Για "εξαιρετική λύση, δεδομένων των συνθηκών" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, χαιρετίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Για "εξαιρετική λύση, δεδομένων των συνθηκών" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, χαιρετίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
"Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε η κατάσταση. Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε μία κατάσταση αναμονής, από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα, για μία δεύσμευση για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Έπρεπε η Ελλάδα να ξεκαθαρίσει, πολύ γρήγορα, τη θέση της αυτό έγινε" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιγιόν.
Και πρόσθεσε: "Καλωσορίζω τους υπεύθυνους Έλληνες πολιτικούς. Επί των υπολοίπων, άπτεται της Ελλάδας να βρει, από μόνη της, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τη λύση, τη δύναμη. Έμαθα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πιστεύω ότι είναι μία εξαιρετική λύση, δεδομένων των συνθηκών και εμείς, φυσικά, θα ενθαρρύνουμε τους Έλληνες προς αυτήν την κατεύθυνση".
Μπαρουάν: Τέλος στο ταμπού για έξοδο από Ευρωζώνη
Δηλώσεις για την Ελλάδα, αναφορικά με τα όσα συζητήθηκαν στις Κάννες, έκανε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, με δήλωσή του στο δίκτυο RTL.
"Μου φαίνεται ότι σε αυτό το G20 για πρώτη φορά ήραμε ένα ιστορικό ταμπού που ήταν η πιθανή έξοδος μιας χώρας από την Ευρωζώνη. Ακόμα και η Άγγελα Μέρκελ αναγνώρισε για πρώτη φορά -έτσι μου φάνηκε- ότι μια χώρα θα μπορούσε να βγει από την Ευρωζώνη. Ότι δηλαδή το τέλος αυτού του ταμπού, της πιθανής εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη, δεν αποδυναμώνει σοβαρά την Ευρώπη" είπε ο κ. Μπαρουάν.
Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι "η ελληνική περίπτωση είναι πολύ ιδαίτερη" και ανέφερε ότι η χώρα μας μπήκε στην Ευρωζώνη με νούμερα που "δεν ήταν αληθινά", ενώ μίλησε για "ανικανότητα να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα απαιτητικά, δύσκολα, κοινωνικά περίπλοκα, αλλά απολύτως απαραίτητα" και για "χάσιμο χρόνου".
Ο Φρανσουά Μπαρουάν στάθηκε στην έκπληξη που προκάλεσε στους Ευρωπαίους η απόφαση του Γ.Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η ελληνική κρίση έχει τελειώσει, απάντησε: "Θα ήταν πολύ ριψοκίνδυνο, πολύ φιλόδοξο, θα είχα μεγάλη βούληση, αν απαντούσα ναι. Η πολιτική αστάθεια που υπάρχει ακόμα σήμερα γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την κυβέρνηση συνεργασίας είναι ένα στοιχείο ανασφάλειας και η ανασφάλεια δεν είναι εξ ορισμού στοιχείο σταθερότητας οπότε χρειαζόμαστε χρόνο".