Επιφυλακτική ήταν υποδοχή των ανακοινώσεων της ελληνικής κυβέρνησης από τους Ευρωπαίους εταίρους, με τον επικεφαλής του Eurogroup να επιμένει ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Αυστηρές συστάσεις Μέρκελ.
Επιφυλακτική ήταν υποδοχή των ανακοινώσεων της ελληνικής κυβέρνησης από τους Ευρωπαίους εταίρους, με τον επικεφαλής του Eurogroup να επιμένει ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.
"Η Ελλάδα πρέπει να ξέρει πως οι στόχοι που έχουμε θέσει πρέπει να επιτευχθούν και να γίνουν σεβαστοί. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η επόμενη εκταμίευση" τόνισε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ικανοποίηση για τις ανακοινώσεις, αλλά στάση αναμονής για την εφαρμογή των μέτρων δείχνει και η υποδοχή της Κομισιόν. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, μίλησε για θετική εξέλιξη, που έδειξε όμως ότι "έπρεπε να είχε γίνει επιπλέον προσπάθεια", ενώ πέταξε στην Αθήνα το μπαλάκι για το πότε θα επιστρέψει η τρόικα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο γίνεται πιο γρήγορα.
"Χωρίς να μπω σε λεπτομέρειες για το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση της τρόικας, η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων δείχνει ότι έπρεπε να είχε γίνει επιπλέον προσπάθεια" είπε χαρακτηριστικά ο Αμαντέου Αλταφάζ. Και πρόσθεσε: "Υπάρχει λοιπόν ικανοποίηση της Κομισιόν για τη διαδικασία αυτή. Επί των υπολοίπων θα ακολουθήσει αξιολόγηση της τρόικας μόλις επιστρέψει στην Αθήνα. Έχουμε θέσει ως προσωρινό χρονικό ορίζοντα τα μέσα Σεπτεμβρίου".
Ο ίδιος ο επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε ότι η τρόικα "αναγκάστηκε να διακόψει τον πέμπτο της έλεγχο στην Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή για να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τεχνικές εργασίες". "Μεταξύ άλλων -είπε ο επίτροπος- περιμένω από τον επικεφαλής της τρόικας Ματίας Μορς να γυρίσει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και οι τεχνικές εργασίες θα πρέπει να έχουν οκλοκληρωθεί. Έπειτα θα ακολουθήσουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση".
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι αν η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια, θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2012, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν αλλάζουν τον γενικό στόχο για το έλλειμμα του 2012. Ανέφερε, μάλιστα, ότι στην Ευρωζώνη είναι "αηδιασμένοι" από το γεγονός ότι καλούνται κάθε τρεις μήνες να κάνουν τις ίδιες συζητήσεις.
Μήνυμα έστειλε και η γερμανική πλευρά. Το συνταγματικό δικαστήριο ενέκρινε τη βοήθεια προς την Ελλάδα, χωρίς όμως να δίνει λευκή επιταγή, ενώ η Άγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε τη δυσφορία της με τις επιδόσεις της Ελλάδας και ζήτησε να προωθηθούν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις.
"Η Ελλαδα πρεπει να κανει δομικες μεταρρυθμίσεις, να δημιουργήσει διαφανείς δομές στη χώρα και φυσικά να κάνει επενδύσεις.Τα λεφτά στην Ευρώπη υπάρχουν, αλλά η Ελλάδα δεν έκανε χρήση του 70% του ποσού που δικαιούται από τα διαρθρωτικά ταμεία… Και μετά μιλάμε για πολεμική εναντίον κάποιων κρατών. Το να σπρώχνεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί και να μιλάς για αλληλεγγύη δεν μας οδηγεί σε μια Ευρώπη σταθερότητας, δεν ειναι λύση" τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Όπως ανακοινώθηκε χθες προωθούνται άμεσα με ένα νόμο που αναμένεται να κατατεθεί περί τα τέλη του μήνα στη Βουλή:
Το ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους υπαλλήλους σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, χωρίς εξαιρέσεις
Η διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων για οσους υπαλλήλους δεν απορροφηθούν εντός 12 μηνών
Τα λουκέτα σε φορείς του Δημοσίου
Η διευκόλυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων και το "ψαλίδι" στις κλαδικές, αλλά και
Το άμεσο άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων, ακόμη και εκείνων για τα οποία υπήρχαν χρονοδιαγράμματα έως το 2013, Οι διαδικασίες για ιδιωτικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ μέσα στο έτος.
Η χρηματιστηριακή αγορά υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τις ανακοινώσεις, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 7,98% ενώ οι μετοχές των τραπεζών εκτινάχθηκαν σε ποσοστό 17,31%. Ωστόσο, πιο επιφυλακτικές ήταν οι αγορές ομολόγων, με το spread του δεκαετούς σταθερά πάνω από τις 1.800 μονάδες και τα ασφάλιστρα κινδύνου σε νέο ρεκόρ, πάνω από τις 3.800 μονάδες βάσης.