Περίεργη και αιφνίδια είναι η απόφαση του υπουργού Αμύνης, Πάνου Μπεγλίτη, να αντικαταστήσει ολόκληρη τη στρατιωτική ηγεσία προτού η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Περίεργη και αιφνίδια είναι η απόφαση του υπουργού Αμύνης, Πάνου Μπεγλίτη, να αντικαταστήσει ολόκληρη τη στρατιωτική ηγεσία προτού η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η Νέα Δημοκρατία με επίσημη ανακοίνωσή της προειδοποίησε τον κ. Μπεγλίτη να μην προχωρήσει σε αλλαγές με τον υπεύθυνο τομεάρχη του κόμματος, Μαργαρίτη Τζίμα να δηλώνει: "Την ώρα που καταρρέει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε κρίσεις με αλλαγή της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και μάλιστα εντός της ημέρας. Κύριε υπουργέ Εθνικής Άμυνας, μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε αυτήν την αντιδημοκρατική ενέργεια. Δηλώνουμε ότι δεν θα αναγνωρίσουμε μια τέτοια απόφαση που στρέφεται εναντίον του Εθνικού Συμφέροντος. Τι προσπαθείτε να αποδείξετε; Δεν έχετε αντιληφθεί πως τις τελευταίες ώρες δεν υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα; Μια κυβέρνηση που την εγκαταλείπουν ένας ένας και οι βουλευτές της; Κάτω, λοιπόν, τα χέρια από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Αποτελείτε, πλέον, παρελθόν. Τελειώσατε".
"Βολές" κατά της κυβέρνησης έριξε και ο αναπληρωτής τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Στέφανος Γκίκας: "Δεν έχει την νομιμοποιητική βάση η κυβέρνηση τώρα που ζητά ψήφο εμπιστοσύνης να προβαίνει σε κρίση αρχηγών".
Οι αποφάσεις Μπεγλίτη επικυρώθηκαν με απόφαση του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το απόγευμα στη Βουλή. Ο υπουργός Άμυνας αιφνιδίασε τους πάντες ακόμα και τους ίδιους τους αρχηγούς αφού μόλις στις 2:00 μετά το μεσημέρι τους κάλεσε στο γραφείο του και τους ανακοίνωσε την αντικατάστασή τους σε λίγες ώρες. Χαρακτηριστικό της άγνοιας των στρατηγών – για το τι μέλλει γενέσθαι – ήταν το γεγονός ότι νωρίς το πρωί οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και Στρατού είχαν μεταβεί στην ΑΣΔΕΝ να μιλήσουν στους επιτελείς για τη νέα δομή δυνάμεων και διοίκησης, ενώ ετοιμάζονταν για τη συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίoυ όπου και θα λάμβαναν τις τελικές αποφάσεις για τη νέα δομή.
Κάποιοι αρχηγοί μάλιστα σήμερα είχαν μαζί και σημειώσεις στο υπουργικό γραφείο καθώς νόμιζαν ότι αυτό θα συζητούσαν με τον υπουργό. Το ΚΚΕ ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό για την απόφασή του και προσθέτει: "Ο υπουργός Άμυνας και η κυβέρνηση πρέπει να δώσουν ξεκάθαρες εξηγήσεις στο λαό για ποιο λόγο σ' αυτές τις συνθήκες αντικατέστησαν την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων".
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ασκεί έντονη κριτική με τον Ιωάννη Κοραντή να δηλώνει: "Είναι μια ενέργεια απαράδεκτη, πολιτικά αντιδεοντολογική και σε τελική ανάλυση αντιδημοκρατική από μια κυβέρνηση που καταρρέει", ενώ σχετική ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει: "Πολιτικά άκομψο και ηθικά ανεπίτρεπτο λίγες ώρες πριν από την πτώση της κυβέρνησης να τεμαχίζεται το σύνολο της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Άξιοι ανώτατοι αξιωματικοί αποκεφαλίστηκαν με μία πρακτική που και στο παρελθόν είχε καταφύγει το ΠΑΣΟΚ".
Τα "πυρά" του στον Πάνο Μπεγλίτη στρέφει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής & άμυνας, Θ. Δρίτσας δήλωσε: "Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτο να αποφασίσει ο Υπουργός αυτής της κυβέρνησης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, προτού ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, συγκεκριμένα πριν από απόφαση της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο Πρωθυπουργός".
Αιχμηρή είναι και η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς η οποία αναφέρει: "Οι σχεδιαζόμενες σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, εντείνουν το κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας της κοινής γνώμης. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην προβλεπόμενη ώρα τους και όχι τώρα, με δεδομένη την πολιτική ρευστότητα. Ποια ανάγκη τις επέβαλε; Αυτό είναι το ερώτημα της κοινωνίας".
Η "Δημοκρατική Συμμαχία" κάνει λόγο για πράξη πολιτικά ανήθικη και καλεί τον Πρόεδρο να μην την επικυρώσει αναφέροντας: "Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χρέος προστατεύοντας τη νομιμότητα να αρνηθεί την υπογραφή των διαταγμάτων".
Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ο πτέραρχος Γιάννης Γιάγκος μετά από βαθιά "βουτιά" στην επετηρίδα παραδίδει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στον αντιστράτηγο Μιχάλη Κωσταράκο διοικητή μέχρι τώρα του Γ΄ Σώματος Στρατού, ενώ στο Στρατό Ξηράς ο αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, που διαφωνούσε έντονα με την κατάργηση της Στρατιάς στη Λάρισα θα παραδώσει το "τιμόνι" του Στρατού, στον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγο Ζαζιά Στο ΓΕΑ ο Πτέραρχος Κλόκοζας παραδίδει στον μέχρι πρότινος νούμερο "2" του κλάδου και μέχρι σήμερα αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντώνη Τσαντιράκη, ενώ στο Πολεμικό Ναυτικό ο ναύαρχος Δ. Ελευσινιώτης – που διαφωνούσε με την κατάργηση των Ναυτικών Διοικήσεων Βορείου Ελλάδας και Ιονίου – θα αντικατασταθεί από τον μέχρι σήμερα επικεφαλής της Διοικητικής Μέριμνας του Ναυτικού αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδη.
Αν και πολλοί μιλούν με καλά λόγια για τη νέα ηγεσία, το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο ο υπουργός Άμυνας επιλέγει να αντικαταστήσει τους αρχηγούς, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις και απόστρατων αξιωματικών εναντίον του υπουργού.
Ο ναύαρχος ε.α, Κωστής Γκορτζής, μέλος του πληρώματος του αντιτορπιλικού "Βέλος", τόνισε: "Πάνω στη φουρτούνα και την ώρα που περνάς τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη δεν αλλάζεις ούτε τιμονιέρηδες, ούτε μηχανικούς ούτε από το πλήρωμά σου τους απαραίτητους. Δεν έχουν μάθει τίποτα από τα Ίμια αλλά ο “λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται".
"Μακρυά τα χέρια τα κόμματα από τις ένοπλες δυνάμεις", αναφέρει ο πρωήν αρχηγός ΓΕΣ, Νίκος Ντούβας, και προσθέτει: "Στρατός κομματικός, είναι στρατός επικίνδυνος".