Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες για την έκτη δόση στην Ελλάδα και το ελληνικό χρέος, εν μέσω ανοιχτής σύγκρουσης Γάλλων και Γερμανών, εν όψει και των δύο συνόδων κορυφής την Κυριακή και την ερχόμενη Τετάρτη.
Ανυποχώρητες στις θέσεις τους παραμένουν Γαλλία και Γερμανία λίγες ώρες πριν την προπαρασκευαστική σύνοδο κορυφής της Κυριακής και την κρισιμότερη της Τετάρτης.
Οι συνεδριάσεις και οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς. Αύριο θα ακολουθήσει το ECOFIN, όπου στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το θέμα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Παράλληλα θα συνεδριάσουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα υπάρξει συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί στις Βρυξέλλες. Θα ακολουθήσει την Κυριακή η προπαρασκευαστική σύνοδος κορυφής, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που ορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη.
Κατά την ομιλία της στην Κ.Ο. του κόμματός της το πρωί, η Άγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε ότι με τη Γαλλία δεν υπάρχουμν μεγάλες διαφορές, αλλά μένει να διευκρινιστούν τεχνικές λεπτομέρειες. Πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης του EFSF.
Το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι το προσχέδιο της κυβέρνησης για το EFSF εγκρίθηκε από την επιτροπή του Προϋπολογισμού της Βουλής, όμως παρότι δεν είναι αναγκαίο, το ολοκληρωμένο σχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο πιθανότατα την Τρίτη. Ο κ. Ζάιμπερτ ζήτησε από τη Βουλή να στηρίξει την καγκελάριο, σε αντίθετη περίπτωση -όπως είπε- η Άγκελα Μέρκελ θα πάει στις Βρυξέλλες χωρίς την εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος αλλά και το Ταμείο Στήριξης θα ληφθούν την Τετάρτη. Το πρωί της ίδιας μέρας, η καγκελάριος θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής.
Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της φάσης που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις είναι το γεγονός ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι της συνεδρίασης του Eurogroup δεν θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
"Θα συμφωνήσουμε απόψε στο Εurogroup – ελπίζω και πιστεύω ότι έτσι θα γίνει- για την καταβολή της έκτης δόσης προς την Ελλάδα στη βάση της προκείμενης έκθεσης της τρόικας" είπε προσερχόμενος στη σύνοδο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ερωτηθείς για την εικόνα που παρουσιάζει η ΕΕ, ο επικεφαλής του Eurogoroup τόνισε: "Ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός, δεν δίνουμε και το καλύτερο παράδειγμα ηγεσίας. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να συμφωνήσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εικόνα μας προς τα έξω".
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την καταβολή της επόμενης δόσης, οι 17 θα ασχοληθούν και με το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και τις "πρόσθετες αποφάσεις" που χρειαζεται να ληφθούν. Αναφερόμενος στις διαφορές Γαλλίας και Γερμανίας, ο Σόιμπλε αρνήθηκε ότι οι δύο χώρες "έχουν περιχαρακωθεί στις θέσεις τους". "Η γαλλογερμανική πρόταση ήταν που έφερε κινητικότητα στο θέμα" τόνισε και υποστήριξε ότι η ανάγκη για νέα σύνοδο προκύπτει από το γεγονός ότι "η γερμανική νομοθεσία θεωρεί αναγκαία μια προηγούμενη έγκριση της Βουλής για τη χρήση των εργαλείων του διευρυμένου EFSF, κι αν οι αποφάσεις δεν έχουν επαρκώς προετοιμαστεί , τότε δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί".
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν τόνισε ότι σήμερα οι 17 θα προσπαθήσουν να προετοιμάσουν όσο καλύτερα το έδαφος για τις συνόδους της Κυριακής και της Τετάρτης. "Η θέληση -είπε- είναι να καταλήξουμε σε μια λύση δυνατή, ισχυρή και βιώσιμη. Η θέση της Γαλλίας είναι να δώσει μια απάντηση για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Τα θέματα είναι τεχνικά, χρειάζεται να κάνουμε πρόοδο απ'όλες τις πλευρές. Θα το προσπαθήσουμε, αλλά με τη θέληση να αποφύγει η Ελλάδα μια χρεοκοπία".
Οι βασικές διαφωνίες
Οι γαλλογερμανικές διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά σκληρές και είναι χαρακτηριστική η δήλωση Γερμανού αξιωματούχου που μετείχε σε αυτές ότι "ο πρόεδρος Σαρκοζί αρνείται πεισματικά κάθε συμβιβασμό". "Όποια πρόταση και να του έκανε η καγκελάριος Μέρκελ την απέρριψε" φέρεται -σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο Π. Βαλασσόπουλο- να είπε ο αξιωματούχος.
Μέρκελ και Σαρκοζί παραμένουν ανυποχώρητοι στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και τη χρηματοδότηση του προσωρινού μηχανισμού. Αν και το Bloomberg υποστηρίζει ότι οι Eυρωπαίοι επεξεργάζονται σενάρια για τη συγχώνευση του προσωρινού και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης με συνολικό ποσό 940 δισ. ευρώ, ωστόσο, πηγές της γερμανικής κυβέρνησης δηλώνουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τον EFSF, καθώς η Γαλλία επιμένει να λειτουργεί ως τράπεζα, ενώ η Γερμανία και η ΕΚΤ αντιτίθενται.
Διαφωνίες υπάρχουν ακόμη και για το ποσοστό του κουρέματος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, με τη Γερμανία να επιδιώκει μείωση της τάξης του 50%, ποσοστό που ανησυχεί τη Γαλλία, η οποία θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε χρεοκοπία της χώρας και θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν απορρίπτει τη γαλλική θέση για λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου ως τράπεζα, ωστόσο ζητεί ένα ποσοστό κουρέματος που δεν θα υπάρξει κίνδυνος να θεωρηθεί υποχρεωτικό, δηλώνοντας στην "Kauppalenti": "Το καλοκαίρι είπαμε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βρισκόταν επί ξυρού ακμής. Τώρα έχει επιδεινωθεί με βάση διάφορες μετρήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτιμά την εθελοντική και κυρίως ελεγχόμενη ανδιάρθρωση".
Χθες, στο ζήτημα παρενέβη εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος, με τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή Μέρκελ, Σαρκοζί και Κάμερον.
Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία δήλωναν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να καταλήξουν σε απόφαση και παράλληλα, καλούσαν την Ελλάδα να ξεκινήσει άμεσα τις συζητήσεις με τους ιδιώτες για μεγαλύτερο κούρεμα. "Με βάση την έκθεση των επιθεωρητών, η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει αμέσως διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να επιτύχει μία συμφωνία που θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σε σημερινή ανακοίνωση του Ελιζέ αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες έχουν αποφασίσει να βρουν μια λύση στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η οποία θα κινείται σε 3 άξονες: Στη λειτουργία του EFSF, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι στο πλαίσιο της λύσης που θα προκύψει, θα ζητηθούν από την Ελλάδα νέες δεσμεύσεις και εγγυήσεις.
Μιλώντας σήμερα την Κ.Ο. του κόμματός της, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ξεκάθαρα ότι το κούρεμα στο ελληνικό χρέος πρέπει να μεγαλύτερο. Είπε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερο κούρεμα τους χρέους της και ότι το 21% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο φαίνεται ότι δεν επαρκεί.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι την Κυριακή θα γίνουν βήματα και προς το ζήτημα της οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης. "Η Ευρώπη, που βρίσκεται μπροστά σε μία νέα πρόκληση, κατευθύνεται αποφασιστικά προς μία οικονομική κυβέρνηση της ευρωζώνης, το πλαίσιο της οποίας μπορεί να συζητηθεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Κυριακής" είπε ο Φρανσουά Φιγιόν.
Χρεοκοπία της Ελλάδας προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άλλες χώρες, ζητεί η Σλοβάκα πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα, ενώ το ίδιο ζητά και ο επικεφαλής της γερμανικής τράπεζας "Commerzbank", σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Bild".
Στο μεταξύ, η S&P προειδοποίησε για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας 5 ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, εάν επιδεινωθεί η ύφεση και αυξηθεί ο κρατικός δανεισμός.