Καταψήφισε τελικά το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου η Λούκα Κατσέλη, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα με την τοποθέτησή της, και με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Καταψήφισε τελικά το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου η Λούκα Κατσέλη, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα με την τοποθέτησή της, και με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου διαγράφηκε από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το άρθρο 37 πέρασε τελικά με 153 "ναι" και 145 "όχι", ενώ το πολυνομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 154 "ναι" και 144 "όχι".
Την απόφαση του πρωθυπουργού για τη διαγραφή της Λούκας Κατσέλη έκανε γνωστή ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος και διάβασε τη σχετική επιστολή του Γ. Παπανδρέου η οποία αναφέρει: "Η σημερινή ψηφοφορία επί των άρθρων του νομοσχεδίου, όπως και η χθεσινή επί της αρχής, δεν είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας. Είναι κάτι περισσότερο. Είναι θέμα εθνικής ευθύνης. Για την κρίσιμη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας τις επόμενες μέρες. Για τη διασφάλιση της 6ης δόσης και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των άμεσων δημοσιονομικών μας αναγκών. Για την απομάκρυνση του κινδύνου της χρεοκοπίας και την ομαλή πορεία της χώρας, με τις θυσίες του ελληνικού λαού να πιάνουν τόπο. Για το μέλλον κάθε ελληνικής οικογένειας για το μέλλον των παιδιών μας".
"Η κυβέρνηση -προσθέτει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του- σε όλη τη διάρκεια αυτής της συζήτησης και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την ενσωμάτωση αλλαγών και προτάσεων που υποβλήθηκαν από τους βουλευτές και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Κατόπιν αυτών και με δεδομένη τη δήλωση και σε εμένα ότι έχει αμετάκλητα αποφασίσει να μην υπερψηφίσει συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, σας ενημερώνω ότι από σήμερα η βουλευτής Λούκα Κατσέλη δεν περιλαμβάνεται στη σύνθεση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει νωρίτερα σε παρέμβασή του ότι καταλαβαίνει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η βουλευτής και ότι θα συζητήσουν, από κοινού με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, το ενδεχόμενο να γίνουν οριακές αλλαγές στο άρθρο, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να δεχτεί το αίτημα για δίμηνη αναβολή που είχε υποβάλει η κ. Κατσέλη. Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα η κ. Κατσέλη να καταψηφίσει.
Κατά την τοποθέτησή της, κάνοντας γνωστό ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου ως έχει, η Λούκα Κατσέλη πρότεινε αναβολή στην ψήφιση των διατάξεων που αφορούν στις συμβάσεις, ώστε να υπάρξει νέα νομοθετική πρωτοβουλία τον Δεκέμβριο, αφού προηγηθεί διαβούλευση σε νέα βάση και σε συνάρτηση με τα δεδομένα της ύφεσης.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εργασίας τόνισε ότι κατανοεί πλήρως την ευθύνη κάθε μέλους του Κοινοβουλίου να στηρίξει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις, γι' αυτό -όπως είπε- ψήφισε και το πολυνομοσχέδιο επί της αρχής παρά τις επιφυλάξεις της, τόνισε όμως πως αδυνατεί να ψηφίσει το άρθρο 37 ως έχει μέρχρι στιγμής.
Εξηγώντας τη στάση της, η κ. Κατσέλη είπε ότι τα όσα προβλέπει το άρθρο οδηγούν σε βαθύτερη ύφεση, δεν βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και δεν καταπολεμούν την ανεργία. Αντίθετα, είπε, θα φέρουν γενικευμένη, απότομη και ανεξέλεγκτη μείωση μισθών που με συντηρητικές εκτιμήσεις θα αφαιρέσει πολλά δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία βαθαίνοντας την ύφεση. Αυτό, όπως είπε η κ. Κατσέλη, θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απαίτηση από πλευράς της τρόικας για νέα μέτρα γιατί η Αθήνα δεν θα έχει πιάσει τους στόχους.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "επικίνδυνο εργασιακό γεγονός", ανέφερε ότι με το άρθρο 37 η θεσμική προστασία των εργαζομένων εξανεμίζεται και οι κλαδικές συμβάσεις "δεν παγώνουν αλλά ουσιαστικά καταργούνται", ενώ ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου για μειώσεις μισθών θα ενταθεί τόσο πολύ, γεγονός που θα επιφέρει συνεχείς μειώσεις μισθών και βαθύτερη ύφεση.
Μάλιστα, η κ. Κατσέλη προέβλεψε ότι εφόσον το άρθρο περάσει ως έχει, πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν κοινωνικοί εταίροι που θα μπορούν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι να διαπραγματευθούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εάν και αυτή εξακολουθεί να ισχύει, όπως ανέφερε εκτιμώντας -βάσει της εμπειρίας της- ότι η τρόικα θα θέσει και πάλι το θέμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την επόμενη δόση.
Η κ. Κατσέλη πρότεινε, λοιπόν, υπό το φως των στοιχείων για την υφεσιακή επίπτωση των μέτρων, η κυβέρνηση να αναβάλει την ψήφιση του άρθρου 37 για ένα μικρό διάστημα και να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους, την τρόικα και το διεθνές γραφείο εργασίας και να επανεξετάσει το θέμα, ώστε το αποτέλεσμα αυτής της διαβούλευσης να αποτελέσει νέα νομοθετική πρωτοβουλία πριν την επικαιροποίηση του νέου προγράμματος τον Δεκέμβρη.
Αντίθετα, το μεσημέρι από το βήμα της Βουλής η Βάσω Παπανδρέου είχε ανακοινώσει ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, γιατί δεν μπορεί να σηκώσει στις πλάτες της το βάρος της μη εκταμίευσης της 6ης δόσης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δίνει την ψήφο της για τελευταία φορά.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησαν στις ομιλίες τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Λιντζέρης και η Τόνια Αντωνίου, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης τόνισε πως υπερψηφίζει για τελευταία φορά.
Ο Δημήτρης Λιντζέρης είπε ότι "οι εκλογές συνιστούν άλμα στο κενό, το ίδιο και οι αλλεπάλληλες εκλογές που προανήγγειλε ο κύριος Σαμαράς" και πρόσθεσε πως η συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας είναι κατά τη γνώμη του "μονόδρομος". Παράλληλα, ανακοινώνοντας ότι θα υπερψηφίσει, τόνισε ότι η ψήφος του "δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης, συμφωνίας και αποδοχής σε μέτρα που απειλούν άμεσα τον κοινωνικό ιστό της χώρας, είναι ψήφος ανάγκης".
Ο Νίκος Σαλαγιάννης τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης "για να βγάλει πέρα τη χώρα για όσο διάστημα χρειαστεί" και πρόσθεσε: "Στη δική μου συνείδηση αυτό που κάνουμε σήμερα εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όλοι μας, για 'μένα είναι το τέλος της ανοχής και το τέλος της αντοχής μας".
Από την πλευρά της, η Τόνια Αντωνίου δήλωσε: "Η Δημοκρατία έχει θεσμούς και επιλογές. Στη Δημοκρατία το μέσο μπορεί να είναι είτε η συνεννόηση όλων των κομμάτων, είτε η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, είτε οι εκλογές. Το ζητούμενο είναι η σωτηρία της χώρας. Το πώς, είναι ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών".
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, υπουργοί -όπως ο Γιάννης Ραγκούσης και η Άννα Διαμαντοπούλου- πήραν το λόγο για να στηρίξουν το νομοσχέδιο, ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.