Παρά τη μικρή μείωση των ποσοστών τους, συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές του 2006, οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν νικητές από την κάλπη της χθεσινής, κρίσιμης αναμέτρησης στο Βερολίνο. Με ποσοστό 28,3 % διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους και τώρα αναζητούν τον επόμενο κυβερνητικό εταίρο τους, σε τοπικό επίπεδο.
Παρά τη μικρή μείωση των ποσοστών τους, συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές του 2006, οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν νικητές από την κάλπη της χθεσινής, κρίσιμης αναμέτρησης στο Βερολίνο. Με ποσοστό 28,3 % διατηρούν την πρωτοκαθεδρία τους και τώρα αναζητούν τον επόμενο κυβερνητικό εταίρο τους, σε τοπικό επίπεδο. Πιο πιθανή θεωρείται η συνεργασία τους με τους Πράσινους, που ενισχύθηκαν κατά 4,5 τοις εκατό κι έρχονται τρίτη δύναμη, αμέσως μετά τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, που ήλθαν δεύτεροι.
Με ενισχυμένο το ποσοστό του, στο 23,4 %, το κόμμα της Άγκελα Μέρκελ κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Όμως, οι εταίροι της Γερμανίδας καγκελάριου στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι Φιλελεύθεροι, υπέστησαν ταπεινωτική -την έκτη κατά σειρά σε περιφερειακό επίπεδο- ήττα. Και με μόλις 1,8 τοις εκατό, μένουν εκτός της τοπικής Βουλής του Βερολίνου. Μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι το κόμμα του Φίλιο Ρέσλερ όχι μόνον δεν έπεισε με την δημαγωγική ρητορική του υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας, αλλά ότι, αντίθετα, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.
Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι ζητούν τώρα πρόωρες εκλογές, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καταγγέλοντας ανοιχτά τους Φιλελεύθερους εταίρους της Μέρκελ ότι δεν είναι σε θέση να κυβερνήσουν. Η ενδοκυβερνητική διαμάχη, με αφορμή τις δηλώσεις Ρέσλερ περί δυνητικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, κατέδειξε ότι ο συνασπισμός της Μέρκελ δεν είναι τίποτε άλλο πλέον παρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, διακήρυξε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.
Η μεταστροφή, αλλά και η απογοήτευση μίας σημαντικής μερίδας του εκλογικού σώματος αποτυπώνεται στα εκλογικά ποσοστά, που απέσπασαν αφενός μεν το κόμμα της Αριστεράς, το οποίο έχασε 1,7 % της δύναμής του και, κατά συνέπεια, τη θέση του στον μέχρι σήμερα κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες στο κρατίδιο του Βερολίνου, αφετέρου δε, το εναλλακτικό κόμμα των Πειρατών, που με κεντρικό σύνθημα τη διαφάνεια στο διαδίκτυο και τις ατομικές ελευθερίες έκανε την μεγάλη έκπληξη, συγκεντρώνοντας το 9 % των ψήφων.
Στην κεντρική πολιτική σκηνή, εν τω μεταξύ, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, σε ομοσπονδιακό επίπεδο, με τους Χριστιανοδημοκράτες, χωρίς να έχει προηγηθεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις, από την άλλη, δείχνουν ότι τα ποσοστά της Μέρκελ παραμένουν υψηλά. Ολοένα και περισσσότεροι αναλυτές, πλέον, εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο θα είναι μάλλον ραγδαίες.