Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμέσως μετά ξεκίνησε συνεδρίαση, ξανά, του Eurogroup. Πληροφορίες για κούρεμα 50%. Αντίδραση από τον Τσαρλς Νταλάρα.
Μαραθώνια ήταν η συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αμέσως μετά ξεκίνησε συνεδρίαση, ξανά, του Eurogroup. Στο τραπέζι των συζητήσεων φέρεται να έχει πέσει σχέδιο για κούρεμα 50%.
Η πρώτη αντίδραση των τραπεζιτών, στο σχέδιο για κούρεμα 50%, ήρθε από τον Τσαρλς Νταλάρα, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου. Με δηλώσεις του στο "Associated Press" τονίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας και η Ευρωζώνη απέχουν από μια συμφωνία για κούρεμα του ελληνικού χρέους. "Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία" υποστηρίζει ο κ. Νταλάρα και προσθέτει "σχέδια τέτοια για να κοπεί το ελληνικό χρέος θα καταστήσουν την Ελλάδα υπό ευρωπαϊκή κηδεμονία για αρκετά χρόνια".
Σύμφωνα με το πρακτορείο "Reuters", οι Ευρωπαίοι υπουργοί κατέληξαν σε μια επί της αρχής συμφωνία για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα πληγούν από το μεγαλύτερο κούρεμα της τάξεως των 100 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπάρχουν τρεις χώρες που αντιτίθενται, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Δεν συμφωνούν, καθώς βρίσκουν το κόστος υπερβολικό και δεν θέλουν να το πληρώσουν.
Ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά το Ecofin συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο τέλος της συνάντησης δήλωσε: "Με συγκεκριμένους στόχους, την ελάφρυνση του ιστορικού βάρους που κουβαλά ο ελληνικός λαός λόγω του χρέους αλλά και την έξοδο από την κρίση για την αναπτυξιακή μας πορεία, συνεχίζουμε μια σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση. Έχουμε όμως όπλο ισχυρό, το πολύ ισχυρό όπλο των θυσιών του ελληνικού λαού, τα τελευταία δύο χρόνια. Γι' αυτό τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Είναι ώρα για συλλογικές αποφάσεις".
Στο Ecofin σήμερα συζητήθηκε το ζήτημα της ενίσχυσης κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών. Υπολογίζουν ότι αν υπάρξει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, περίπου 40 τράπεζες στην Ευρώπη θα πρέπει να ενισχυθούν με ένα ποσό το οποίο οι Ευρωπαίοι το εκτιμούν περίπου στα 100 δισ. ευρώ. Το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να πάει και στα 200 δισ. ευρώ ενώ ανοιχτό είναι το που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα.
Ο αγώνας δρόμου που έχει ξεκινήσει για τις τελικές αποφάσεις για το κούρεμα του χρέους και που θα επικυρωθούν στις δύο συνόδους κορυφής, την Κυριακή και την Τετάρτη, γίνεται υπό το βάρος της έκθεσης της τρόικας που αποφαίνεται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ζητεί επειγόντως τη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Σύμφωνα με το κείμενο που παραδόθηκε στους υπουργούς, με τα σημερινά δεδομένα το χρέος δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2030, ενώ ένα κούρεμα 50% στις τιμές των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες, θα το έριχνε μόλις στο 120% του ΑΕΠ το 2020, αλλά θα αύξανε το ποσό της βοήθειας από την τρόικα στα 114 δισ. ευρώ. Οι ελεγκτές εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί ένα κούρεμα τουλάχιστον 60% στις τιμές των ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες προκειμένου το δημόσιο χρέος να πέσει στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και να παραμείνει το ποσό της ενίσχυσης προς την Ελλάδα στα 109 δισ. ευρώ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης και ζήτησε την επίσπευση των αποφάσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας. "Η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης είναι ένα πολύ καλό, θετικό και εποικοδομητικό βήμα. Το θέμα τώρα είναι να εφαρμόσουμε μια απόφαση της '21ης Ιουλίου plus'. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν είναι η Ελλάδα το βασικό πρόβλημα της Ευρωζώνης. Το θέμα τώρα είναι να λάβουμε μια γενικότερη και πιο εποικοδομητική απόφαση για την Ευρωζώνη συνολικά" δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, ανακοίνωσε ότι αυτή η δόση θα είναι η τελευταία του πρώτου προγράμματος. "Tο πρώτο σημαντικό νέο είναι η έγκριση για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προηγούμενου προγράμματος της Ελλάδας. Εργαστήκαμε για ώρες μέσα σε θετικό κλίμα με αντικειμενικότητα και ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Όσο για τα υπόλοιπα νομίζω πως προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση και θα προσπαθήσουμε να συγκεράσουμε τις διαφορετικές απόψεις. Υπάρχει ακόμη ευρωπαϊκή συνείδηση και κοινή βούληση" επισήμανε ο κ. Μπαρουάν.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, ήδη οι υπουργοί Oικονομικών της Eυρωζώνης συμφώνησαν σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτών, χωρίς όμως να αποκαλύπτει το ποσοστό. "Χθες συμφωνήσαμε ότι χρειαζόμαστε σημαντική αύξηση στην συνεισφορά των τραπεζών" δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες υποστηρίζει ότι ένα μεγαλύτερο κούρεμα κρύβει κινδύνους για τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τους φορολογούμενους και ζητεί προσοχή στην αναθεώρηση των όρων της 21ης Ιουλίου. "Έγινε γνωστή η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους -ανέφερε ο κ. Σαμαράς απότις Βρυξέλλες- που δείχνει ότι η πρόσφατη συμφωνία του Ιουλίου δεν έβαλε πάτο στο βαρέλι. Η αναθεώρησή της όμως απαιτεί προσοχή. Γιατί περιέχει μεγάλους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και για την σταθερότητα της ευρωπαϊκής και της παγκόσμα οικονομίας. Κινδύνους για τις αντοχές και για τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος. Και την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων ώστε να υπάρχει το μεγάλο ζητούμενο, ρευστότητα στην οικονομία μας και να μην πληγούν περισσότερο οι συνταξιούχοι μας. Κινδύνους για τον εθελοντικό χαρακτήρα συμμετοχής των ιδιωτών ώστε να μην πυροδοτηθούν άλλες δυσάρεστες εξελίξεις όπως η μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη".
Εν τω μεταξύ, αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφωνίες Γαλλίας – Γερμανίας, καθώς ζητούμενο παραμένει το ποιος θα χρηματοδοτήσει τις ζημιές των τραπεζών που θα αναγκαστούν να εγγράψουν μεγάλες ζημιές στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν, με την Γαλλία να θέλει να καλυφθεί το ποσό από τον EFSF και τη Γερμανία να το αρνείται.
Μέρκελ και Σαρκοζί συναντώνται εκ νέου σήμερα, παρουσία Ρομπάι, Τρισέ, Μπαρόζο και Λαγκάρντ προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν την αυριανή σύνοδο κορυφής, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο "Blοοmberg" η Γαλλία φαίνεται να κάνει πίσω στο αίτημά της να λειτουργήσει ο EFSF ως τράπεζα που θα χρηματοδοτείται από την ΕΚΤ.
"Η γαλλική πρόταση για χορήγηση τραπεζικής άδειας στο EFSF, που θα του επιτρέψει να δανείζεται από την ΕΚΤ δεν αποτελεί πλέον επιλογή" υποστηρίζει ο Γιαν Κιις ντε Γιαγκερ, υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
Διαφωνίες υπάρχουν και ως προς το χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών, καθώς οι 16 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης συζητούν μόνο εθελοντικό κούρεμα, που δεν θα κινδυνεύει να χαρακτηριστεί χρεοκοπία, ενώ το καμπανάκι του κινδύνου σε περίπτωση κουρέματος της τάξεως του 50% κρούει και ο Λουκάς Παπαδήμος με άρθρο του στην εφημερίδα "Βήμα" αλλά και στους "Financial Times". Όπως επισημαίνει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, το καθαρό όφελος θα ήταν μια μείωση του χρέους μόλις 20%, ενώ οι κίνδυνοι εάν το κούρεμα χαρακτηριζόταν υποχρεωτικό θα ήταν πολλαπλάσιοι.
"Δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα για τους οφειλέτες ούτε εύκολες λύσεις για τους πιστωτές. Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι πιθανόν ότι θα οδηγήσει σε περιορισμένα (καθαρά) οικονομικά οφέλη και θα συνεπάγεται σημαντικούς κινδύνους που θα απειλήσουν σοβαρά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις οικονομικές επιδόσεις της Ευρωζώνης στο συνολό της" αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο κ. Παπαδήμος.