Ως πολύ αρνητική περιγράφει την ατμόσφαιρα που επικράτησε χθες στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση.
Ως πολύ αρνητική περιγράφει την ατμόσφαιρα που επικράτησε χθες στη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με την Αγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί στις Κάννες, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με δηλώσεις του στη γερμανική τηλεόραση.
Ερωτηθείς πώς ήταν η ατμόσφαιρα στο τραπέζι των συνομιλιών και εάν "ο κ. Παπανδρέου έδειξε να λυπάται γι' αυτό που προκάλεσε", ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε "χάλια" και πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ένιωθε και πολύ καλά. Του επιρρίπτουμε την ευθύνη ότι η συμπεριφορά του είναι αθέμιτη, υπό την έννοια ότι θα προτιμούσαμε να μας είχε εξηγήσει με αφορμή τη σύνοδο κορυφής την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες ότι θα ήθελε να θέσει το όλο θέμα σε δημοψήφισμα, πράγμα που δεν έκανε και οδήγησε σε μεγάλη δυσαρέσκεια τις χρηματαγορές, αλλά και ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς κύκλους. Και του εξηγήσαμε χθες ότι το μοναδικό ουσιαστικό ερώτημα, περί του οποίου πρόκειται, είναι αυτό που αφορά στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη".
"Το αποδέχθηκε -συνέχισε ο κ. Γιούνκερ- και ανεξάρτητα απ' το πώς θα διατυπωθεί το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι σαφές ότι η Ελλάδα στις 4 Δεκεμβρίου, τότε θα γίνει το δημοψήφισμα, θα πρέπει να ασχοληθεί με το ερώτημα αν θέλει -ναι ή όχι- να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Θα προτιμούσαμε να παραμείνει η Ελλάδα μέρος, αλλά λέμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παραμείνει με κάθε τίμημα μέλος".
"Η Ελλάδα πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Η ευρω-κρίση χρέους θα βρει απάντηση μόνον όταν θα φέρουμε σε πέρας την ισορροπία μεταξύ ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και ελληνικής δημοσιονομικής σταθερότητας. Κι αυτό, πιστεύω, το κατάλαβε πολύ καλά" κατέληξε στην απάντησή του ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί για τη διαφωνία που διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ο κ. Γιούνκερ είπε: "Εγώ λέω ότι με την ατμοσφαιρικά ευρύτερη έννοια του όρου είναι σωστό αυτό. Αλλά μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου δεν θα έχουμε βάλει στα σκαριά ένα πλήρως περιεκτικό δεύτερο πακέτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα πως θα διατυπωθεί το ερώτημα, και ανεξάρτητα απ' τις διεξόδους ή τις παρακαμπτήριες που αναζητεί κάποιος, το πραγματικό ερώτημα είναι αν θέλει να παραμείνει η Ελλάδα μέλος. Το επαναλαμβάνω, θα το θέλαμε, αλλά όχι με κάθε τίμημα".
"Δεν μπορούμε να παίζουμε επ' αόριστον το τρενάκι του τρόμου με το ελληνικό ζήτημα. Πρέπει να γνωρίζουμε που πηγαίνουμε και οι Έλληνες πρέπει να πουν προς τα που θέλουν να κατευθυνθεί η χώρα τους" τόνισε.
Και πρόσθεσε: "Είμαι της γνώμης ότι πρέπει να γίνει το παν ώστε να μην αποχωριστεί ένα κράτος μέλος απ' την αλυσίδα των 17, αλλά αν αυτή είναι η επιθυμία των Ελλήνων – και θα το θεωρούσα λάθος να είναι αυτή η επιθυμία τους- τότε δεν μπορούμε να επιβάλουμε στους Έλληνες την ευτυχία τους. Έχουμε μια συνολική ευθύνη έναντι του συνόλου της ευρωζώνης, σ' αυτή πρέπει να ανταποκριθούμε. Εδώ δεν πρόκειται μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για πιθανούς κινδύνους διάχυσης (της κρίσης) σε άλλους και θα κάνουμε τα πάντα -και στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα- ώστε να ορθώσουμε τείχη προστασίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διολισθήσει ολόκληρη η Ευρωζώνη".