81 βουλευτές των Συντηρητικών αψήφισαν την επίσημη γραμμή και τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού Κάμερον και τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το εάν πρέπει ή όχι η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μεγάλο σοκ υπέστη η συντηρητική κυβέρνηση της χώρας εξ' αιτίας της κρίσης χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν ανήκει στην Ευρωζώνη.
81 βουλευτές των Συντηρητικών αψήφισαν την επίσημη γραμμή και τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού Κάμερον και τάχθηκαν υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το εάν πρέπει ή όχι η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Δεν είναι η κατάλληλη ώρα για τέτοιο δημοψήφισμα" είπε ο Κάμερον, τονίζοντας ότι όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, η πρώτη αντίδραση πρέπει να είναι να τον βοηθήσεις να σβήσει τις φλόγες."Αυτό είναι και για το δικό μας καλό" υπογράμμισε ο Κάμερον, αναφερόμενος στους κινδύνους διάχυσης της κρίσης και στην Βρετανία.
Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα είναι μόνο το πιο εκτυφλωτικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα, πρέπει να στηριχτεί με τείχος προστασίας, με ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, αλλά το θεμελιώδες πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και τα μεγάλα ελλείμματα που διογκώνονται σε ορισμένες χώρες – μέλη, ιδιαίτερα στο νότο".
Μπορεί η πρόταση για δημοψήφισμα απορρίφθηκε από την Βουλή με την βοήθεια των ψήφων της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης των Εργατικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, φρόντισε να εκμεταλλευτεί την περίσταση, επικρίνοντας την ανύπαρκτη, όπως είπε, πολιτική του Κάμερον στην Eυρώπη,΄ενώ ειρωνεύτηκε και τις σχέσεις του Κάμερον με τον Σαρκοζί και την Μέρκελ.
"Πήγε στη σύνοδο κάνοντας μαθήματα στους Γερμανούς και έφυγε υβριζόμενος από τους Γάλλους” είπε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Εργατικών εν μέσω φωνών και συνέχισε: "Προφανώς ο πρόεδρος Σαρκοζί, μέχρι πρόσφατα ο νέος καλύτερος φίλος του, μπούχτισε από την… υπερφίαλη συμπεριφορά του".
Ο Ντέιβιντ Κάμερον παραδέχθηκε σήμερα ότι η συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ένα "δύσκολο θέμα" πρόσθεσε όμως ότι "δεν υπάρχει εχθρότητα, ούτε πικρία" στις σχέσεις του με την πτέρυγα των ευρωσκεπτικιστών του κόμματος του.
Η εφημερίδα Guardian γράφει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη μεταπολεμική ανταρσία κατά της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα έχει τώρα να αντιμετωπίσει για το υπόλοιπο της θητείας του έναν πόλεμο χαρακωμάτων με τους νέους βουλευτές.