"Πρέπει να εφαρμοστούν" οι δεσμεύσεις της Ιταλίας για οικονομική μεταρρύθμιση, δήλωσαν Ρομπάι, Σαρκοζί, μετά την επιστολή που παρέδωσε χθες το βράδυ σε Μπαρόζο και Ρομπάι. Την οργή της Άγκελα Μέρκελ προκάλεσε ο Μπερλουσκόνι στις Βρυξέλλες.
"Διστακτικά" χαιρέτησαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, τις δεσμεύσεις που παρουσίασε, το βράδυ της Τετάρτης, η Ιταλία για εξυγίανση της οικονομίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πήγε με μια επιστολή 15 σελίδων στην κρίσιμη συνάντηση, παραθέτοντας όσα ήδη έχει αποφασίσει η κυβέρνηση του για την μεταρρύθμιση της οικονομίας και τα σημεία στα οποία συμφωνεί να προχωρήσει.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, "τα φιλόδοξα αυτά μέτρα για την φιλελευθεροποίησης της οικονομίας πρέπει να εφαρμοστούν".
Ο Νικολά Σαρκοζί ερωτηθείς εάν έμεινε ικανοποιημένος από την επιστολή Μπερλουσκόνι απάντησε: "Το θέμα δεν είναι να μείνω εγώ ικανοποιημένος. Δεν διοικώ εγώ ούτε ελέγχω την Ιταλία. Μετά από όσα είπαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου και ο διοικητής της ΕΚΤ, έμειναν ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις αφού είπαν ότι οι δεσμεύσεις της Ιταλίας ήταν αυτές που έπρεπε. Τώρα περιμένουμε να τις υλοποιήσει".
Η Άγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα τον Μπερλουσκόνι να μην καθυστερεί άλλο την εφαρμογή των μέτρων και το έκανε σαφές και στη Σύνοδο. "Η ιταλική προσφορά απ' την ιταλική κυβέρνηση περιλαμβάνει μια λεπτομερειακή επιτήρηση των μέτρων απ' την Κομισιόν και μια παρακολούθηση της εισαγωγής και εφαρμογής τους…. Οι ιταλικές αρχές συμφωνούν να παρέχουν λεπτομερειακώς όλες τις αναγκαίες πληροφορίες. Ήταν μέρος αυτού που πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι" δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.
Αυτό που πρότεινε ο Μπερλουσκόνι είναι η εφαρμογή μέτρων για την μείωση του κολοσσιαίου χρέους του ενός 1,9 τρισ. από το 120% στο 113% του ΑΕΠ μέσα σε μια διετία, επίτευξη δημοσιονομικής πειθαρχίας μέχρι το 2013 και παρουσίαση λεπτομερούς σχεδίου για το πως θα τα καταφέρει όλα αυτά μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του, Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε: "Η εγγύηση είναι ότι αν δεν σεβαστούμε αυτές τις υποχρεώσεις, δεν θα είμαστε αξιόπιστοι. Συνεπώς, είναι υποχρεώσεις που αναλάβαμε και που η Ιταλία όπως τηρεί πάντα τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει, θα το κάνει και αυτή τη φορά" και πρόσθεσε: "Αναλάβαμε και την υποχρέωση να ενημερώνουμε την Κομισιόν, καθώς το Κοινοβούλιό μας θα εγκρίνει σταδιακά τα διάφορα μέτρα".
Εξόργισε την Μέρκελ
Το κλίμα για τον Μπερλουσκόνι δεν ήταν ιδιαίτερα καλό. Ο ίδιος φάνηκε στην αρχή να μην ενοχλείται. Ο Νικολά Σαρκοζί δεν τον χαιρέτησε, αλλά η Άγκελα Μέρκελ τον πλησίασε και μίλησε για λίγο μαζί του.
Την ίδια ώρα, παρεξήγηση δημιουργήθηκε, όταν ο Μπερλουσκόνι ισχυρίστηκε ότι η καγκελάριος του ζήτησε συγνώμη για την συμπεριφορά της στη συνέντευξη τύπου της προηγούμενη Κυριακής, πράγμα ωστόσο που διέψευσε ορθά κοφτά ο εκπρόσωπος της.
"Δεν υπάρχει συγνώμη, διότι δεν υπάρχει τίποτε για να ζητήσει κανείς συγνώμη" ήταν η δήλωση του.
Αναβρασμός στην Ιταλία
Την ίδια ώρα, μπαρούτι μυρίζει στην Ιταλία. Τα μεγάλα συνδικάτα υπόσχονται να αντισταθούν όσο μπορούν στα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, στον κυβερνητικό συνασπισμό επικρατεί αναβρασμός και η αντιπολίτευση ανεβάζει διαρκώς τους τόνους απαιτώντας εκλογές.
Η κατάσταση οξύνθηκε και άλλο όταν ο πρόεδρος της Βουλής και άσπονδος φίλος του Μπερλουσκόνι κατήγγειλε από τηλεοπτική εκπομπή, την υποκρισία όπως είπε, της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, φέρνοντας ως παράδειγμα την σύζυγο του κυβερνητικού εταίρου του Μπερλουσκόνι, Ουμπέρτο Μπόσι, η οποία, σύμφωνα με την καταγγελία συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα στα 39 της.
Το θέμα έφθασε στην Βουλή, όπου οι βουλευτές του Μπόσι πιάστηκαν στα χέρια με συναδέλφους τους, της αντιπολίτευσης, και ζήτησαν την παραίτηση του Φίνι από το αξίωμα του προέδρου του Σώματος.