Υπόμνημα κατέθεσε, το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Κ. Σκορδάς, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι η η ένταξη 151 ΔΕΚΟ στα έξοδα της γενικής κυβέρνησης επιβάρυνε το έλλειμμα με δυο, περίπου, εκατοστιαίες μονάδες, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει οι απαιτούμενες στατιστικές μελέτες.
Την κυβέρνηση κατηγορεί ένα ακόμη πρώην μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ότι "φούσκωσε" το έλλειμμα του 2009 για να περάσει τα σκληρά μέτρα, τα οποία συμφώνησε με την τρόικα.
Ο οικονομολόγος Κώστας Σκορδάς κατέθεσε υπόμνημα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", και στο οποίο ο κ. Σκορδάς υποστήριζε ότι η ένταξη 151 ΔΕΚΟ στα έξοδα της γενικής κυβέρνησης επιβάρυνε το έλλειμμα με δυο, περίπου, εκατοστιαίες μονάδες, φέρνοντας το στο 15,4%, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει οι απαιτούμενες στατιστικές μελέτες.
"Δεν τηρήθηκε η επιστημονική διαδικασία που έπρεπε να τηρηθεί" υποστήριξε ο κ. Σκορδάς μιλώντας στο ρ/σ "Realfm". Ερωτηθείς εάν επιβαρύνθηκε ή διογκώθηκε το έλλειμμα με αυτή την πρακτική που ακολουθήθηκε, το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ απάντησε: "Περίπου 1,8 με 2 μονάδες του ΑΕΠ".
Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος κατέθεσε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής υποστήριξε ότι τα πάντα έγιναν σύννομα και σε συμφωνία με την Eurostat.
Ο Ανδρέας Γεωργίου επισήμανε ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2009 είναι πλήρως αξιόπιστα γι' αυτό και δεν αμφισβητούνται από την Κομισιόν. Και πρόσθεσε: "Καμία βάση δεν έχουν οι κατηγορίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος. Τα στατιστικά έγιναν με βάση τους κανόνες ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών και σε πλήρη συνεργασία με τη Eurostat. Γι' αυτό και δεν υπήρξαν επιφυλάξεις από τη Eurostat. Μετά από χρόνια επιφυλάξεων και αστερίσκων για πρώτη φορά η Eurostat δημοσίευσε χωρίς επιφυλάξεις τα στοιχεία μας".
Με νέες καταγγελίες εναντίον των κ. κ. Παπακωνσταντίνου και Γεωργίου επανήλθε και το άλλο, πρώην, μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, η οποία επέμεινε: "Το έλλειμμα των 15,4% δεν βασίζεται σε μετρήσεις. Είναι ένα αυθαίρετο νούμερο. Εγώ έλεγα γύρω στο 12% αλλά τελικά μπορεί να είναι και 9%".
Επίκαιρη ερώτηση, ζητώντας διευκρινίσεις για τα όσα συνέβησαν στην ΕΛΣΤΑΤ, κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να καταθέσουν στην επιτροπή εκτός των υπολοίπων μελών του δ.σ., ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο πρόεδρος της Eurostat.
"Να κληθούν όλα τα μέλη του καρατομούμενου διοικητικού συμβουλίου καθώς και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ήταν τότε υπουργός και έχει ανάμιξη στην υπόθεση. Και η επιτροπή με βάση το άρθρο 41α του κανονισμού, να κάνει ακρόαση και να εκδώσει πόρισμα" δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ευθύνες σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταλογίζει το ΚΚΕ και σε ανακοίνωσή του τόνισε: "Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με την ανοχή της ΕΕ, είχαν και έχουν τα μέσα και τις μεθόδους να εμφανίζουν το έλλειμμα και άλλα στοιχεία με βάση τις ανάγκες της προπαγάνδας τους για να δικαιολογήσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους".
Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις από την πλευρά του ΛΑΟΣ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κωστής Αϊβαλιώτης, ανέφερε ότι "στατιστικώς, η Στατιστική μας Υπηρεσία ρέπει προς την αλχημεία. Πρώτα έκανε κουμάντο στο μαγείρεμα ο κ. Αλογοσκούφης, σήμερα, απ' ότι φαίνεται οι κ. κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος".