"Ευτυχής για την πλήρη αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας στην Ελλάδα", δήλωσε σε συνέντευξή Τύπου στο πλαίσιο της συνόδου των G20 ο Γάλλος πρόεδρος, γιατί -όπως είπε- "αυτό που σόκαρε κατά βάθος δεν ήταν η αρχή του δημοψηφίσματος".
"Ευτυχής για την πλήρη αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας στην Ελλάδα", δήλωσε σε συνέντευξή Τύπου στο πλαίσιο της συνόδου των G20 ο Γάλλος πρόεδρος, γιατί -όπως είπε- "αυτό που σόκαρε κατά βάθος δεν ήταν η αρχή του δημοψηφίσματος".
"Η προσφυγή στον λαό ποτέ δεν σοκάρει. Είναι ένα θέμα ουσιώδες για την Ευρώπη. Αυτό που σόκαρε είναι ότι κανείς απ' τους εταίρους της Ελλάδας δεν είχε ειδοποιηθεί" τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος και πρόσθεσε: "Δεύτερον, ότι δεν μπορεί να είναι ένα δημοψήφισμα επί ενός σχεδίου, γιατί αν κάνει κανείς δημοψήφισμα για το σχέδιο της 27ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να γίνουν δημοψηφίσματα και για όλα τα σχέδια που θα ακολουθήσουν. Και γιατί δεν έκανε κανείς και για τα προηγούμενα σχέδια;".
"Το μόνο ερώτημα που ήταν σημαντικό για να θέλεις να κάνεις δημοψήφισμα είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα πέρασε. Κι είναι ένα μήνυμα φιλίας προς τον ελληνικό λαό. Κι είναι ένα μήνυμα που απευθύναμε τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στην κυβέρνηση στην Ελλάδα" ανέφερε ο κ. Σαρκοζί.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του BBC "πώς μπορεί να είναι δίκαιο και πού θα σταματήσει το ότι εσείς κι η κ. Μέρκελ, οι ισχυρότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, προσπαθήσατε να αλλάξετε τις κυβερνήσεις στην Ιταλία και την Ελλάδα;", ο Σαρκοζί απάντησε εμφανώς ενοχλημένος και με ισχυρή δόση ειρωνείας.
"Αυτό που μ' αρέσει στην ερώτησή σας είναι αυτό το 'είναι προφανές'. Άμα είναι προφανές γιατί μου κάνετε την ερώτηση; Είναι προφανές και δεν χρειάζεστε απάντηση. Αφού αυτή είναι η πεποίθησή σας είναι δικαίωμά σας. Αλλά εγώ λέω ότι είναι προφανές ότι κάνετε λάθος" είπε.
Και πρόσθεσε: "Δεν θελήσαμε να αλλάξουμε την κυβέρνηση ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ιταλία. Δεν είναι ο ρόλος μας αυτός. Και δεν είναι η δική μου αντίληψη περί δημοκρατίας. Αλλά είναι προφανές ότι στην Ευρώπη… υπάρχουν κανόνες και αν κάποιος απαλλάσσεται απ' αυτούς τους κανόνες βγαίνει μόνος του απ' την Ευρώπη. Είναι τόσο απλό".
"Για τους Έλληνες φίλους μας, όποια κι αν είναι η κυβέρνησή τους συνεργαζόμαστε μ' αυτήν. Αφότου είμαι πρόεδρος συνεργάστηκα με τον κ. Καραμανλή και με τον κ. Παπανδρέου υπό εξαίρετες συνθήκες… Δεν επιλέξαμε τις κυβερνήσεις…. Γιατί να λέτε ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες αλλαγής στη μια χώρα ή την άλλη. Αυτό θα ήταν τρέλα!" κατέληξε o Σαρκοζί.