Επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, από 0,50 έως 10 ευρώ ανά τ.μ., που θα συνδέεται με την τιμή ζώνης και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Επιπλέον, θα περικοπεί ένας ολόκληρος μηνιαίος μισθός από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου.
Επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, που θα κυμαίνεται από 0,50 έως 10 ευρώ ανά τ.μ., θα συνδέεται με την τιμή ζώνης και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού στη Θεσσαλονίκη, που όπως είπε ο υπουργός "κλήθηκε υπό τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, στην Ευρωζώνη, στην παγκόσμια αγορά".
Η διαδικασία για το ειδικό τέλος, που θα αφορά χτισμένη επιφάνεια, θα ανακοινωθεί την Τρίτη και σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, θα ληφθούν υπ' όψιν κοινωνικά κριτήρια. Όπως είπε, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα δώσει στη ΔΕΗ όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το ποιος είναι άνεργος, ανάπηρος ή υπάγεται στο κοινωνικό τιμολόγιο.
Το μέτρο θα έχει διετή διάρκεια και ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο κρατικός μηχανισμός θα καταβάλλει προσπάθεια να εισπραχθεί το έκτακτο τέλος μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ώστε να εγγραφεί δημοσιονομικά στο 2011, ενώ το τέλος για το 2012 θα εισπραχθεί με πολλές δόσεις "για να το αντέξει η κοινωνία". "Αυτή η νέα επιβάρυνση, θέλουμε να πιστεύουμε και θα το ελέγξουμε να είναι δίκαιη", πρόσθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι ομόφωνη απόφαση του υπουργικού ήταν να περικοπεί ένας ολόκληρος μηνιαίος μισθός από όλους τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως και τους νομάρχες .
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι η πλήρης και απόλυτη των υποχρεώσεων έναντι των εταίρων, δηλαδή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για το 2011 και το 2012, είναι η άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει αναπροσαρμογή στους στόχους, με δεδομένο ότι η ύφεση είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που η τρόικα είχε προβλέψει και πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το Μεσοπρόθεσμο.
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την αποχώρηση της τρόικας, που όπως επανέλαβε ήταν απολύτως προγραμματισμένη, και με την αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.
"Δεν είναι το πρόβλημα η συμφωνία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την τρόικα, αλλά αυτά που έχουν μεσολαβήσει και έχουν αλλάξει τον τοπίο και τον συσχετισμό" είπε ο κ. Βενιζέλος και επικαλέσθηκε τη στάση ορισμένων κρατών μελών που -όπως είπε- αντιμετωπίζουν κι αυτά ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά και τα δημοσιεύματα περί επικείμενης πτώχευσης της Ελλάδας στο πλαίσιο μιας "οργανωμένης σπέκουλας που αφορά την Ευρωζώνη συνολικά".
"Τέτοια φαινόμενα είχαμε, έχουμε και θα έχουμε" είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τόνισε ότι "σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί μια απάντηση". "Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τη χώρα να γίνεται το πρόσχημα για εξελίξεις που δεν μας αφορούν, αλλά στηρίζονται πάνω μας και σε βάρος μας" είπε σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις στο υπουργικό ελήφθησαν "μετά λόγου γνώσης".
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι πρωταρχική μέριμνα για την κυβέρνηση παραμένει η ανάσχεση της ύφεσης, όμως παραδέχθηκε ότι υπάρχουν υστερήσεις στην είσπραξη των εσόδων, τις οποίες απέδωσε σε ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου μηχανισμού και σε αδυναμία φορολογικής διοίκησης, γι' αυτό και -όπως είπε- χρειάζεται να υπάρξει ένας μηχανισμός αποκατάστασης.
Όπως προέβλεψε ο υπουργός, εφόσον καλυφθεί η "τρύπα" αυτή των 2 δισ. που έχει προκύψει, "από τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2012 θα έχουμε βγει στο ξέφωτο των πρωτογενών πλεονασμάτων… και θα είμαστε θωρακισμένοι πολιτικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη". "Αυτή -είπε- θα είναι η αποστομωτική απάντηση και προκειμένου να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να πετύχουμε τον στόχο.
Μιλώντας για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρωζώνη, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο "κολασμένους μήνες" και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη η κύρωση της συνθήκης για το EFSF.
"Όλα τα θέματα κινούνται στη 'ρουλέτα', αλλά τα μηνύματα είναι πάρα πολύ καλά", είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: "Όλα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου". Ο ίδιος αναφερόμενος και πάλι σε όσους επικρίνουν τις ελληνικές προσπάθειες είπε πως "εάν τους αποστομώσουμε θα έχει λεφτά το Δημόσιο" και μεγαλύτερη ρευστότητα ο τραπεζικός κλάδος άρα και οι επιχειρήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίο και ενημέρωσαν για την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. "Όποια ενημέρωση έχουν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν εξαιρετικά υψηλό το επίπεδο της συζήτησης. Συμφωνήσαμε αργότερα μέσα στην ημέρα, να συζητήσουμε και πάλι για το θέμα της γρηγορότερης ψήφισης του προϋπολογισμού", τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.