Την άμεση παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία έθεσε ως προϋπόθεση για να υπάρξει πεδίο συνεννόησης για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας ο Αντώνης Σαμαράς. Είπε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να βοηθήσει. Τα βλέμματα τώρα στην τοποθέτηση Παπανδρέου στο άτυπο υπουργικό.
Την άμεση παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία έθεσε ως προϋπόθεση για να υπάρξει πεδίο συνεννόησης για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας ο Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κάρολο Παπούλια κατά την οποία είπε ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να βοηθήσει.
"Το ότι ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει την οποιαδήποτε λύση. Και βέβαια όσο ο κ. Παπανδρέου δεν παραιτείται μπλοκάρει και τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα. Εγώ είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί όλα τα άλλα θα πάρουν το δρόμο τους" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπλίτευσης φάνηκε να προσέρχεται με συναινετική διάθεση στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως μαρτυρά ο σύντομος διάλογος που έγινε μπροστά στις κάμερες.
"Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του" είπε ο κ. Σαμαράς προς τον Κάρολο Παπούλια και πρόσθεσε: "Πρέπει να στείλουμε μήνυμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τα έξω, αλλά και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα".
"Είπατε ακριβώς αυτά τα οποία ήθελα κι εγώ να πω, πρέπει να τελειώσει αυτή εκκρεμότητα, βασανίζει τον ελληνικό λαό το ερώτημα 'πού πάμε, τι κάνουμε;'. Είμαστε όλοι μας υπεύθυνοι να δώσουμε μια λύση σε αυτό το ερώτημα του ελληνικού λαού" αποκρίθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Μετά και τη συνάντηση των κυρίων Παπούλια και Σαμαρά, οι πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία δύο 24ωρα στο προσκήνιο, αλλά και το παρασκήνιο, για το σχηματισμό κυβέρνησης "ευρύτατης συνεργασίας", στη βάση της δέσμευσης του πρωθυπουργού το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, κορυφώνονται.
Όπως μετέδωσε ο Ανδρέας Παπαδημητρίου, κορυφαία κομματική πηγή της ΝΔ έλεγε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση, εμμένει στη θέσει για μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει σε ψήφιση της δανειακής σύμβασης και σε εκλογές, διαφαίνεται ωστόσο να υπάρχει κάποια ευελιξία σε ό,τι αφορά τον "χρόνο ζωής" της κυβέρνησης αυτής. Παράλληλα, από τη Συγγρού τονίζουν κατηγορηματικά ότι δεν εχει υπάρξει επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ.
Ανεπίσημη αντίδραση κυβέρνησης
Όπως μετέδωσε ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος επικαλούμενος δημοσιοφραφικές πληροφορίες, κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά τη δήλωση Σαμαρά πως υπάρχει απόσταση με τη θέση της ΝΔ. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά πως το θέμα δεν είναι το πρόσωπο και πως είναι προφανές πως μόλις βρεθεί συμφωνία, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα παραμείνει.
Η συμφωνία θα πρέπει να αφορά το πρόγραμμα των ενεργειών που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση προκειμένου να μείνει η χώρα στο ευρώ, έλεγαν κυβερνητικές πηγές και πρόσθεταν πως τα υπόλοιπα έχουν ξεκαθαρίσει και τα έχει δώσει ο κ. Παπανδρέου με σαφήνεια να γίνουν κατανοητά.
Προς το παρόν, επισήμως τουλάχιστον, η κυβέρνηση φέρεται να τηρεί στάση αναμονής, ενώ στις 4 το απόγευμα συνέρχεται το υπουργικό συμβούλιο και όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρεου.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη δική του συνάντηση, χθες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γιώργος Παπανδρέου είπε απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια ότι στόχος του είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να σχηματίσει μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας, όπως δεσμεύθηκε, δηλώνοντας ανοιχτός σε παραίτηση. "Όπως είπα και στη Βουλή, δεν είμαι κολλημένος σε κάποια θέση προσωπικά. Θα κάνω ό,τι μπορώ γι' αυτή την προσπάθεια, γιατί η συνεργασία είναι απαραίτητη για τη χώρα" είπε χαρακτηριστικά.
Προσερχόμενος στη Βουλή ο γραμματέας Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ κ. Έξαρχος, ερωτηθείς εάν θα παραιτηθεί ο Γ.Παπανδρέου, είπε ότι όλα πρέπει να γίνουν στην ώρα τους.
Όπως μετέδωσε ο Δημήτρης Τάκης από τη Βουλή, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν μπορεί να παραιτηθεί πριν βρεθεί λύση και πρότεινε να υπάρξει τριμερής συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά – Παπούλια, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία από κοινού για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.