Με τη φράση "ουδείς μπορεί να αυτοδιοριστεί επίτροπος και να κάνει μαθήματα στους εταίρους" "απάντησε" ο Μπερλουσκόνι στο τελεσίγραφο Μέρκελ και Σαρκοζί να πάρει μέτρα, άμεσα, με στόχο τη μείωση του χρέους.
Με τη φράση "ουδείς μπορεί να αυτοδιοριστεί επίτροπος και να κάνει μαθήματα στους εταίρους" "απάντησε" σήμερα ο Μπερλουσκόνι στο τελεσίγραφο Μέρκελ και Σαρκοζί να πάρει μέτρα, άμεσα, με στόχο τη μείωση του χρέους. Ουδείς χρειάζεται να ανησυχεί για τη σταθερότητα της ιταλικής οικονομίας αναφέρεται, επίσης, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο Μπερλουσκόνι συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο και τον υπουργό Οικονομικών, ενώ ανακοίνωσε στους στενούς του συνεργάτες του ότι πρόκειται να προχωρήσει σε άμεση πώληση δημόσιας περιουσίας. Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν, ότι πρόκειται να ενισχυθεί και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Μια ημέρα νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο Ιταλός πρωθυπουργός βρέθηκε σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων. Σύμφωνα με τους "Financial Times", η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας τις τελευταίες ημέρες, απαίτησαν σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους με τον Ιταλό πρωθυπουργό την άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχει υποσχεθεί από τον Αύγουστο.
Ερωτηθείς ο Γάλλος πρόεδρος από τους δημοσιογράφους "τι είπατε ακριβώς στον κ. Μπερλουσκόνι, σας υποσχέθηκε νέες μεταρρυθμίσεις στην Ιταλία; Νιώθετε πιο σίγουρος μετά τη συνάντησή σας, δεδομένου ότι η Ιταλία μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο των Οίκων Αξιολόγησης;" αφού κοίταξε την Άγκελα Μέρκελ απάντησε: "Ήμαστε μαζί σ' αυτή τη συνάντηση. Πώς να το πω; Έχουμε εμπιστοσύνη στην αίσθηση ευθύνης του συνόλου των ιταλικών αρχών, πολιτικών, οικονομικών και οικονομικών".
Στους διαδρόμους των Βρυξελλών μιλούν για πρόβλημα Μπερλουσκόνι, όχι Ιταλίας, γράφει η "La Stampa", κάτι που άφησε εμμέσως να εννοηθεί και η Άγκελα Μέρκελ. "Διεξάγαμε τη συζήτηση με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της μεγάλης χώρας Ιταλίας. Αυτός είναι ο συνομιλητής μας…" είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.
Ανάλογες πιέσεις ασκήθηκαν στον Μπερλουσκόνι και απ' τους προέδρους της ΕΕ και της Κομισιόν, με τις Βρυξέλλες να ζητούν την ανακοίνωση και εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των αποκρατικοποιήσεων, δίνοντας χρονικό περιθώριο μόλις τρεις ημέρες, έως τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης.
Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους "τι γίνετε αν οι δεσμεύσεις δεν είναι ικανοποιητικές; ή μήπως είναι 'δεσμευτείτε αλλιώς…';" η απάντησή του ήταν κοφτή: "Θα δεσμευτούν". Ασαφές παραμένει κατά πόσον πέρασε το μήνυμα.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μιλώντας λίγο αργότερα σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι τα θεμελιώδη δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας του είναι υγιή και απέδωσε στους "συνήθεις υπόπτους" την κακή εικόνα της Ιταλίας. "Κυρίως είναι θέμα κακού τύπου. Δυστυχώς εντός της Ιταλίας έχουμε μια αντιιταλική αντιπολίτευση που συνεχίζει να διαδίδει πεσιμισμό, αρνητισμό και ηττοπάθεια ως όπλα σε έναν πόλεμο κατά της κυβέρνησης τον οποίον καλύπτουν αριστερές εφημερίδες" δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.