Λίγες ώρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του γεωτρύπανου "Όμηρος" στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε -ως αντίποινα- γεωτρήσεις ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
Λίγες ώρες μετά την έναρξη της λειτουργίας του γεωτρύπανου "Όμηρος" στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε -ως αντίποινα- γεωτρήσεις ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους. Τη σχετική δήλωση έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατά την αναχώρησή του από την Άγκυρα.
Ταυτόχρονα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, προαναγγέλλει υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας με τα κατεχόμενα. "Εμείς -τονίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ- επιθυμούμε στην Ανατολική Μεσόγειο ειρήνη και σταθερότητα. Αλλά εάν κάποιοι πουν 'εδώ είναι δικά μας χωράφια και κάνουμε ό,τι θέλουμε', τότε και εμείς θα υπογράψουμε συμφωνία υφαλοκρηπίδας".
Τους τόνους ανεβάζει και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανερ Γιλντίζ, που προσθέτει ότι τα ερευνητικά πλοία ή οι πλατφόρμες που θα πιάσουν δουλειά στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου θα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία. "Πρόκειται για πρόκληση και προβοκάτσια. Θα δούμε όλοι μαζί ποιά θα είναι η δική μας στάση. Αλλά ειδικότερα με την συμφωνία της υφαλοκρηπίδας (σ.σ. Τουρκίας – ψευδοκράτους) θα δημιουργηθεί τετελεσμένο στην περιοχή" δηλώνει ο Γιλντίζ.
Το προσωπικό της αμερικανικής Noble Energy έθεσε το πρωί σε λειτουργία το γεωτρυπανο "Ομηρος", στο οικόπεδο 12, με στόχο να φτάσει σε βάθος 1.750 μέτρων, αναζητώντας φυσικό αέριο. Στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ και πάνω από την πλατφόρμα πετούν ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ τέσσερα πολεμικά πλοία κινούνται κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως και το νορβηγικό ερευνητικό, που δεν έχει πλησιάσει μέχρι στιγμής στην υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Στη Νέα Υόρκη , ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης ενημέρωσε για τις τουρκικές απειλές τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και σε δήλωσή του κατήγγειλε την Τουρκία ότι "δεν έχει επιχειρήματα γι' αυτό και συνήθως πηγαίνει σε ένταση". "Εμείς και επιχειρήματα έχουμε και ανελλιπώς τα διακινούμε και θωρακίζουμε τα συμφέροντα της χώρας με τον καλύτερο τρόπο" πρόσθεσε ο κ. Λαμπρινίδης.
Να χαμηλώσουν οι τόνοι στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και να εκτονωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να ζητήσει ο Μπαράκ Ομπάμα από τον Ταγίπ Ερντογάν στην επικείμενη συνάντησή τους.
Να εγκαταλείψει τις απειλές καλεί την Άγκυρα και η Κομισιόν, με την εκπρόσωπό της Μάγια Γιαντσίτσεβιτς να δηλώνει: "Προτρέπουμε την Τουρκία να μην εξαπολύει απειλές, να μην δημιουργεί τριβές ούτε να κάνει ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουνα ρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών".