Συνάντηση με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα και κάνει λόγο για ενίσχυση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.
Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε τη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα και κάνει λόγο για ενίσχυση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.
"Κοινή είναι η διαπίστωση από τις συναντήσεις μου ότι υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα. Την ανάπτυξη αυτή δεν τη βλέπουν ως μια συγκυριακή προοπτική αλλά ως στρατηγική επιλογή. Είναι στρατηγική επιλογή και για την ελληνική κυβέρνηση. Άρα, γίνεται αντιληπτό ότι και οι δυο χώρες έχουν την πολιτική βούληση να διαμορφώσουν μια σταθερή στρατηγική σχέση σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως συγκεκριμένα στον τομέα της άμυνας και της στρατιωτικής συνεργασίας" ανέφερε σε δήλωσή του ο Πάνος Μπεγλίτης.
Στις συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, έγινε αναλυτική συζήτηση για την ενεργειακή συνεργασία Ισραήλ – Κύπρου, καθώς και για την ένταση στις σχέσεις της Τουρκία με το Ισραήλ που κορυφώνεται τα τελευταία 24ωρα.
Οι αναβαθμισμένες επαφές της Ελλάδας με το Ισραήλ συμπίπτουν με την πρόοδο στα σχέδια της Κύπρου για εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε συνεργασία με την αμερικανική Νοble Energy και την ισραηλινή Delek, που έχει προτείνει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού στη Λευκωσία. Οι φραστικές απειλές από το δίδυμο Νταβούτογλου – Μπαγίς, έπειτα από την ανακοίνωση της έναρξης ερευνών την 1η Οκτωβρίου, στο λεγόμενο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ που συνορεύει με την ισραηλινή, ήρθαν να φορτίσουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ.
Μετά την απέλαση του Iσραηλινού πρέσβη από την Αγκυρα, ο Ερντογάν εμφανίζεται τώρα αποφασισμένος να επισκεφθεί τη λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, σε μία κίνηση που δεν έχει προηγούμενο.
Τι λέει η αντιπολίτευση στην Αθήνα
Η ΝΔ ζητά να καταγγείλει διεθνώς η κυβέρνηση την τουρκική στάση, με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να θέτει στο ΥΠΕΞ το ερώτημα "γιατί δεν έχει θέσει μέχρι σήμερα στα ανώτατα ευρωπαϊκά όργανα το σοβαρό αυτό θέμα, που αφορά στην εν γένει πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της χώρας αυτής αποτελεί προσβολή για ολόκληρο το θεσμικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα;".
Η Αλέκα Παπαρήγα, ωστόσο, χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις του Πάνου Μπεγλίτη περί δικαιώματος αυτοάμυνας του Ισραήλ. "Θεωρούμε ότι αυτές οι απαράδεκτες και επικίνδυνες δηλώσεις έγιναν με σκοπιμότητα και προδικάζουν ενδεχομένως -να πω με ένα ερωτηματικό- ποιά θα είναι η στάση της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη" τονίζει η γ.γ. του ΚΚΕ.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει ότι "η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να σέβεται τις συνθήκες μεταξύ τρίτων χωρών, που μάλιστα δεν την αφορούν".
" Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και ο ΟΗΕ θα πρέπει να εντείνουν αποφασιστικά τις πιέσεις τους προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία και να υιοθετήσει εποικοδομητική στάση στην επίλυση των διεθνών διαφορών" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.