Να αντέξουν οι τράπεζες των χωρών τους τους κραδασμούς από ένα μεγαλύτερο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους πέρα από το 21% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο, θέλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Οχυρώνουν τις τράπεζες τους οι Ευρωπαίοι ώστε να αντέξουν σε ένα μεγαλύτερο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους πέρα από το 21% που προβλέπει η απόφαση του Ιουλίου.
Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους αναφέρουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν ήδη ζητήσει από την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή να διενεργήσει νέα τεστ αντοχής των τραπεζών με σκοπό να διαπιστωθούν οι ανάγκες, που θα προκύψουν εάν κληθούν να διαγράψουν περίπου το 50% των απαιτήσεών τους.
Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα δώσει στις τράπεζες τα 200 εκατομμύρια ευρώ που ενδέχεται τα χρειαστούν. Η πρώτη λύση θέλει τα κρατικά ταμεία να χρηματοδοτούν τις τράπεζες, όμως σε κάτι τέτοιο αντιτίθεται η Γαλλία καθώς οι τράπεζες της είναι εκτεθειμένες. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει χρηματοδότηση από τον μόνιμο μηχανισμό ενδεχόμενο που δεν θέλει το Βερολίνο μιας και οι τράπεζές του δεν διαθέτουν πολλά ελληνικά ομόλογα. Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι η "χρυσή τομή" θα βρεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με πιθανότερη λύση αυτή της μικτής χρηματοδότησης.
Την είδηση επιβεβαίωσαν ο επίτροπος Αλμούνια και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, που δήλωσε σε συνέντευξή του: "Προτείνουμε στα κράτη – μέλη να έχουν συντονισμένη δράση για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά του ενεργητικού τους".
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκε με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της τόνισε πως πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τη συμβουλή των ειδικών ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι εφοδιασμένες με επαρκή κεφάλαια και πρόσθεσε: "Έχω την εντύπωση ότι οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων ειδικών στις διάφορες περιοχές φθάνουν σ' ένα σημείο, στο οποίο λένε ότι η κατάσταση είναι τέτοια που πρέπει να την ξαναδούμε στην Ε.Ε.. Και θεωρώ ότι αν υφίσταται ανάγκη (ανακεφαλαιοποίησης) τότε τα χρήματα θα επενδυθούν λελογισμένα και δεν θα πρέπει να διστάσουμε γιατί οι ζημιές, που σε αντίθετη περίπτωση θα προκύψουν, θα είναι πολύ μεγαλύτερες απ' ο,τι αν δώσουμε στις τράπεζες τη συμβουλή να ανακεφαλαιοποιηθούν και δοθείσης ανάγκης να λάβουν και κρατική στήριξη. Αλλά πρωτίστως θα πρέπει οι τράπεζες να προσπαθήσουν μόνες τους να αντλήσουν κεφάλαια στις αγορές".
Αναλυτές και διεθνείς Οργανισμοί μεταξύ αυτών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρουν ότι σε περίπτωση μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται περίπου 100 με 200 δισ. ευρώ, ποσό που θεωρείται εφικτό να καλύψουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Μάλιστα η Γερμανία δηλώνει ήδη έτοιμη να θέσει το θέμα στην επόμενη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. Στο θέμα του μεγαλύτερου "κουρέματος" του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, όπου τόνισε πως η χώρα "βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού".
Η γερμανική πλευρά φαίνεται να έχει επεξεργαστεί πάντως σενάρια μεγαλύτερου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους κάτι που συνάγεται και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Άγκελας Μέρκελ για θέματα προϋπολογισμου, Νόρμπερτ Μπάρτλε, στην εφημερίδα 'Passauer Neue Presse", ο οποίος υπογράμμισε: "Οι ιδιωτικές τράπεζες συμφώνησαν να παραιτηθούν από το 21% των απαιτήσεών τους στην Ελλάδα. Πιθανόν αυτό να μην είναι αρκετό. Εάν οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίσουν δυσκολίες με την ανάμειξή τους στα ελληνικά ή άλλα ομόλογα, υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία".
Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, με απεριόριστα δάνεια 12 και 13 μηνών, αλλά και με αγορές καλυμμένων ομολογιών έως 40 δισ. ευρώ, ζήτησε να εφαρμοσθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Ο ίδιος κάλεσε τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης και πρόσθεσε: "Το ΔΣ προτρέπει τις τράπεζες να κάνουν ο,τι χρειαστεί για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους ώστε να διατηρήσουν τα κέρδη τους να διασφαλίσουν περιορισμούς στις αμοιβές τους και να στραφούν στις αγορές για να ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση. Όπου χρειαστεί πρέπει να επωφελούνται πλήρως απ' τα μέτρα κρατικής στήριξης τα οποία θα γίνουν πλήρως λειτουργικά συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας μελλοντικά του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης που θα δανείζει σε κυβερνήσεις για να γίνεται επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών."
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν δράση και τόνισε: "Η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα και την ικανότητά τους να πληρώσουν το χρέος τους βαρύνει τις αγορές. Το χρέος πολλών νοτιοευρωπαίων αλλά και της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όλα αυτά πιέζουν πολύ το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Μιλάω συχνά με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί. Γνωρίζουν αυτές τις προκλήσεις. Νομίζω ότι θέλουν να δράσουν για να αποφευχθεί μια διάχυση της κρίσης χρέους εκτός ελέγχου ή μια πιθανή διάλυση του ευρώ. Νομίζω ότι είναι πολύ αφοσιωμένοι στο ευρωπαϊκό εγχείρημα".
Σκληρός έναντι των Ευρωπαίων ηγετών εμφανίστηκε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ, ο οποίος μιλώντας στη εφημερίδα 'Die Zeit" δήλωσε: "Το πολιτικό τίμημα μιας πτώχευσης είναι πολύ υψηλό. Να τους πάρει ο διάολος τους Ευρωπαίους ηγέτες, εάν δεν καταφέρουν να σώσουν την Ελλάδα".