Για την Τετάρτη παρέπεμψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους και το νέο πακέτο βοήθειας. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Νέα συνεδρίαση των 17 απόψε.
Για την Τετάρτη παρέπεμψαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους και το νέο πακέτο βοήθειας. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον τρόπο λειτουργίας του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, αλλά και το "ύψος" του κουρέματος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων.
Στις κοινές τους δηλώσεις ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος ανακοίνωσαν ότι θα έχουν συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου, ενώ και οι δύο προειδοποίησαν ότι η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα εάν η χώρα μας λάβει νέες δεσμεύσεις για μέτρα μείωσης του χρέους.
Ο Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με την Άγκελα Μέρκελ δήλωσε: "Μαζί με την Καγκελάριο της Γερμανίας συναντήσαμε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας όπως θα συναντηθούμε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό, διότι πρέπει να λάβουμε ένα σύνολο μέτρων. Πρέπει όμως και οι εν λόγω χώρες να έχουν επίγνωση των ευθυνών που τους αναλογούν και των νέων αποφάσεων που πρέπει να πάρουν".
Παρά τις διαφωνίες τους Γάλλοι και Γερμανοί φαίνεται πως έκαναν βήματα μπροστά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τις οποίες θα εγγράψουν ζημιές από το μεγαλύτερο ελληνικό χρέος που θα κληθούν να διαγράψουν, με τη Γαλλία να παραιτείται από το αίτημά της να χρηματοδοτηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου απευθείας από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και να αποδέχεται τη θέση της Γερμανίας να αποτελεί ο EFSF το τελευταίο καταφύγιο.
Χαρακτηριστική των σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού ήταν η δήλωση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε: "Χθες αποφασίστηκε μια καθαρή ιεραρχία: Πρώτα, πρέπει οι τράπεζες από μόνες τους να ανακεφαλαιοποιηθούν. Εάν αυτό δεν γίνει τότε θα κληθούν να το κάνουν τα κράτη. Εάν ένα κράτος, όμως, δεν μπορεί να τα καταφέρει τότε, υπό όρους θα χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς του EFSF".
Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι δύο ηγέτες φαίνεται πως οι διαφωνίες για τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης παραμένουν κυρίως για τοπ εάν θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ κεφάλαια τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιεί για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών.
Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι τα σενάρια που εξέτασαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ο Ν. Σαρκοζί τόνισε: "Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη. Η Γαλλία νοιάζεται γι αυτό όσο και η Γερμανία. Είναι ένα θέμα που επικαλεστήκαμε λεπτομερώς με την Καγκελάριο. Δεν άπτεται λοιπόν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να δώσουν οδηγίες όποιες κι αν είναι αυτές. Για τα υπόλοιπα συμφωνώ με τα όσα είπε η Καγκελάριος. Επιπλέον θέλω να διευκρινίσω ότι καμία λύση δεν είναι βιώσιμη αν δεν έχει τη στήριξη όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Είναι ομαδική δουλειά".
Αναλυτές στο Βερολίνο ανέφεραν ότι οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να επιβάλλουν τις θέσεις τους στους Γάλλους συνομιλητές τους, ενώ ταυτόχρονα προωθούν και το σχέδιο μόνιμης εποπτείας και επιτήρησης στην Ελλάδα μέσω επιτρόπων, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Βερολίνο, Π. Βαλασόπουλος.
Την ίδια στιγμή η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται να έστειλε τελεσίγραφο στους Γερμανούς τραπεζίτες αναφέροντας πως είναι καλύτερο ένα γενναίο "κούρεμα" τώρα παρά μια ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία που "μπορεί να αποβεί μοιραία για τον τραπεζικό τομέα".
Ωστόσο γαλλικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο – όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του MEGA στο Παρίσι, Μ. Δεναξά – για ελιγμό του Παρισιού που σε περίπτωση άρνησης του Βερολίνου για τη μετατροπή του EFSF, θα γίνει γαλλική θέση επίσης άρνηση για γενναίο "κούρεμα" του χρέους.
Από την πλευρά του ΔΝΤ πηγές αναφέρουν ότι η τελική συμφωνία θα φτάνει το "κούρεμα" στο 50%, ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για χθεσινοβράδινη συμφωνία των τραπεζιτών για "κούρεμα" από 35% έως και 40%.
"Καρφιά" Μέρκελ – Σαρκοζί κατά χωρών με προβλήματα
Αιχμηροί ήταν τόσο η Καγκελάριος Μέρκελ όσο και ο Πρόεδρος Σαρκοζί αναφορίκα με τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, δεν απέκλεισε αλλαγές στις ευρωπαϊκές Συνθήκες και τόνισε: Στο μεσημεριανό γεύμα εμβαθύναμε πως στο μέλλον θα υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία. Είπαμε ξεκάθαρα πως δεν αποκλείεται αλλαγή των Συνθηκών".
Από την άλλη ο Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για χώρες του ευρώ που μπήκαν στο κοινό νόμισμα χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις λέγοντας: "Δεν θυμάμαι η Καγκελάριος, Μέρκελ και εγώ να είμαστε υπεύθυνοι τη στιγμή που χώρες επέλεξαν να είναι χρεωμένες ή ακόμη και τη στιγμή που αποφασίστηκε να μπουν στην Ευρώπη και την ευρωζώνη χώρες που δεν ανταποκρίνονταν σε κανένα από τα κριτήρια που τότε ίσχυαν. Η κυρία Μέρκελ είναι υπεύθυνη για τη Γερμανία όπως εγώ για τη Γαλλία. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να πάρουμε αποφάσεις υπέρ χωρών για τις οποίες δεν έχουμε εκλεγεί. Καθένας μπορεί να καταλάβει ότι αυτό θέτει προβλήματα δημοκρατίας. Είναι χώρες που υποφέρουν πολύ, όπου γίνονται διαδηλώσεις και υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα. Η θητεία μας δεν αφορά τη διαχείριση αυτών των χωρών ωστόσο πρέπει να τους ζητήσουμε να κάνουν προσπάθειες".
Αν και κανένας από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν ξεκαθάρισε ποιο θα είναι το ύψος του "κουρέματος" στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, στη χθεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, αποκάλυψε ότι οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν πολύ μεγάλο "κούρεμα", το οποίο το λιγότερο θα είναι 50%, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η συμφωνία του Ιουλίου βασίστηκε σε λάθος εκτιμήσεις.
Ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να αρνούνται τη λύση της διαγραφής χρέους, υποστηρίζοντας ότι δεν θα λύσει κανένα από τα προβλήματα.
Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιένς Βάιντμαν, τόνισε: "Το 'κούρεμα' δεν είναι πανάκεια. Αν, μάλιστα, επρόκειτο να οδηγήσει σε μείωση της ετοιμότητας για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να είναι ακόμη και επικίνδυνο".
Αναφερόμενος στο θέμα ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος με άρθρο του στις εφημερίδες "Βήμα" και "Financial Times" αναφέρει: "Μόνο η αναδιάρθρωση του 40% περίπου του συνολικού δημοσίου χρέους της Ελλάδας που βρίσκεται στα χέρια ξένων ιδιωτών επενδυτών θα μπορούσε να αποφέρει καθαρά οικονομικά οφέλη. Ένα "κούρεμα" 50% θα μειώσει το συνολικό χρέος κατά περίπου 20%".
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνεδρίαση τόνισε ότι η χώρα έχει πάρει δύσκολες αποφάσεις και τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. "Η Ελλάδα αποδεικνύει συνεχώς ότι λαμβάνουμε τις απαραίτητες αποφάσεις για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και περισσότερο δίκαιη. Είμαστε περήφανος λαός, περήφανο έθνος. Ζητάμε σεβασμός σε αυτά που κάνουμε. Και απότην πλευρά μας κάνουμε ό,τι χρειάζεται, λαμβάνουμε τις ευθύνες μας με μεγάλο πόνο για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Έχει αποδειχθεί πια ότι η κριση δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή. Τώρα είναι η ώρα, εμείς οι Ευρωπαίοι να δράσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά" δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.
Δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και άμεση προώθηση της ανάπτυξης ζήτησε από τους Ευρωπαίους ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος τόνισε: "Πιστεύω ότι αφενός υπάρχει ανάγκη να προωθήσουμε τον κοινό μας στόχο για δημοσιονομική προσαρμογή. Αφετέρου όμως υπάρχει ανάγκη να προωθήσουμε επίσης την άμεση ανάκαμψη της οικονομίας που είναι άκρως απαραίτητη για τη χώρα μου ώστε να υπάρξει κοινωνική συνοχή".