Στην Κομισιόν, από την Ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη, ετέθη την Τετάρτη η παρέμβαση της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας για τη μείωση των κατωτάτων αμοιβών, που συνεχίζει να προκαλεί θόρυβο και αντιδράσεις στην Αθήνα.
Στην Κομισιόν ετέθη την Τετάρτη η παρέμβαση της τρόικας προς τον υπουργό Εργασίας για τη μείωση των κατωτάτων αμοιβών, που συνεχίζει να προκαλεί θόρυβο και αντιδράσεις στην Αθήνα.
Η Ελληνίδα επίτροπος, αρμόδια για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία, Μαρία Δαμανάκη ζήτησε εξηγήσεις από το κολέγιο των επιτρόπων με το επιχείρημα ότι το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι ήδη χαμηλό.
Ο Όλι Ρεν τόνισε ότι θα ξαναδεί το θέμα. Ωστόσο, υποστήριξε όμως ότι η μείωση των κατωτάτων αμοιβών και η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, ώστε να διευκολυνθεί η υπογραφή επιχειρησιακών με ψαλιδισμένους μισθούς, θα συγκρατήσει την έκρηξη της ανεργίας.
Από το υπουργείο Εργασίας εμφανίζουν την τρόικα να πιέζει για νομοθετική ρύθμιση της συρρίκνωσης των 750 ευρώ, ενώ η άλλη πλευρά διαρρέει ότι πρότεινε στην κυβέρνηση να ενθαρρύνει τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν στη μείωση και μετά στο πάγωμα των κατωτάτων αμοιβών, για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
"Από την πλευρά μας εκείνο που τους είπαμε είναι ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σε αυτό το επίπεδο και ότι εκείνο που μπορούμε να κάνουμε και βέβαια το κάνουμε αυτό είναι να συζητήσουμε με τους κοινωνικούς φορείς, με τους κοινωνικούς εταίρους το θέμα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων γιατί εκεί υπάρχει όντως ζήτημα, υπάρχει πρόβλημα", είπε ο Γ. Κουτρουμάνης μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM.
Η ΝΔ επικαλείται δηλώσεις του Ηλία Μοσιαλου και του αναπληρωτή του Άγγελου Τολκα, ότι η κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης δεν είναι απαίτηση της τρόικας, και κατηγορεί την κυβέρνηση για κακοφωνία.
"Αν δεν είναι απαίτηση της τρόικας γιατί ο ένας υπουργός λέει ότι η συζήτηση εντάσσεται στα πλαίσια αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και ο άλλος ότι μια τέτοια κουβέντα προκαλεί σύγχυση;" σημειώνει ο Γιάννης Μιχελάκης και προσθέτει: "Τέτοια βασανιστική για το λαό κακοφωνία δεν έχει ξαναγίνει".
Η κυβέρνηση, πάντως, παραδέχεται ότι η μεγάλη επιβάρυνση είναι οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και εξετάζει τη μείωσή τους κατά 10% σε εργοστασιακές μονάδες και σε επιχειρηματίες συνεπείς ως προς τις οφειλές τους στα ταμεία.
Η πρώην υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, που ειχε εξ αρχής θέσει βέτο για τη διατήρηση των κλαδικών συμβάσεων, προειδοποίησε μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" ότι δεν θα ψηφίσει ρύθμιση που θα καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. "Σκέφτομαι πάρα πολύ πριν να μιλήσω, το είπα ξεκάθαρα και το εννοώ" τόνισε κατηγορηματικά.
Τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται:
Από 1.139 έως 1.758 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο
Από 566 έως 863 ευρώ στην Πορτογαλία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Ελλάδα
Από 123 έως 349 ευρώ στα υπόλοιπα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Πάντως, οι μισθοί στην Ελλάδα, μέσω των ατομικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας, έχουν μειωθεί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ από 8%-12% μέσα σε ενάμιση χρόνο, ενώ σε ορισμένους κλάδους η μείωση φτάνει και το 30% σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς.