Διαβουλεύσεις με την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί θα έχει την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Γιώργος Παπανδρέου, σε αναζήτηση λύσης στο ελληνικό ζήτημα μετά την κρίση που δημιουργήθηκε με την αναχώρηση της αποστολής της τρόικας από την Αθήνα. Πυρετώδεις οι διεργασίες, εντός και εκτός συνόρων.
Διαβουλεύσεις με την Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί θα έχει την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Γιώργος Παπανδρέου, σε αναζήτηση λύσης στο ελληνικό ζήτημα μετά την κρίση που δημιουργήθηκε με την αναχώρηση της αποστολής της τρόικας από την Αθήνα και τα αυστηρά μηνύματα απ' ολη την Ευρώπη ότι δεν θα υπάρξει 6η δόση αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Εν όψει της κρίσιμης τηλεδιάσκεψης, οι διεργασίες είναι πυρετώδεις. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας για να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γερμανό και τον Γάλλο ομόλογό του.
Εκτός συνόρων, ο Νικολά Σαρκοζί είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς όμως να γίνει καμία δήλωση, ενώ η Άγκελα Μέρκελ κάλεσε στο Βερολίνο τον Φινλανδό πρωθυπουργό προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των εγγυήσεων που ζητούν οι Φινλανδοί για να δανείσουν την Ελλάδα.
Μετά τη συνάντηση, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. "Όλοι -είπε- έχουν την αντίληψη ότι ένας όρος όπως 'ευρωομόλογο', 'αδυναμία εξόφλησης' ή κάτι άλλο θα επιλύσει την κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι αυτό δεν θα γίνει. Η διαδικασία θα είναι μακρά και βαθμιαία".
Νωρίτερα, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, η Μέρκελ είχε ταχθεί κατά της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το άρθρο του υπουργού οικονομίας Ρέσλερ περί συντεταγμένης πτώχευσης της Ελλάδας, συνιστώντας μεγαλύτερη προσοχή σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κρίση στις αγορές.
Να χαμηλώσει τους τόνους επιχειρεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις όπου ουσιαστικά επιβεβαίωνε την ύπαρξη "plan b" σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Με νέες του δηλώσεις την Τρίτη, ο Σόιμπλε τόνισε πως "δεν συντρέχει λόγος για ηττοπάθεια" και πρόσθεσε: "Ως άνθρωποι, έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε σε όλα. Πιθανόν, λοιπόν, να κινδυνεύουμε να υπερτονίσουμε και τις ανησυχίες μας, αναφορικά με την κρίση αυτήν".
Αντιφατικά είναι τα μηνύματα και από την αυστριακή πλευρά. Ο υπουργός Οικονομικών να υποστηρίζει ότι πρέπει να εξεταστεί ακόμη και το σενάριο της χρεοκοπίας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και το επιθυμητό. "Όλες οι χώρες πρέπει να υπολογίζουν όλα τα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να επιλύσουν την πίεση χρέους προς την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά είναι και τα επιθυμητά σενάρια" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ράινχολντ Μιτερλενερ.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Αυστριακός καγκελάριος τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα στοίχιζε πολύ ακριβά, ενώ δεν υπάρχει και νομικό πλαίσιο. "Μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας όπως τη συζητούν τώρα ορισμένοι, θα στοίχιζε ακριβά και επιπλέον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια συντεταγμένη χρεοκοπία" τονίζει ο Βέρνερ Φάινμαν.
Στο θέμα παρενέβησαν και οι ΗΠΑ, που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, με τον Μπαράκ Ομπάμα να αφήνει αιχμές για τη στάση των Ευρωπαίων στην αντιμετώπιση του προβλήματος και να μην κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μάλιστα, στέλνει στην Πολωνία τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιντνερ για να παραστεί στη συνεδρίαση του Ecofin. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA Μ. Ιγνατίου στο κεντρικό δελτίο, ο κ. Γκάιντερ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους:
Άμεση υλοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου
Διπλασιασμό κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να υπάρχει ετοιμότητα στήριξης Ιταλίας και Ισπανίας σε περίπτωση που τη χρειαστούν
Όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο της συνόδου στην Πολωνία ο Τίμοθι Γκάιντνερ θα έχει συνομιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ οι δύο υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν και στην Ουάσιγκτον στις 24 Σεπτεμβρίου.
Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα, μετά το αίτημα που υπέβαλε η Ιαπωνία.