Έκδηλη είναι η δυστοκία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μετά και τις δηλώσεις της γερμανικής πλευράς ότι οι τελικές αποφάσεις μπορεί να καθυστερήσουν και μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, γεγονός που προβληματίζει τις αγορές.
Έκδηλη είναι η δυστοκία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μετά και τις δηλώσεις της γερμανικής πλευράς ότι οι τελικές αποφάσεις μπορεί να καθυστερήσουν και μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, γεγονός που προβληματίζει τις αγορές.
"Δεν πρόκειται να έχουμε μια τελική λύση αυτό το Σαββατοκύριακο" είπε το απόγευμα της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ δήλωσε απερίφραστα ότι η γερμανική πλευρά δεν βλέπει λύση όχι μόνο το Σαββατοκύριακο, αλλά ούτε καν στις αρχές του 2012.
"Η καγκελάριος -είπε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Σάιμπερτ- έχει επισημάνει ότι το όνειρο πως όλα θα έχουν επιλυθεί μέχρι την άλλη Δευτέρα δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα. Υπάρχουν πολύ σημαντικά βήματα δουλειάς να γίνουν σε ένα μακρύ μονοπάτι που προχωρά βαθειά μέσα στον επόμενο χρόνο".
Ανεξαρτήτως του αν θα ληφθούν ή όχι αποφάσεις την Κυριακή, στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, βασική παράμετρος του οποίου θα είναι το σχέδιο για την Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το σχέδιο θα αναθεωρεί τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, ενώ προεξοφλείται ότι το κούρεμα στις τιμές των ελληνικών ομολόγων θα είναι μεγαλύτερο από το 21%, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ακόμη και για 50%.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: "Ελπίζουμε μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να έχουμε ένα συνολικό πακέτο, που θα συναπαρτίζεται από αρκετά συστατικά στοιχεία, ένα εκ των οποίων είναι μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα. Χωρίς μείωση του συνολικού ελληνικού χρέους δεν γίνεται αυτό. Θα πρέπει -υποθέτουμε- να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι βάλαμε σκοπό τον Ιούλιο, αλλά για τις λεπτομέρειες γίνονται αυτή τη στιγμή διαπραγματεύσεις".
Τη διεξαγωγή συζητήσεων για μεγαλύτερο κούρεμα παραδέχεται για πρώτη φορά και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης. "Σήμερα -είπε ο Κριστιάν Νουαγιέ- γίνονται συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών των αντιπρσώπων των χωρών της Ευρωζώνης και της Κομισιόν για να μάθουμε αν πρέπει να μεταφέρουμε αυτή την προσπάθεια σε ανώτερο επίπεδο. Είναι σίγουρα πιθανό Είναι αναπόφευκτο, πιστεύω ότι μάλλον είναι απαραίτητο στο σημείο που έχουμε φτάσει, αλλά εκείνο που θεωρούμε πολύ σημαντικό στην ΕΚΤ είναι οι επενδυτές να λάβουν υπόψη τους τη δυσκολία της κατάστασης και να δεχτούν εθελοντική προσπάθεια".
Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), που συντονίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνήσεων και ιδιωτών, υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα συμφωνήσουν να αποδεχθούν μεγαλύτερο κούρεμα μόνο εάν αυτό συνδυαστεί με ευρύτερες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με δήλωσή του στο Reuters, ο Τσαρλς Νταλάρα σημειώνει χαρακτηριστικά πως "εάν οι πολιτικές ηγεσίες ζητήσουν από τον ιδιωτικό τομέα να ξαναδεί το θέμα της Ελλάδας, αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο ως μέρος ενός ευρύτερης διαδικασίας για να αντιμετωπίσει συνολικά τα θέματα χρέους στην Ευρώπη".
Σήμερα, διεφάνη μια στροφή στη στάση των Γερμανών τραπεζιτών, που αντιδρούσαν στην ιδέα της ανακεφαλαιοποίησης, με την αντιπρόεδρο της Deutsche Bank να δηλώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να είναι μια λύση.
Η απόφαση για το κούρεμα δεν είναι πανάκεια υποστηρίζει από την πλευρά του ο πρώην Γερμανός υπουργός Οικονομίας και εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος επιμένει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ όταν ερωτάται για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ τονίζει: "Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν οι Έλληνες. Σωστό είναι ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εκπληρωθούν οι οδηγίες λιτότητας, να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και να γίνει ανταγωνιστικότερη η οικονομία".
Στην Αθήνα, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και σε κυβερνητικό επίπεδο, οι οποίες αναμένεται να πυκνώσουν περαιτέρω όσο πλησιάζει η σύνοδος κορυφής. Στο μεταξύ, η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας αναμένεται να είναι έτοιμη την Τετάρτη, προκειμένου την Παρασκευή οι Ευρωπαίοι ηγέτες να αποφασίσουν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η Κριστίν Λαγκάρντ σχολιάζει θετικά την προσπάθεια της Ελλάδας και τονίζει ότι με τα επιπλέον μέτρα θα μπορέσει να δοθεί το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Μιλώντας στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε χαρακτηριστικά ότι "οι Έλληνες έχουν προχωρήσει πάρα πολύ" και πρόσθεσε: "Έχουν εργαστεί πολύ και μείωσαν π.χ. το έλλειμμά τους τον περασμένο χρόνο σχεδόν πέντε μονάδες. Συμφωνήσαμε μαζί τους για έναν αριθμό πρόσθετων δράσεων, οι οποίες, εφόσον τεθούν σε εφαρμογή, θα μας οδηγήσουν στο να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να ξεμπλοκάρουμε την επόμενη δόση".