβέρνησης συνεργασίας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτηρίζει ανοικτή την προοπτική μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μιλώντας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" είτε γίνουν είτε δεν γίνουν εκλογές, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες θα βάλει τους πολίτες μπροστά στην μεγάλη ευθύνη των αποφάσεων για την επόμενη ημέρα.
"Κάθε πολίτης που αγανακτεί και κάθε πολιτικός οργανισμός ή μέσο ενημέρωσης που απελευθερώνει και νομιμοποιεί την ανεύθυνη δημαγωγία, την τυφλή βία και τους προπηλακισμούς οδηγούν εκ των πραγμάτων τη χώρα σε εκλογές ευθύνης. Δηλαδή σε εκλογές συμμετοχής και συναπόφασης. Σε πρόσκληση στον κάθε πολίτη να εκφραστεί ως κυρίαρχος λαός" αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας.
Από την πλευρά του, το μέγαρο Μαξίμου αποκλείει κατηγορηματικά τις πρόωρες εκλογές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής" ότι "δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για πρόωρες εκλογές".
Στο πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται μετά την συμφωνία κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης για την παιδεία αλλά και τη διαφαινόμενη πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει στην παρούσα φάση τα νομοσχέδια για τα αυθαίρετα και, υπό όρους, το νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, τα σενάρια κάποιας μορφής κυβερνητικής συνεργασίας μετά το αποτέλεσμα της κάλπης αποκτούν νέα δυναμική.
"Μια κυβέρνηση η οποία δεν επιτυγχάνει τους στόχους τους οποίους η ίδια θέτει. Μια κυβέρνηση της οποίας οι υπουργοί δεν έχουν ψυχικά αποθέματα να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, δεν έχει λόγους παραμονής στην εξουσία. Είναι ώρα να μιλήσει ο λαός" δηλώνει ο γενικός γραμματέας ΚΕ της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Έντονα κριτική απέναντι στην σύγκληση των δυο μεγάλων κομμάτων , εμφανίζεται η αριστερά. Το ΚΚΕ μέσω του εκπροσώπου του, Παν. Μεντρέκα υποστηρίζει ότι "τη συναίνεση που έχουν σ' όλα τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά μετά το Μάαστριχτ, την πληρώνει ήδη ακριβά ο λαός. Η κυβερνητική συνεργασία που ετοιμάζουν δεν είναι για να το σώσουν αλλά για να τον αποτελειώσουν".
Ο Συνασπισμό, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι "οι δηλώσεις στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων υπέρ της συναίνεσης αποκαλύπτουν, τον τρόμο που διακατέχει τις δυνάμεις του δικομματισμού μπροστά στη συρρίκνωση της επιρροής τους και τη κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντί τους".
ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία σχολιάζουν ότι τα δυο μεγάλα κόμματα υιοθετούν επιτέλους τις δικές τους προτροπές για συνεργασία.