Ταχύτατα προχωρεί η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας που θα οδηγήσει μέχρι τέλος του χρόνου στην έξοδο 30.000 υπαλλήλους από το Δημόσιο. Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο σχετικά με τις κατηγορίες των υπαλλήλων που θα εξαιρεθούν.
Ταχύτατα προχωρεί η κυβέρνηση τις διαδικασίες για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας που θα οδηγήσει μέχρι τέλος του χρόνου στην έξοδο 30.000 υπαλλήλους από το Δημόσιο. Το σχετικό νομοθέτημα αναμένεται να κατατεθεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας στη Βουλή και στην κυβέρνηση εργάζονται πυρετωδώς ώστε να οριστικοποιηθούν και οι επιμέρους ρυθμίσεις του θέματος.
Θολό παραμένει ακόμη το τοπίο σχετικά με τις κατηγορίες των υπαλλήλων που θα εξαιρεθούν. Σχετικός προβληματισμός υπάρχει για τους ένστολους, τους διπλωμάτες, τους δικαστές, τους λειτουργούς της εκπαίδευσης. Σίγουρο φαίνεται να είναι πως θα εξαιρεθούν γιατροί και νοσηλευτές, ΑΜΕΑ, αλλά και ότι θα υπάρξει μέριμνα ώστε σε περιπτώσεις ζευγαριών που και οι δύο είναι δημόσιοι υπάλληλοι να μην βγουν αμφότεροι στην εφεδρεία.
Στο μεταξύ, οι ανακοινώσεις του Δημήτρη Ρέππα για ενδεχόμενη αυστηροποίηση του κανόνα "1 προς 10" στις προσλήψεις στο Δημόσιο το 2012, αλλά και για το ενδεχόμενο μηδενικών προσλήψεων συμβασιούχων, "δείχνουν" ότι ο αριθμός εκείνων που θα οδηγηθούν σε απολύσεις μέσω της εφεδρείας θα είναι μεγαλύτερος.
Το πρώτο κύμα υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα υπαχθεί στο πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας θα είναι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σήμερα σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού και Δημοσίου Δικαίου, τα οποία υπάγονται σε δήμους και περιφέρειες.
Ειδικότερα, πλεονάζον προσωπικό που θα οδηγηθεί στην εφεδρεία αναμένεται να προκύψει απο δεκάδες δημοτικές επιχειρήσεις που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, αλλά και απο κεντρικές υπηρεσίες των δήμων και περιφερειών, στους οποίους σήμερα υπηρετούν συνολικά 27.000 υπάλληλοι.
Εκτός αυτών, υπεράθιθμο προσωπικό θα συγκεντρωθεί και από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν, αναμεσά τους και μέρος απο τους 151 οργανισμούς απο τους οποίους έχει ζητηθεί κατάλογος με το 10% του πλεονάζοντος προσωπικού. Θα αφορά κατά προτεραιότητα υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Όπως εκτιμάται, έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχει συνταχθεί ο κατάλογος των 8.000 εφέδρων, οι οποίοι και θα λάβουν ατομική ειδοποίηση να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους για αξιολόγηση απο το ΑΣΕΠ, ενώ μόνο για το 2012 θα λαμβάνουν το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού.
Από τους 8.000 θα μεταταγούν στο Δημόσιο το 2013 περίπου 500-600 συμβασιούχοι αορίστου χρόνου, ενώ οι υπόλοιποι 7.500 θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις απλών συμβασιούχων, άλλως θα απομένει μόνον ο δρόμος της απόλυσης.
Με βάση τις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν και τί ποσό αποζημίωσης θα λάβουν όσοι συμβασιούχοι απολυθούν μετά τη λήξη της εφεδρείας.
Από την άλλη, περίπου 18.000-20.000 μόνιμοι υπάλληλοι και υπάλληλοι αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε όλο το φάσμα του Δημοσίου και οι οποιοι βρισκονται ένα-δύο χρόνια να βγούν σε πλήρη σύνταξη, θα τεθούν εκτός υπηρεσίας, λαμβάνοντας πιθανότατα για δύο χρόνια το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού, όπως αυτός θα αναπροσαρμοστεί με το νέο μισθολόγιο. Δηλαδή απο 700-800 ευρώ τον μήνα.
Τη διετή αυτή περίοδο που οι αορίστου χρόνου θα βρίσκονται σε πρόγραμμα εφεδρείας και οι μόνιμοι υπάλληλοι σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους απο το Δημόσιο, αλλά η σύνταξη που θα λάβουν θα είναι αυτή που θα προσδιοριστεί με το νέο μισθολόγιο.
Τέλος, υποχρεωτικά εκτός Δημοσίου θα οδηγηθούν και περίπου 3.000-4.000 υπάλληλοι που ενώ έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και την ηλικία, παρέμεναν στην υπηρεσία τους, με βάση περσινή ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας η οποία και θα καταργηθεί.
Το θέμα της εργασιακής εφεδρείας έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βάλλουν κατά της κυβέρνησης, ενώ η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζει δυναμικές κινητοποιήσεις.
Το θέμα της εργασιακής εφεδρείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους της τρόικας. Πηγές από τη ΝΔ έλεγαν ότι από τις συνομιλίες διεφάνη ότι η τρόικα συμπλέει με την πρόταση της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία το 2011, αλλά διέκριναν ασάφεια στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το μέτρο της εφεδρείας η τρόικα για το 2012. Η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε στην πρότασή της για μακρά εφεδρεία, τονίζοντας πως αυτό έχει και δημοσιονομικό όφελος και δεν διαλύει τον κοινωνικό ιστό.