Κρίσιμη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μετά το ντόμινο πολιτικών εξελίξεων στον απόηχο της απόφασης Παπανδρέου για δημοψήφισμα και του χθεσινού τελεσιγράφου που έδωσαν Άγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί ότι αυτό θα πρέπει να αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη.
Δραματικές εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, και θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, έχει πυροδοτήσει το τελεσίγραφο που επέδωσαν τα ξημερώματα Μέρκελ και Σαρκοζί στον Γιώργο Παπανδρέου για το δημοψήφισμα περί παραμονής της χώρας στο ευρώ και την έκτη δόση, καθώς και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που ακολούθησαν.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επέστρεψε μαζί με τον πρωθυπουργό απο τις Κάννες, μόλις πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, έκανε γνωστή σε ανακοίνωσή του τη διαφοροποίησή του στο θέμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι το κεκτημένο της συμμετοχής στο ευρώ, είναι ιστορική κατάκτηση και δεν μπορεί να εξαρτάται απο κανένα δημοψήφισμα.
Η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης λειτούργησε ως θρυαλίδα εξελίξεων. Ο ένας μετά τον άλλο, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και μέχρι πρότινος στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έσπευδαν να διαφοροοποιηθούν από την απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα. Μπροστά και στις εξελίξεις αυτές, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο και ακολούθως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.
Προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του υπουργικού, ο Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι ο ίδιος από "πολύ πριν" είχε εκφραστεί αρνητικά για το δημοψήφισμα και τόνισε ότι είπε και στο υπουργικό "με όση ένταση διαθέτει ότι αυτό οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή", αλλά δυστυχώς -όπως ανέφερε- δεν ακούστηκε ούτε ο ίδιος ούτε άλλοι συνάδελφοι που είχαν την ίδια άποψη.
"Σημασία έχει τώρα να σώσουμε ό,τι σώζεται. Σημασία έχει τώρα να είμαστε ενωμένοι και με τον τρόπο συμπεριφοράς μας σε πολιτικό επίπεδο να αποφύγουμε διχαστικές ενέργειες. Ότι διχάζει το ένα διχάζει και το όλον. Η χώρα χρειάζεται ενότητα των πολιτικών της δυνάμεων, σύνεση και δυνατότητα συνεννόησης. Αν το χρειαζόταν μια φορά τώρα το χρειάζεται δέκα. Θεωρώ ότι κάθε συνεδρίαση θεσμικού οργάνου, εν προκειμένω του υπουργικού συμβουλίου… είναι μια στέρεη και καλή βάση για να αναπτυχθούν όλες οι απόψεις που θα φέρουν το ζητούμενο. Ενότητα, αποφυγή του διχασμού, απόπειρα αποτελεσματική" ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Και πρόσθεσε: "Να κρατήσουμε τη χώρα εκεί όπου οι θυσίες μισού αιώνα των πολιτών της την έφεραν, στην ΕΕ , στην Ευρωζώνη, στο ευρώ". Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει ο Γ. Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε: "Όλα αυτά είναι θέματα των θεσμικών οργάνων, δεν θα πω τίποτα έξω από αυτά και είμαι αποφασισμένος να το τηρήσω αυτό με απόλυτο σεβασμό".
Ο Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι η στάση του Γιώργου Παπανδρέου είναι υπεύθυνη και η μέχρι τώρα θετική συμβολή του θα έχει ανάλογη συνέχεια, αφού -όπως τόνισε- γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κάθε φορά.
"Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, είναι στρατηγική επιλογή. Είναι ένα εθνικό κεκτημένο, για την κυβέρνηση και για το ΠΑΣΟΚ είναι θα έλεγα ένα δόγμα της πολιτικής μας. Και αυτό δεν αλλάζει. Γνωρίζετε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, ως πρωθυπουργός αλλά και παλιότερα ως υπουργός Εξωτερικών έχει πάρει πολλές πρωτοβουλίες και έχει πολύ σημαντική συμβολή ώστε η Ελλάδα να έχει αυτή τη θέση. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι αυτά τα δύο χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός είναι αυτός που πήρε πρωτοβουλίες, πίεσε και τελικώς η ΕΕ δημιούργησε τον μηχανισμό στήριξης και έχει μια ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη. Ο Γ. Παπανδρέου, προκειμένου η Ελλάδα να διατηρήσει αυτή τη θέση γνωρίζετε ότι έχει διατυπώσει προτάσεις συννενόησης και συναίνεσης προς άλλες πολιτικές δυνάμεις. Και εισέπραξε δυστυχώς αρνητικές απαντήσεις. Η στάση του Γιώργου Παπανδρέου είναι μια υπεύθυνη στάση και νομίζω ότι η συμβολή αυτή, η μέχρι τώρα θετική συμβολή του δηλαδή, θα έχει την ανάλογη συνέχεια γιατί είναι ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός ο οποίος γνωρίζει τι πρέπει να κάνει κάθε φορά και όπως μέχρι τώρα, να είστε σίγουρος καθένας από εσάς ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει τα πάντα ώστε η θέση της Ελλάδας να είναι καλύτερη. Δυστυχώς θα ήταν ήδη καλύτερα τα πράγματα αν είχαμε θετικές απαντήσεις στις προτάσεις που έχουμε διατυπώσει, αν η ΝΔ δηλαδή είχε μια πιο υπεύθυνη στάση. Ελπίζω η ΝΔ και αυτό είναι ένα ζητούμενο να μετακινηθεί από τη μέχρι τώρα θέση της και να δείξει ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων", είπε ο κ. Ρέππας χαρακτηριστικά.
Η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι αισθάνεται βαθιά προσβεβλημένη από τις δηλώσεις και το ύφος των Μερκελ και Σαρκοζί. "Περιμένουμε εξηγήσεις και απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές και χωρίς αιφνιδιασμούς" τόνισε και πρόσθεσε: "Οι προτεραιότητες είναι σαφείς, να παραμείνουμε στο ευρώ, να υπογραφεί η εξαιρετικά επιτυχημένη συμφωνία της 26/10 και πάνω απ' ολα έχουμε την ευθύνη να διατηρήσουμε την ενότητα, όχι των παρατάξεων και των κομμάτων μας, αλλά του ελληνικού λαού, και θα το κάνουμε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με όποια θυσία χρειαστεί".
Ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε σε δήλωσή του: "Θα ακούσω τον πρωθυπουργό στο υπουργικό συμβούλιο και θα τοποθετηθώ. Εξάλλου, η δημοκρατία έχει τους κανόνες της. Και η ηθική τους δικούς της. Και επιπλέον, οι ώρες και οι στιγμές για την χώρα μας είναι κρίσιμες και απαιτείται ψυχραιμία πάνω απ' όλα και υπευθυνότητα".
Θέση κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας μας στο ευρώ έλαβε ο υπουργός Αγρατικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης. Παράλληλα, ζήτησε την επείγουσα σύγκληση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. "Στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ζήτησα να συγκληθεί κατ' επειγόντως η ΚΟ ως το μόνο υπαρκτό και σε λειτουργία συλλογικό κεντρικό όργανο του κινήματος. Να συζητήσει ανοιχτά όλα τα κρίσιμα θέματα και να αποφανθεί με ψηφοφορία για την πορεία της χώρας και της παράταξης. Μετά τη χθεσινή δραματική εξέλιξη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πρέπει να συγκληθεί εντός της ημέρας και πάντως πριν την αυριανή ψηφοφορία για να καθορίσουμε συνολικά τις εξελίξεις. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Εννοείται ότι στερείται οποιουδήποτε νοήματος δημοψήφισμα με το ερώτημα παραμονής ή όχι της χώρας στην Ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη", αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Επίκληση ενότητας της χώρας μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την άμεση κύρωση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. "Η χώρα περνάει κρίσιμες στιγμές. Η ενότητα είναι επιβεβλημένη. Αυτή τη στιγμή προέχει η ταχύτατη κύρωση από τη Βουλή της πρόσφατης συμφωνίας της συνόδου κορυφής που βγάζει την Ελλάδα από το αδιέξοδο. Επιστροφή στη δραχμή και στο παρελθόν δεν επιτρέπεται ούτε μπορεί να υπάρξει. Όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας", τονίζει στην ανακοίνωσή του.
Η Φώφη Γεννηματά είπε πως πιστεύει ότι "πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση γιατί πρέπει όλη αυτή η προσπάθεια να έχει αποτέλεσμα για τον ελληνικό λαό". "Θα κάνω -ανέφερε- ο,τι μπορώ και γι' αυτό είμαι και σήμερα, για να μην φθάσουμε μέχρι το δημοψήφισμα. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει μέσα στη Βουλή να υπερψηφιστεί αυτή η συμφωνία και με δεδομένη και κατοχυρωμένη πια αυτή τη συμφωνία ανοίγει ο δρόμος και για εκλογές οποτεδήποτε".
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι "προέχει αυτή τη στιγμή ψυχραιμία, νηφαλιότητα, ενότητα και της παράταξης και όλων των πολιτικών δυνάμεων" και πρόσθεσε: "Είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα για τη χώρα. Το μάθημα από την Ευρώπη χθες παραήταν σκληρό, αυτό προσπαθώ να σας πω".
Ο υφυπουργός Υποδομών Γ. Μαγκριώτης, μιλώντας στο MEGA, είπε ότι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ "βάζει πάνω απ' όλα την πατρίδα και τον Έλληνα πολίτη γι' αυτό και έχουν ήδη προγραμματιστεί τόσο τα συλλογικά όργανα όσο και η ΚΟ". Πρέπει να δούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα όλο τον βηματισμό μας, τόνσιε ο κ. Μαγκριώτης.