Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Ιταλία. Την ώρα που Μπερλουσκόνι ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί, οι Βρυξέλλες του ασκούν αφόρητες πιέσεις για μεταρρυθμίσεις τις οποίες, όμως, αρνείται πεισματικά ο εταίρος του Μπόσι.
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η κατάσταση στην Ιταλία. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, με την… πλάτη στον τοίχο δίνει έναν αγώνα να προλάβει τις προθεσμίες. Μέρκελ και Σαρκοζί του έδωσαν διορία να παρουσιάσει στην αυριανή σύνοδο κορυφής, λίστα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που στόχο θα έχουν να φέρουν στον ίσιο δρόμο την ιταλική οικονομία.
Ο καβαλιέρε, όμως, δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει τη συγκατάθεση του κυβερνητικού εταίρου του, του ηγέτη της Λέγκας του Βορρά. Η "κόκκινη" γραμμή για τον Ουμπέρτο Μπόσι είναι οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. "Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτό. Θα μας σκοτώσει ο κόσμος. Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ τις συντάξεις για να γίνω αρεστός στους Γερμανούς. Αυτοί έχουν λάθος συνταξιοδοτικό σύστημα" υποστηρίζει ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά.
Ο Μπόσι επέμενε σε αυτή τη θέση, παρά τις πιέσεις του Μπερλουσκόνι, προειδοποιώντας τον ότι η κυβέρνηση απειλείται με κατάρρευση ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση "δύσκολη" και "πολύ επικίνδυνη".
"Δεν υπάρχει πλέον σχέδιο Β" φέρεται να του απάντησε ο Μπερλουσκόνι, που προσπαθεί τώρα να βρει εναλλακτικά πακέτα μέτρων, προκειμένου να ικανοποιήσει με κάποιο τρόπο και τις Βρυξέλλες και τις αγορές. Εάν δεν καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία, λέγεται να είπε ο καβαλιέρε, δεν υπάρχει λόγος να πάω αύριο στις Βρυξέλλες.
"Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και αν δεν παρουσιάσουμε σύντομα κάτι στις Βρυξέλλες, θα πάμε όλοι σπίτι μας. Αυτό σημαίνει ότι θα εκθέσουμε την Ιταλία σε έναν τεράστιο κίνδυνο: μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη να έχουμε και εμείς την κατάληξη της Ελλάδας; Γιατί αυτό είναι που πρόκειται να συμβεί" φέρεται να είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ζωτικής σημασίας θεωρείται για τις Βρυξέλλες το θέμα της Ιταλίας, καθώς οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζουν τις αντοχές της ιταλικής οικονομίας. Μέρκελ και Σαρκοζί, άλλωστε εξέφρασαν με σαφή τρόπο την άποψη τους για τον Μπερλουσκόνι, δίνοντας του τελεσίγραφο να συμμορφωθεί. Η Ιταλία πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα ότι θα ελέγχεται εξονυχιστικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο πρόεδρος της χώρας Ναπολιτάνο, αλλά και οι βιομήχανοι προειδοποίησαν ότι πρέπει να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες αλλαγές ενώ η αντιπολίτευση ζητά εδώ και τώρα εκλογές.
Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό γράφει η "Corriere Della Serra" αφού η κυβέρνηση είναι σαφές πλέον ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, οι αγορές ανυπομονούν και ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να έχει εξαντλήσει τους άσσους που κρύβει στο μανίκι του. Έτσι δεν είναι απίθανο να υποχρεωθεί σε πρόωρες εκλογές στις αρχές του χρόνου. Άλλωστε όπως είπε σήμερα και ο υπουργός Μεταφορών, η κατάρρευση αυτής της κυβέρνησης μπορεί να είναι μια από τις επιλογές στην αναζήτηση διεξόδου.