Καθολική ήταν η αντίδραση των κοινωνικών εταίρων, εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, στην απαίτηση της τρόικας να διαλυθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία διασφαλίζει τον κατώτατο μισθό των 750 ευρώ.
Καθολική ήταν η αντίδραση των κοινωνικών εταίρων, εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και των πολιτικών κομμάτων, στην απαίτηση της τρόικας να διαλυθεί το μοναδικό δίκτυ ασφαλείας που έχει απομείνει στην αγορά εργασίας, η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία διασφαλίζει τον κατώτατο μισθό των 750 ευρώ.
Η τρόικα πρότεινε στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη να υπογραφεί νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μείωση των κατωτάτων αμοιβών, αξιωση την οποία δεν αποδέχθηκε η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει Ινδία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, μάλιστα, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM άφησε αιχμές για δράση μη πολιτικών κέντρων στην Ελλάδα τα οποία διοχετεύουν τις αντιλήψεις αυτές στην τρόικα. "Δυστυχώς -είπε χαρακτηριστικά- η τρόικα φέρνει προς διαπραγμάτευση αιτήματα που εξάγονται από την Ελλάδα από συγκεκριμένους μη πολιτικούς παράγοντες. Εννοώ ότι μη θεσμικοί παράγοντες της πολιτικής επαναφέρουν αιτήματα που εισάγει η τρόικα ως επαναδιαπραγμάτευση".
Κατά της μείωσης του βασικού μισθού τάσσονται και οι εργοδοτικοί φορείς, υποστηρίζοντας ότι στηρίζουν τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για "κακοστημένο θέατρο", φωτογραφίζοντας τις ευθύνες του πολιτικού συστήματος.
"Η έμμεση επαναφορά του θέματος της Συλλογικής Σύμβασης παραπέμπει σε ένα κακοστημένο θέατρο μέσω του οποίου οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν, για άλλη μια φορά, το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς, που δεν ευθύνονται για την κρίση -στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενούς του, που εξοντώνονται αργά και σταθερά στον βωμό της διατήρησης του πελατειακού κράτους" σημειώνει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Καταγγελτικός ήταν και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο οποίος τόνισε: "Μας οδηγούν σε έναν αυτοκαταστροφικό φαύλο κύκλο ύφεσης και κοινωνικών εκρήξεων. Θα σημάνει δραματική πτώση αγοραστικής δύναμης, τζίρων, περισσότερα λουκέτα, λιγότερα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία, κατάρρευση συντάξεων, λιγότερα έσοδα για το κράτος, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία".
"Μολών λαβέ" ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ, που τονίζει ότι "είναι συνταγματικά, νομικά και διεθνώς κατοχυρωμένος ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας των κοινωνικών φορέων για τον καθορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων".
Και η Συνομοσπονδία προειδοποιεί πως "οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν θα επιτρέψουν ποτέ και με τίποτα να επεκτείνουν παντού την εργασιακή 'ζούγκλα' η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί. Ας μην τολμήσουν λοιπόν".
Στη συνάντηση που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, οι αξιωματούχοι της τρόικας ζήτησαν, επίσης, κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων για τρία χρόνια. Η κυβέρνηση αντιπρότεινε να επεκτείνονται μόνον οι συμβάσεις που προβλέπουν πάγωμα μισθών.
Στην ίδια συνάντηση συμφωνήθηκε η διευκόλυνση της υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μείωση μισθών από ένωση προσώπων η οποία θα "καλύπτει" τα 3/5 των εργαζόμενων της επιχείρησης.
Κατά της μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και της διάλυσης της ΕΓΣΣΕ τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.