Σε ψηφοφορία τίθεται αργότερα σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα σκληρά μέτρα λιτότητας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απευθύνει νέα δραματική έκκληση. Θα υπερψηφίσει γιατί δεν μπορεί να πάρει στην πλάτη της την ευθύνη να μην έλθει η 6η δόση δήλωσε η Β. Παπανδρέου. Τα βλέμματα στη Λ. Κατσέλη.
Σε ψηφοφορία τίθεται αργότερα σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα σκληρά μέτρα λιτότητας, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να απευθύνει νέα δραματική έκκληση, ενώ σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η Βάσω Παπανδρέου είπε στην ομιλία της το πρωί στη Βουλή ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο γιατί δεν μπορεί να πάρει στην πλάτη της την ευθύνη να μην έλθει η 6η δόση, ενώ προανήγγειλε πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τη σύνοδο κορυφής.
"Είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το άρθρο 37 ως μια συμβολική κίνηση, ότι το Κοινοβούλιο έχει δικό του λόγο, παίζει ακόμα στοιχειωδώς τον ρόλο του -υποστήριξε η κ. Παπανδρέου- για να στείλουμε ένα μύνημα ότι πέρα από τις κόκκινες γραμμές της τρόικας, υπάρχουν και οι δικές μας κόκκινες γραμμές. Είχα συνάντηση με τον πρωθυπουργό που με διαβεβαίωσε ότι ακόμη και αν ένα άρθρο δεν ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η 6η δόση εδώ που φθάσαμε".
"Δεν μπορώ, αγαπητοί συνάδελφοι -είπε η κ. Παπανδρέου- να αναλάβω αυτή την ευθύνη να μην πάρουμε την έκτη δόση. Μου ζήτησε, και αυτό ισχύει για όλους τους βουλευτές να του δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους την Κυριακή. Εάν είχαν ακουστεί οι προειδοποιήσεις μου δεν θα είχαμε φθάσει με αυτό".
Και κατέληξε: "Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα όπως πάρα πολλοί, για την πορεία αυτής της χώρας. Είναι η τελευταία φορά. Μετά τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ελπίζω και για εμάς αλλά και για την Ευρωζώνη, πρέπει οπωσδήποτε να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες, δεν πάει άλλο, η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει".
Στη δική του ομιλία το μεσημέρι, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να υπερψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο γιατί διαφορετικά δεν θα έχει αξία η παρουσία του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής και του ίδιου στο Eurogroup της Παρασκευής. "Εάν το νομοσχέδιο δεν υπερψηφιστεί, στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων όλων των διατάξεών του, ιδίως αυτών που έχουν αναγορευτεί σε συμβολικό και πολιτικό κριτήριο από την τρόικα και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, δεν χρειάζεται να πάμε καν, την Παρασκευή εγώ στο Eurogroup και την Κυριακή ο πρωθυπουργός στην σύνοδο κορυφής. Η χώρα θα έχει εκτεθεί στον κίνδυνο της μη ορθολογικής εξέλιξης και θα έχει γίνει πάλι ο αποδιοπομπαίος τράγος στον οποίον φορτώνεται η ιστορική, πολιτική, θεσμική αμηχανία της Ευρώπης…." ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Και συνέχισε: "Δεν μ' ενδιαφέρουν οι ρόλοι, δεν μ' ενδιαφέρει η επόμενη μέρα, στο ΠΑΣΟΚ. Μ' ενδιαφέρει η επόμενη μέρα στη χώρα και κυρίως με ενδιαφέρει να έχει επόμενη μέρα η χώρα. Το τραγικό θα ήταν να έχει μόνο επόμενη νύχτα. Αυτό λοιπόν θα πρέπει να το αποτρέψουμε".
Κορυφαίοι υπουργοί πήραν τον λόγο για να στηρίξουν το νομοσχέδιο. O Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να χάσει ούτε ένα λεπτό. "Το όχημα Ελλάδα -είπε- είναι πάνω στις ράγες του τρένου. Έχει κολλήσει πάνω στις ράγες και αν δεν πατήσουμε γκάζι, η αμαξοστοιχία έρχεται με 400 χλμ. την ώρακατά πάνω μας".
"Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε ότι πάμε στις Βρυξέλλες με κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος, με ένα πολιτικό σύστημα κομμάτια και θρύψαλα, με μια κοινωνία κομμάτια και θρύψαλα. Γιατί ό,τι και να συμφωνήσουμε, η επόμενη μέρα δεν θα είναι αυτή που θέλουμε. Εμείς έχουμε πολλά δείγματα στην ιστορία μας ότι συγκρουστήκαμε, διχαστήκαμε, πήγαμε πιο κάτω από εκεί που ήμασταν, αλλά σηκωθήκαμε ψηλά. Μπορούμε να το ξανακάνουμε, δείχνοντας διαμέτρημα υπέρβασης ο καθένας εκεί που βρίσκεται" είπε από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου.
Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας παρουσίασε ένα πλαίσιο πέντε αρχών για τη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. "Θεωρώ ότι υπάρχουν πέντε σημεία στα οποία το κάθε κόμμα θα μπορούσε να τοποθετηθεί και εκεί θα μπορούσαμε να συγκλίνουμε" είπε η υπουργός Παιδείας και ανέφερε την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρωζώνη, την αλλαγή του οικονομικού πλαισίου της ΕΕ, την εγγύηση των καταθέσεων σε ευρώ όλων των Ελλήνων πολιτών μέσω της επανακεφαλαιοποίησης όλων των ελληνικών τραπεζών, την αποζημίωση των ασφαλιστικών ταμείων και τη διασφάλιση της βιωσμότητας του ελληνικού χρέους.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζήτησαν στις ομιλίες τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Δημήτρης Λιντζέρης και η Τόνια Αντωνίου, ενώ ο Νίκος Σαλαγιάννης τόνισε πως υπερψηφίζει για τελευταία φορά.
Για "ψευτοδιλήμματα" έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, λέγοντας: "Θα περάσουμε άλλη μια φορά κάτω από τα άχυρα, με διλήμματα και ψευτοδιλήμματα, τα σκληρά αυτά μέτρα. Και αυτά μέχρι τη Δευτέρα. Διότι τη Δευτέρα θα έρθουν κι άλλα. Αυτό περιμένουμε. Ορίστε κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ που θα λάβετε το λόγο μετά την δική μου ομιλία. Ζητήστε και εσείς να ρθουν οι επιστολές και που την υποθηκεύει".
Για εκβιασμό μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής. "Τέτοιους εκβιασμούς δεν ασκούσαν ούτε στους ομήρους οι Γερμανοί κατακτητές. Όταν λέει ότι τη Δευτέρα, στις 24 του Οκτώβρη, εάν και εφ, δεν θα υπάρχει μισθός όχι 500, όχι 300, όχι 200 αλλά ούτε 100 ευρώ. Αυτά είναι απαράδεκτα. Αυτή η κινδυνολογία είναι επικίνδυνη, ρίχνεται λάδι στη φωτιά" ανέφερε ο χαρακτηριστικά.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, στην ομιλία του ζήτησε τη στήριξη της εθνικής προσπάθειας στις Βρυξέλλες απ' όλα τα κόμματα καθώς και την παραίτηση της κυβέρνησης τη Δευτέρα. "Φροντίστε να πάτε με το ίδιο αεροπλάνο επάνω, τουλάχιστον. Είναι αστείο να πηγαίνεται με μια ώρα διαφορά η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ευρώπη. Να παραιτηθεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός και να πάμε σήμερα όλοι να στηρίξουμε την Ελλάδα αλλά τη Δευτέρα να αναδειχθεί νέα κυβέρνηση" είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε τον Γ. Καρατζαφέρη να κάνει την πολιτική υπέρβαση λέγοντας: "Έχετε την ικανότητα, τη δύναμη να κάνετε την πολιτική υπέρβαση, τώρα. Καταψηφίσατε το ν/σ επί της αρχής, πρέπει να ψηφίσετε όλες τις κρίσιμες διατάξεις".
"Δέχομαι να υποστώ τη δουλεία της υπέρβασης, τώρα. Δεχθείτε κι εσεις να παραιτηθείτε τη Δευτέρα, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και μεις τη δικιά μας υπέρβαση για το καλό της πατρίδας. Αλλά δεν το κάνετε γιατί η καρέκλα είναι γλυκιά, δεν το κάνετε" ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
"Ο ελληνικός λαός μίλησε, ο ελληνικός λαός βρέθηκε χθες στους δρόμους και αυτός ο λαός δεν θέλει ούτε την τρόικά σας ούτε τα μνημόνιά σας, θέλει να φύγετε εσείς" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.