Σε πολιτική διευθέτηση του θέματος που προέκυψε για το ύψος του ελλείμματος και τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα, προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση.
Σε πολιτική διευθέτηση του θέματος που προέκυψε για το ύψος του ελλείμματος και τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές μας, με αποτέλεσμα την αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα, προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση.
Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίαζαν το βράδυ της Δευτέρας διερευνώντας στο Εurogroup τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης σε πολιτικό επίπεδο, με το κλίμα ωστόσο να είναι βαρύ για την Αθήνα, σε ό,τι αφορά τον ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής των συμφωνηθέντων.
Οι ελεγκτές δίνουν διορία μέχρι να επιστρέψουν στην Αθήνα, για τη λήψη όλων των μέτρων που έχουν μείνει πίσω, με πρώτο στη λίστα το ενιαίο μισθολόγιο, για το οποίο ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ χωρίς εξαιρέσεις, ενώ περιμένουν να αποσαφηνιστεί η διαδικασία της προσωπικής διαφοράς.
Ζητούν επίσης να μειωθεί άμεσα ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είτε μέσω της εργασιακής εφεδρείας ή ακόμη και με απολύσεις, να μειωθεί το προσωπικό στις ΔΕΚΟ και να κλείσουν άμεσα ανενεργοί φορείς του Δημοσίου.
Περιμένουν ακόμη τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και την πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων ακόμη και με κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ενώ εμμένουν στο στόχο για έσοδα 1,3 δισ. από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του μήνα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν στέλνει νέο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ν' ανοίξει άμεσα όλα τα ζητήματα και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προσθέτει: "Είμαστε σε φάση ανάλυσης των ενεργειών της Ελλάδας. Θα ήταν πρόωρο να προχωρήσουμε σε αξιολόγηση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης. Είμαστε σε επαφή μαζί τους. Μόλις τώρα έκαναν κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις λέγοντας ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους".
Από την πλευρά του, και ο επικεφαλής του Εurogroup υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν πιάνει τους στόχους. Μιλώντας στη "Le Soir", ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι "η Ελλάδα δίνει σήμερα την εντύπωση ότι δεν καταφέρνει να φτάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους".
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί σύντομα συμφωνία, που ικανοποιεί τα αιτήματα της Φινλανδίας χωρίς να αποδυναμώνει το στόχο της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη.
Ο Χερμαν Βαν Ρομπάι υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένεται από την Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει σχετικά με την αυστηρή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ.
Πάντως, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κατεβάσει τους τόνους για τη σχέση της με την τρόικα, ο Γερμανός υπουργός οικονομίας υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό οι δανειστές εστειλαν ένα μήνυμα στην Αθήνα. Όπως χαρακτηριστικά λέει ο Φιλιπ Ρέσλερ, "η αναχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων".
Η διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα έδωσε αφορμή στο γερμανικό Τύπο να φουντώσουν τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, σενάρια που διαψεύδονται τόσο από την Άγκελα μέρκελ, όσο και από τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
"Δεν σκέφτομαι καν την πιθανότητα αποχώρησης από την Ευρωζώνη κάποιας υπερχρεωμένης χώρας, διότι θεωρώ ότι έτσι θα ξεκινούσε ένα ντόμινο που θα εξελισσόταν σε μείζονα κίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, ερωτηθείσα σχετικά από το "Spiegel", δηλώνει αναρμόδια και προσθέτει ότι θα γίνει κάθε τι το δυνατόν να σωθεί η Ελλάδα. "Πρώτον -τονίζει- δεν το αποφασίζω εγώ αυτό. Δεύτερο πιστεύω ότι όλοι οι εταίροι στην Κομισιόν, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, στην ευρωζώνη είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσει αυτό και να διασφαλίσουν ότι η ελληνική οικονομία θα ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα και θα αναδιαρθρωθεί σωστά".
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής. "Είναι επιτακτική ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή οι αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο για την επίλυση της κρίσης χρέους. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε μαι απόλυτη και επιτακτική ανάγκη ώστε το σύνολο αυτών των αποφάσεων να τεθούν άμεσε σε εφαρμογή" τονίζει.
Παρέμβαση Δασκαλόπουλου
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης – παρουσίασης έκθεσης για την οικονομία και την ανάπτυξη κάλεσε για εθνική συνεννόηση και τόνισε: "Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι αυτό που παίζεται είναι το ευρωπαϊκό μας μέλλον. Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική και μικρολογία. Η διαπραγμάτευση και η συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι εύκολη αρκεί να πειστούμε και να πείσουμε ότι θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε."