Περίπου 4.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα οδηγούνται άμεσα στην εργασιακή εφεδρεία, διαδικασία την οποία προωθεί άρον-άρον η κυβέρνηση υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της Ευρώπης. Το μέτρο προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις.
Σε περικοπές προσωπικού από 151 δημόσιους οργανισμούς και ΔΕΚΟ προχωρεί άρον-άρον η κυβέρνηση, στέλνοντας στην εργασιακή εφεδρεία σχεδόν 4.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
H εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, που εστάλη χθες στους 151 οργανισμούς αυτούς, πυροδότησε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει "αυθαίρετη, αντικοινωνική και αναποτελεσματική" την εργασιακή εφεδρεία.
"Στη σκληρή κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εργασιακή εφεδρεία και κατ' επέκταση περαιτέρω διεύρυνση της ανεργίας. Η κυβέρνηση, αντί να λαμβάνει μέτρα που ανοίγουν παράθυρο για απολύσεις, θα έπρεπε να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση υπηρεσιών και οργανισμών με στόχο την αξιοποίηση όλων των εργαζομένων" τονίζει η ΓΣΕΕ και προειδοποιεί ότι από κοινού με τους εργαζόμενοςυ της χώρας θα αντιπαλέψουν τις "αυθαίρετες και αντικοινωνικές ρυθμίσεις".
"Άμεση και δυναμική" αντίδραση προαναγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, η οποία σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι αφού "έδιωξε το 50% των σιδηροδρομικών", τώρα "κατ' απαίτηση των εντολοδόχων της, οι οποίοι ζητούν να 'χυθεί το αίμα' των εργαζομένων, σπρώχνει στην απόλυση σε πρώτη φάση το 10% των εναπομειναντων".
"Η αντίδρασή μας δεν θα είναι απλά δυναμική. Ξεπέρασαν κάθε όριο και η σύγκρουση είναι μονόδρομος" προειδοποιεί το συνδικάτο των εργαζομένων ΟΑΣΑ, που καταγγέλλει "επίθεση της κυβέρνησης ενάντια σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα".
Με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΚΕ ΕΘΕΛ δηλώνει ότι δεν θα επιτραπεί καμιά εργασιακή εφεδρεία στο σύνολο των εργαζομένων. "Στα άνομα σχέδιά σας θα μας βρείτε όλους απέναντι. Δεν θα επιτρέψουμε καμία χαμένη θέση εργασίας, κανένα είδος εργασιακής εφεδρείας για το σύνολο των εργαζομένων μας" σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Αντιδράσεις υπάρχουν και από την αντιπολίτευση. Για απουσία σχεδιασμού καταγγέλλει την κυβέρνηση η ΝΔ, η οποία τονίζει: "Η πρότασή μας για την εργασιακή εφεδρεία, που δεν περιλαμβάνει απολύσεις, εγγυάται δημοσιονομικό κέρδος, αλλά και κοινωνικό όφελος. Η κυβέρνηση τη μετέτρεψε σε προθάλαμο και διαδικασία απολύσεων. Διαφωνούμε πλήρως. Ο πανικός και η σύγχυση είναι κακοί σύμβουλοι σε μια κυβέρνηση που αποτυγχάνει παντού".
Επικαλούμενο το παράδειγμα της μείωσης προσωπικού στον ΗΣΑΠ, το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η εργασιακή εφεδρεία "θα διογκώσει ακόμα περισσότερο την ανεργία, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες για όλο το λαό, καθώς αυτός θα πληρώσει τις ελλείψεις που θα δημιουργηθούν".
Ο ΛΑΟΣ αποκαλεί την εργασιακή εφεδρεία "ζαχαρώδη απόλυση". .
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για μέτρο που "εντάσσεται στα σχέδια της κυβέρνησης για γενικότερο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και για τρομοκράτηση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα ώστε να μην αντιστέκονται στις αντεργατικές πολιτικές της".
"Η κυβέρνηση και στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας προχωρεί χωρίς σχέδιο και κατεύθυνση. Με ισοπεδωτικό τρόπο παίρνει μια λάθος απόφαση, με κριτήριο το πολιτικό κόστος αντί να προχωρήσει σε πραγματική αξιολόγηση" σημειώνει η Δημοκρατική Συμμαχία.
"Κατηγορηματικά αντίθετοι" με το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας δηλώνουν από τη Δημοκρατική Αριστερά, τονίζοντας ότι "η αντιμετώπιση του ζητήματος του πλεονάζοντος προσωπικού και η άμεση κάλυψη μεγάλων κενών πρέπει να γίνει μόνο και αποκλειστικά με μετατάξεις".
Τι προβλέπει η εγκύκλιος
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικώνως πλεονάζον θα πρέπει σε πρώτη φάση να χαρακτηριστεί το 10% του προσωπικού ανά οργανισμό, από τους 1541 της λίστας, με προτεραιότητα σε όσους υπαλλήλους αορίστου χρόνου έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δηλαδή μπορούν να φύγουν με μειωμένη σύνταξη και είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Πρόκειται για μια διαδικασία που προβλέπεται για όσους θα υπαχθούν στην εργασιακή εφεδρεία και οι οποίοι για ένα χρόνο πριν λάβουν την πρόωρη σύνταξη θα αμείβονται με το 60% του βασικού τους μισθού.
Αν δεν καλυφθεί το ποσοστό 10% ανά οργανισμό με υπαλλήλους που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, θα πρεπει από τις διοικησεις των 160 οργανισμων αυτό να συμπληρωθεί με εργαζόμενους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικότερα διοικητικούς, γραμματείς, οι οποίοι θα αξιολογηθούν από το ΑΣΕΠ και ελάχιστοι από αυτούς θα μεταταχθούν, ενώ οι υπόλοιποι θα έχουν δικαίωμα σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης. Οι υπόλοιποι θα απολυθούν.
Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αποσταλούν στο υπουργείο Οικονομικών από τις διοικήσεις των 151 οργανισμών μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου. Συνολικά όπως εκτιμάται, στην πρώτη φάση της εργασιακής εφεδρείας θα υπαχθούν περίπου 4.000 υπάλληλοι αορίστου χρόνου, καθώς ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων στους 160 οργανισμούς και δημόσιες επιχειρήσεις είναι περίπου 40.000.
Tαυτόχρονα, με την πρώτη φάση της εφεδρείας θα εφαρμοστεί η δεύτερη φάση αξιολόγησης που θα αφορά πλέον όλους τους υπαλλήλους των οργανισμών που έχουν πάνω απο 100 εργαζόμενους και οι οποίοι θα μπουν σε διαδικασία αξιολόγησης με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο σε δυο μήνες, δηλαδή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε να εντοπιστεί τυχόν νέο πλεονάζον προσωπικό στους οργανισμούς αυτούς.
Πάντως, στον κατάλογο, που περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν και οργανισμοί με πολύ λιγότερους από 100 υπαλλήλους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων είναι σχεδόν ισάριθμα με τους εργαζόμενους!