Στην αποψινή ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον μετά το χθεσινό θρίλερ όπου η κυβέρνηση βρέθηκε σε δεινή θέση μέσω απειλής για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ για την χώρα. Όλο το χρονικό.
Στην αποψινή ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης επικεντρώνεται το πολιτικό ενδιαφέρον μετά το χθεσινό θρίλερ όπου η κυβέρνηση βρέθηκε σε δεινή θέση μέσω απειλής για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ για την χώρα.
Το προχθεσινό τελεσίγραφο Μέρκελ και Σαρκοζί αναφορικά με το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος έκανε τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαχωρίσει τη θέση του σε ανακοίνωσή του τα ξημερώματα και παράλληλα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από πολλούς βουλευτές, υπουργούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις τους στη Βουλή, σε τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοφωνικούς σταθμούς, ξεκαθάριζαν ότι δεν αποδέχονται την απόφαση του πρωθυπουργού για δημοψήφισμα που να αφορά στη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ορισμένοι βουλευτές προανήγγειλαν δημοσίως ότι αποσύρουν και την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση, ενώ άλλοι ζήτησαν επιτακτικά τη μετάβαση σε κυβερνηση συνεργασίας. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η τοποθέτηση του Χρήστου Μαγκούφη, ο οποίος επέμεινε στην ιδέα του δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, πολλοί ήταν και οι υπουργοί που έκαναν σκληρές τοποθετήσεις, ενώ ακόμη και πρόσωπα που διατηρούν στενούς διαύλους επικοινωνίας με το περιβάλλον του πρωθυπουργού άφησαν να εννοηθεί ότι διαχωρίζουν τη θέση τους από το δημοψήφισμα, αφού διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Ο Αντώνης Σαμαράς πήρε την πρωτοβουλία και σε δημόσια δήλωσή του πρότεινε τη μετάβαση σε κυβερνητικό σχήμα κοινής αποδοχής, με στόχο να εγκριθεί η δανειακή σύμβαση -την οποία είπε ότι η ΝΔ θα στηρίξει- και αμέσως μετά να δρομολογήσει εκλογές. Λίγο αργότερα, ο Γ. Μιχελάκης ξεκαθάρισε μιλώντας στο MEGA ότι στο σχήμα αυτό δεν θα μετέχουν πολιτικά στελέχη από κανένα κόμμα, ούτε από τη ΝΔ.
Στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε χθες το μεσημέρι, ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρέτισε στην εισήγησή του τη θέση Σαμαρά υπέρ της δανειακής σύμβασης. Ωστόσο, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το θέμα της μεταβατικής κυβέρνησης, τον χρονικό της ορίζοντα και το αν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, καθώς και το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακληθεί η απόφαση για δημοψήφισμα, χωρίς όμως να δεσμευθεί γι' αυτό.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε ο πρωθυπουργός και στην ομιλία του στην Κ.Ο. αμέσως μετά -σε μια συνεδρίαση που εξελίχθηκε επεισοδιακά- όπου έκανε μεν λόγο για "κυβέρνηση εθνικής ευθύνης" και για συζητήσεις που πρέπει να υπάρξουν με τη ΝΔ, απέφυγε όμως να μπει σε λεπτομέρειες ή να δεσμευθεί εάν θα παραιτηθεί ή όχι από τη θέση του πρωθυπουργού, όπως φέρεται να συμφωνήθηκε στο υπουργικό, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Άννας Διαμαντοπούλου. Τα λεγόμενα του πρωθυπουργού προκάλεσαν και την "έκρηξη" της Βάσως Παπανδρέου που του είπε ότι είναι "εκτός τόπου και χρόνου".
Στη δική του ομιλία στην Κ.Ο., ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε πως η κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να πάρει αύριο ψήφο εμπιστοσύνης και να προχωρήσουν ταυτόχρονα οι συζητήσεις με τον κυριο Σαμαρά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πλέον θέμα δημοψηφίσματος και θα ενημερωθούν με επιστολές οι εταίροι μας οτι θα εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Η απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά ήρθε μέσα σε λίγη ώρα, από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζοντας πως του ζήτησε να παραιτηθεί και να υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση. "Αν κατάλαβε ότι θέλω να συγκυβερνήσω μαζί του τότε κατάλαβε λάθος" είπε, ζήτησε και πάλι μεταβατική κυβέρνησης με διάρκεια μερικών εβδομάδων με στόχο να επικυρώσει τη νέα δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια να προχωρήσει σε εκλογές και προανήγγειλε την αποχώρηση των βουλευτών του κόμματος του από τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λέγοντας πως πλέον αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
"Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά το ταχύτερο εκλογές, γνωρίζει ότι αν προκηρυχθούν εκλογές οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου είναι στον αέρα;" απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να δεσμευθεί με την υπογραφή του ότι αποδέχεται όλο το πακέτο των αποφάσεων της συνόδου των Βρυξελλών, αλλιώς -όπως είπε- όλα τίθενται σε κίνδυνο.
Στην ομιλία της στη Βουλή η Αλέκα Παπαρήγα ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης απευθυνόμενος στους Παπανδρέου και Σαμαρά είπε: "Σώστε την Ελλάδα". Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς "να σταματήσουν το θέατρο", ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε τον πολιτικό κόσμο "να σταθεί για μια φορά στο ύψος των περιστάσεων"
Άμεση προσφυγή σε εκλογές και "όχι" στο δημοψήφισμα ζητά η Δημοκρατική Αριστερά, κυβέρνησης εθνικής ανάγκης ζητά η Δημοκρατική Συμμαχία που διαπιστώνει ότι η χώρα είναι σε οριακό σημείο, ενώ εκλογές ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών.