"Φρένο" στα σενάρια περί χρεοκοπίας επιχείρησε να βάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με γραπτή του ανακοίνωση, από την Ουάσιγκτον ενώ έχει μαραθώνιο συναντήσεων με τραπεζίτες, στελέχη του ΔΝΤ και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και δεν πρόκειται να πτωχεύσει, μετά την συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε
"Φρένο" στα σενάρια περί χρεοκοπίας επιχείρησε να βάλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος προειδοποιώντας, με γραπτή του ανακοίνωση, για τις επικίνδυνες συνέπειες που έχουν για τη χώρα.
Αναφερόμενος στις φήμες περί χρεοκοπίας, ο υπουργός Οικονομικών τις χαρακτήρισε "κακής ποιότητας παραπολιτική νουβέλα" και εμμένει στη θέση της κυβέρνησης για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο τύπο είναι σενάρια τα οποία παρουσιάζονται ως πηγές που προέρχονται από την ελληνική κυβέρνηση ενώ στην πραγματικότητα αναπαράγουν φήμες που διακινούν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Μαραθώνιος συναντήσεων
Μαραθώνιο συναντήσεων έχει ο Ευ. Βενιζέλος τις τελευταίες ώρες, στην Ουάσιγκτον. Πριν την συνάντηση με την διευθύντρια του ΔΝΤ, στις 10.30 ώρα Ελλάδας, θα προηγηθεί συνάντηση μεταξύ Τρισέ, Λαγκάρντ και τουΈλληνα υπουργού.
Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Άκερμαν της Ντόιτσε Μπανκ και τον κ. Νταλάρα που αντιπροσωπεύει όλους τους τραπεζίτες ενώ το πρωί συναντήθηκε με μεγάλη ομάδα τραπεζιτών, με τους οποίους συζήτησε το προβλεπόμενο από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου κούρεμα του 20%.
Μια ημέρα νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων και ανηλεές κυνηγητό από τους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, με τα ξένα πρακτορεία να τον βομβαρδίζουν με ερωτήσεις για το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της χώρας.
Ερωτηθείς εάν "το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα είναι η χρεοκοπία" ο Έλληνας υπουργός απάντησε: "Καθόλου. Πρέπει να εφαρμοστεί η απόφαση της συνόδου κορυφής".
Μετά την συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωνε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και δεν πρόκειται να πτωχεύσει. "Η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μέλος του ευρώ, μέλος της Ευρωζώνης. Η τρόικα επιστρέφει, η 6η δόση εκταμιεύεται, εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Ιουλίου έτσι ώστε να φτάσουμε σ' ένα πραγματικά βιώσιμο, ελληνικό δημόσιο χρέος, βιώσιμο μακροπροσθέσμως,μέσα από την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Αυτό το σχέδιο είναι καθαρό, υφίσταται, εμείς πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε κανείς να μην μπορεί να αποδώσει σε μας ευθύνη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Εφαρμογή διαμηνύουν σε όλους τους τόνους
Ο επίτροπος Ρεν και ο πρόεδρος της Κομισιόν, αν και διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να χρεωκοπήσει, αφήνουν ωστόσο να εννοηθεί ότι είναι ακόμη ανοιχτό το θέμα επιστροφής της τρόικας αλλά και της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου.
"Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα χρεοκοπήσει. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για να την βοηθήσουμε να προχωρήσει σε οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να κερδίζει περισσότερα απ' όσα καταναλώνει. Συνεργαζόμαστε με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ" ανέφερε ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν. Παράλληλα τόνισε ότι "η επόμενη δόση θα συζητηθεί πολύ σύντομα. Υποθέτω ότι θα λάβουμε απόφαση έως τα μέσα Οκτωβρίου με την προϋπόθεση να εκπληρώσει η Ελλάδα όλους τους οικονομικούς στόχους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις".
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε ότι "οι τελευταίες ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολύ ενθαρρυντικές και για την ακρίβεια δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σοβαρές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής. Αν συνεχίσει έτσι θα προσφέρουμε στήριξη διότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη".
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για αναθεώρηση των όρων του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα επαναλαμβάνοντας ότι η έκθεση της τρόικας μπορεί να φέρει στο φως νέα δεδομένα. "Τα προβλήματα που αντιμετώπισε η τρόικα μας επιτρέπουν να έχουμε υποψίες ότι οι όροι που συμφωνήσαμε τον Ιούλιο ίσως να μην ισχύουν πλέον" δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Τα σενάρια γύρω από την ερμηνεία των δηλώσεων Σόιμπλε δίνουν και παίρνουν, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εννοεί μεγαλύτερο κούρεμα στις τιμές των ομολόγων, πάνω από το 21% που είχε συμφωνηθεί τον Ιούλιο ή αλλαγές στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, ενώ ανοιχτό αφήνει και το ενδεχόμενο ταχύτερης ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού, που κανονικά αναμένεται τον Ιούλιο του 2013 και προβλέπει ελεγχόμενη χρεωκοπία για τις χώρες οι οποίες προσφεύγουν.
Ταυτόχρονα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ταχύτερης ενεργοποίησης του μόνιμου μηχανισμού λέγοντας ότι "εάν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας μπορέσει να λειτουργήσει νωρίτερα, δεν θα αντιτασσόμασταν σε αυτό. Εάν είναι εφικτό, τότε…ναι. Χρειαζόμαστε μια λύση που να είναι μόνιμη και μακροπρόθεσμη για να επιλύσουμε το ελληνικό πρόβλημα".
Η επικεφαλής του ΔΝΤ κρατά αποστάσεις από τις γερμανικές θέσεις για τροποποίηση των όρων του δεύτερου πακέτου. Ερωτηθείσα εάν θα χρειαστεί μεγαλύτερο κούρεμα στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων τόσο από την Ελλάδα όσο και από τους Ευρωπαίους.
"Εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή" ήταν η απάντηση της διευθύντριας του ΔΝΤ, η οποία πρόσθεσε: "Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου αφορά στην εφαρμογή. Έγινε αυτή η συμφωνία και υπεγράφη από τα 17 κράτη – μέλη. Ήμασταν παρόντες στις διαπραγματεύσεις και αφορά στην εφαρμογή. Δεν ωφελεί σε τίποτα, λοιπόν, να διαδίδονται φήμες. Δεν συμβάλει στην σταθερότητα που είναι ακριβώς και ο στόχος του ΔΝΤ".