Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδεται το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να δικαστούν μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και οι 165.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
Σε έναν αγώνα δρόμου επιδίδεται το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να δικαστούν μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και οι 165.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας.
Ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές, γιατί ο όγκος είναι τεράστιος και τα κενά σε θέσεις δικαστών πολλά. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο του Πειραιά για παράδειγμα, όπου από τις 32.000 υποθέσεις οι 20.0000 είναι φορολογικές, οι θέσεις των δικαστών είναι 52, ωστόσο ενεργοί είναι μόνο 38 λόγω των κενών θέσεων.
Προβληματισμούς προκαλεί το γεγονός ότι από τις 165.000 υποθέσεις, οι 138.000 δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, ενώ έχουμε δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει εκκαθαριστεί το 15%. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας διαπίστωσαν ένα απαρχαιωμένο σύστημα απονομής δικαίου, ζητώντας την εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης και στα πολιτικά αλλά και στα ποινικά δικαστήρια.
Επιπλέον ζήτησαν την εφαρμογή της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών ενώ επεσήμαναν ότι αρκετές από τις υποθέσεις που σήμερα επιβαρύνουν τα δικαστήρια θα μπορούσε να εξαιρεθεί από την δικαστηριακή ύλη, όπως για παράδειγμα οι διαταγές πληρωμών, οι προσημειώσεις ακινήτων και τα συναινετικά διαζύγια.
Στην ατζέντα των συζητήσεων με τον Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και τον Νικόλα Κανελλόπουλο μπήκε και πάλι η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος με την σύσταση εταιριών χωρίς περιορισμούς, αλλά και η απελευθέρωση των αμοιβών των δικηγόρων.
Δύο ακόμη θέματα τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις. Μετά τις συναντήσεις, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα συστήσει μία επιτροπή που θα ελέγχει την πρόοδο της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης αλλά και της εφαρμογής των νομοθετημάτων, τονίζοντας ότι οι όποιες τομές πρέπει να γίνουν όχι γιατί είναι αίτημα της τρόικας αλλά της ίδιας της κοινωνίας.