Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της απόφασης των Βρυξελλών στο τραπεζικό σύστημα και τις συντάξεις εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ξεκάθαρα ότι η απόφαση δεν δημιουργεί εξαρτήσεις, δήλωσε αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία της χώρας και απέφυγε να σηκώσει τους τόνους προς την αντιπολίτευση.
Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της απόφασης των Βρυξελλών στο τραπεζικό σύστημα και τις συντάξεις εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός, στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα, τόνισε ξεκάθαρα ότι η χθεσινή απόφαση δεν δημιουργεί εξαρτήσεις, δήλωσε αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία της χώρας και απέφυγε να σηκώσει τους τόνους προς την αντιπολίτευση.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι η απόφαση της συνόδου ανοίγει νέες προοπτικές για τη χώρα και δίνει στους Έλληνες τη δυνατότητα να καθορίσουν το δικό τους μέλλον, δίνοντας το κουράγιο να προχωρήσουν μπροστά, με καλύτερες προϋποθέσεις.
"Η χθεσινή απόφαση μας δίνει χρόνο, μας απομακρύνει από την ανασφάλεια. Μας δίνει την ευκαιρία να χαράξουμε και να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο. Και θέλω να διαβεβαιώσω, αυτή η απόφαση σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα ή για τις συντάξεις. Το αντίθετο. Δημιουργεί νέες δυνατότητες από την ανάπτυξη, την ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, μέχρι την στήριξη στην κοινωνική πρόνοια και την εξυγίανση στο τραπεζικό σύστημα" τόνισε.
Αναφερόμενος στη μόνιμη παρουσία της τρόικας που προβλέπει η συμφωνία, ο κ. Παπανδρέου είπε: "Σ' αυτή τη διαδρομή να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα και κανένας άλλος για εμάς. Μην περιμένουμε ούτε μάγους ούτε από μηχανής Θεούς να έρθουν να κάνουν την δουλειά".
Και πρόσθεσε: "Για όσους ανησυχούν, θέλω να τους καθησυχάσω. Τίποτα μα τίποτα σε αυτήν την συμφωνία δεν θυσιάζει την δυνατότητά μας να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις. Αντίθετα, ανοίγει τον δρόμο να φύγουμε από εξαρτήσεις. Στα δικά μας χέρια είναι το μέλλον μας. Εμείς καθορίζουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Και εμείς έχουμε την ευθύνη του. Το να έχουμε βέβαια τεχνογνωσία, στήριξη, καλές πρακτικές και συμβουλές ειδικών στην χώρα μας μόνο καλό μπορεί να μας προσφέρει".
Στην αρχή του διεαγγέλματος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η προσπάθεια του ελληνικού λαού αποδίδει και τα χθεσινά αποτελέσματα δεν ήρθαν τυχαία, αλλά ήταν "η δική μας συλλογική προσπάθεια που μας έδωσε τα πιο σπουδαία όπλα για τη διαπραγμάτευση, το απότέλεσμα της οποίας -όπως είπε- "είναι μεγάλης σημασίας για την πατρίδα".
"Διαπραγματευτήκαμε και καταφέραμε να διαγράψουμε ένα πολύ σημαντικό μέρος του χρέους μας. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ έφυγαν από τις πλάτες του ελληνικού λαού. Οι τράπεζες, αντί για τους πολίτες, θα πληρώσουν αυτό το κόστος. Είναι όμως μια πιο δίκαιη κατανομή των βαρών του χρέους μας. Πετύχαμε επιπλέον να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια και μάλιστα με πολύ ευνοϊκούς όρους. Το αποτέλεσμα της χθεσινής διαπραγμάτευσης μας δίνει χρόνο μας απομακρύνει από ανασφάλεια, μας δίνει ευκαιρία να χαράξουμε και να ακολουθήσουμε το δικό μας δρόμο" δήλωσε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι χθεσινές αποφάσεις σηματοδοτούν ότι η συλλογική δουλειά που γίνεται με επιμονή και αφοσίωση οδηγεί σε κατάκτηση των στόχων και ότι "οι εταίροι μας στην ΕΕ αναγνωρίζουν αυτές τις προσπάθειες, θέλουν την επιτυχία, και όχι την αποτυχία της Ελλάδας, βάζουν και αυτοί πλάτη".
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αυτός ο τόπος έχει απεριόριστες δυνατότητες για όλους, αρκεί να τις αξιοποιήσουμε και "να μην θάβονται κάτω από το βάρος ενός κράτους που έπαψε εδώ και χρόνια να λειτουργεί", ένα κράτος "σπάταλο και αδιαφανές", όπως είπε.
"Από εμάς, την εκάστοτε εξουσία, ξεκίνησε το πρόβλημα. Και εμείς σήμερα είμαστε αυτοί που κάνουμε τα πρώτα μεγάλα βήματα. Αλλά θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων. Ο καθένας να κάνει τη δική του μικρή επανάσταση για μια διαφορετική και πιο δίκαιη Ελλάδα" σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας όμως πως μέχρι εκεί υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.
"Η δουλειά -συμπλήρωσε -πρέπει να συνεχιστεί εντατικά… Δεν θα γίνουν όλα από την μια μέρα στην άλλη και δεν έχει νόημα να αναμασάμε την ίδια κριτική… Η κρίση μας δίνει την ευκαιρία, και αυτή η συμφωνία μάς δίνει τον χρόνο, να επιλέξουμε τι είναι εκείνα που έχουν αξία για μας τους Έλληνες. Τι είναι αυτά που θέλουμε να κρατήσουμε και τι είναι αυτά που θέλουμε να αλλάξουμε χωρίς τον βραχνά ενός χρέους που θα καθήλωνε τη δική μας γενιά, τα παιδιά μας και τους απογόνους των παιδιών μας. Να κάνουμε μαζί τις μεγάλες αλλαγές που όλοι θέλουμε".
Κλείνοντας το διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για τα επόμενα βήματα από δω και στο εξής λέγοντας: "Αφού κερδίσαμε αυτή τη μάχη, δεν μπορώ παρά να είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε και τον επόμενο στόχο, να δημιουργήσουμε μαζί την παραγωγική Ελλάδα της δικαιοσύνης και της δημιουργίας… να χτίσουμε ένα καλύτερο κράτος… Τώρα, έχουμε δουλειά και ευθύνη για να κάνουμε πράξη τις χθεσινές αποφάσεις. Έχουμε δουλειά και ευθύνη για να στραφούμε πια κυρίως στη δημιουργική Ελλάδα".
Προηγήθηκε υπουργικό
Πριν από το διάγγελμα, συνεδρίασε για μία ώρα περίπου το υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Γιώργος Παπανδρέου θέλησε να καθησυχάσει και τους υπουργούς για το θέμα της μόνιμης παρουσάις της τρόικας στη χώρα, καθώς πολλοί έχουν κατά καιρούς στείλει μηνύματα ότι δεν θα δεχτούν στα υπουργεία τους ελεγκτές.
"Δεν θα είναι ελεγκτές. Δεν φοβόμαστε το πρόγραμμα, ούτε τους κακούς απο το εξωτερικό. Εμείς έχουμε την κύρια ευθύνη" τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Παράλληλα, έβαλε και πάλι "φρένο" στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας: "Το τελευταίο διάστημα έγιναν πολύ έντονες συζητήσεις. Τώρα έχουμε άλλες μάχες να δώσουμε και έχουμε δουλειά".
Ο υπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική σε κόμματα και ένα μέρος των ΜΜΕ που -όπως είπε- "αναπτύσσουν ένα αυτοκαταστροφικό σύνδρομο, διανοητικής και συναισθηματικής καθήλωσης των πολιτών με τον τρόπο που μιλάνε".
Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΔ, το τηλεφώνημα με τον Αντώνη Σαμαρά διήρκεσε ελάχιστα λεπτά, με τον πρόεδρο της ΝΔ να θέτει ερωτήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις επιπτώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.