Κατώτατο βασικό μισθό στα 780 ευρώ και ανώτατο όριο αποδοχών 3.000 ευρώ (μαζί με τα επιδόματα) σε Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο τομέα και ΔΕΚΟ -εκτός εισηγμένων- προβλέπει το νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Έθνος". 5 συνολικά τα επιδόματα, εκ των οποίων δύο νέα: Το επίδομα ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας.
Μειώσεις αποδοχών έως 40% στα λεγόμενα "ρετιρέ" του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ προβλέπει το νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με την τελική ρύθμιση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Έθνος".
Με το νέο μισθολόγιο ο βασικός μισθός ξεκινάει από τα 780 ευρώ και φτανει μεχρι τα 2.097 ευρω, ενώ ως ανώτατο όριο αποδοχών στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ -εκτός εισηγμένων- ορίζεται το ποσό των 3.000 ευρώ, στο οποίο θα περιλαμβάνονται βασικός μισθός και επιδόματα.
Με βάση το σχέδιο νόμου, καταργούνται όλα τα επιδόματα με εξαίρεση:
Το οικογενειακό
Το παραμεθόριων περιοχών και
Το επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Παράλληλα, θεσπίζονται δύο νέα επιδόματα:
Το επίδομα ευθύνης για προϊσταμένους, που θα κυμαίνεται από 250 έως 700 ευρώ και
Το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα χορηγείται ως προσαύξηση κάθε χρόνο σε όσους υπαλλήλους πετυχαίνουν ή υπερβαίνουν το 90% των στόχων απόδοσης που έχουν τεθεί.
Εάν οι υπάλληλοι έχουν πετύχει το 90% των στόχων, θα λαμβάνουν προσαύξηση 10% στον ετήσιο βασικό μισθό, ενώ εάν έχουν υπερβεί το 90% των στόχων θα λαμβάνουν προσαύξηση 25%.
Οι αλλαγές στις μισθολογικές αποδοχές αναμένεται να θίξουν περίπου 100.000 υψηλόμισθους και υψηλόβαθμους σήμερα υπαλλήλους σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, ενώ αντίθετα περίπου 70.000 χαμηλόμισθοι συγκεκριμένων υπηρεσιών αναμένεται να δουν τις αποδοχές τους αυξημένες έως και 150 ευρώ τον μήνα. Το 78% των υπαλλήλων θα δει μικρές αυξομειώσεις στις αποδοχές του.
Μεγάλοι χαμένοι του νέου μισθολογίου θα είναι οι απόφοιτοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν σε "ευγενή" υπουργεία, όπως το Οικονομικών, το Δικαιοσύνης, το Εσωτερικών και το Εξωτερικών, και λαμβάνουν υψηλότατα επιδόματα.
Ενδεικτικά, εφοριακός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με 14 χρόνια προϋπηρεσία θα δει τις μηνιαίες αποδοχές του να μειώνονται από 2.303 ευρώ σε 1.372 ευρώ, δηλαδή κατά 40%.
Αντίθετα, κερδισμένοι του νέου μισθολογίου θα είναι χαμηλόμησθοι υπάλληλοι που υπηρετούν, μεταξύ άλλων, στα υπουργεία Άμυνας, Παιδείας, Θαλασσίων Υποθέσεων.
Για τους υπαλλήλους εκείνους που θα λάβουν αυξημένες αποδοχές βάσει του νέου μισθολογίου, εφόσον η αύξηση είναι έως 50 ευρώ τον μήνα αυτή θα καταβληθεί αμέσως. Εάν το ποσό της αύξησης υπερβαίνει τα 50 ευρώ, τότε θα καταβληθεί τμηματικά.
Με το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο, οι υπάλληλοι Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΤΕ & ΠΕ) θα ανεβαίνουν γρηγορότερα ιεραρχία, αλλά θέσεις ευθύνης θα καταλαμβάνουν λιγότεροι από αυτούς, σε σχέση με σήμερα. Αντίθετα, οι υπάλληλοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΥΕ & ΔΕ) θα φτάνουν λίγο πριν τη σύνταξή τους μέχρι τον Γ' και Β' βαθμό αντίστοιχα.
Η προαγωγή από βαθμό σε βαθμό θα γίνεται κάθε χρόνο από υπηρεσιακά συμβούλια με βασικό κριτήριο την απόδοση των υπαλλήλων και η μετάβαση σε ανώτερο βαθμό θα συνεπάγεται και μισθολογικές αυξήσεις από 10% έως 20%.