"Θα υπάρξει λύση σύντομα, συνεχίζονται οι διεργασίες" φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε μόλις μισή ώρα. Ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στους υπουργούς ότι επιθυμεί να έχει τις παραιτήσεις τους στη διάθεσή του για τη στιγμή που θα χρειαστούν.
"Θα υπάρξει λύση σύντομα" φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που διήρκεσε μόλις μισή ώρα. Προηγήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Στο υπουργικό συμβούλιο το κλίμα ήταν αποχαιρετιστήριο και σε όλους ήταν σαφές πως δεν θα συνεδριάσει ξανά. Άλλωστε, ο κυριος Παπανδρέου ζήτησε να έχει στη διάθεσή του τις παραιτήσεις των μελών του ώστε να μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα, χωρίς όμως να τους πει τίποτα για τον διάδοχό του. Αυτό που είπε ο κ. Παπανδρέου ήταν ότι θα υπάρξει λύση σύντομα.
"Πιστεύω -ανέφερε ο πρωθυπουργός- ότι είμαστε πια κοντά σε συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία. Προχωράμε με καλή προαίρεση σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Βεβαίως, επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για πρόσωπα και πράγματα, δεν θέλω να μπω σε μια ονοματολογία. Εκ των πραγμάτων, όταν κάνει κανείς μια συνεργασία με άλλο κόμμα, υπάρχουν κάποιες κόκκινες γραμμές ένθεν και ένθεν, οι οποίες βεβαίως περιορίζουν. Άρα, ενώ θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ιδανικές καταστάσεις, στην πραγματικότητα, αυτές δεν υπάρχουν, απλώς κοιτάει κανείς να βρει την καλύτερη δυνατή λύση".
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς λέγοντας: "Χθες, μίλησα και με άλλους αρχηγούς, δεν μίλησα με τον κ. Τσίπρα και την κυρία Παπαρήγα, μίλησα όμως με τους άλλους αρχηγούς και των μικρότερων κομμάτων. Τουλάχιστον από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, από το δικό μας, της ΝΔ και του κ. Καρατζαφέρη, συν της κυρίας Μπακογιάννη, υπάρχει πλήρης στήριξη στις αποφάσεις αυτές".
Στη δική του τοποθέτηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους άλλους υπουργούς για τις απαιτήσεις της τρόικας, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που τον τίμησε.
Στις μεγάλες δυσκολίες που συναντά η κυβέρνηση συνεργασίας είναι η άρνηση μέχρι στιγμής της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά να βάλει την υπογραφή του στο νέο μνημόνιο, που πλέον όμως είναι απαραίτηση προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης σύμφωνα με τις δηλώσεις από τις Βρυξέλλες.
Το πρωί, πάντως, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε ότι "δεν αποτελεί θέσφατο" η μη συμμετοχή πολιτικών προσώπων της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η όλη διαδικασία και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση αλλά για μεταβατική κυβέρνηση με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και τη διεξαγωγή εκλογών.
Συμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του θέσει την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τον διάδοχο που έχει συμφωνηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Ακολούθως, ο Κάρολος Παπούλιας θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε συσκεψη, θα ακούσει τις απόψεις τους και θα δώσει την εντολή.
Τα επικρατέστερα σενάρια για τον νέο πρωθυπουργό
Ως επικρατέστερος για τη θέση του πρωθυπουργού φέρεται ο Λουκάς Παπαδήμος χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση και χωρίς κανείς να μπορεί να εγγυηθεί για τη βασιμότητα της πληροφορίας.
Το όνομα του κ. Παπαδήμου ήταν το πρώτο που ακούστηκε, ωστόσο στις δυσκολίες που συναντούσε η πρόταση ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι όροι που έθετε ο πρώην τραπεζίτης για τον βίο της κυβέρνησης αλλά και τα πρόσωπα που θα αποτελούσαν τον στενό πυρήνα του οικονομικού επιτελείου.
Το άλλο όνομα που ακούστηκε χθες βράδυ και ήθελε τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη να αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού ενισχύθηκε απο το ξαφνικό ταξίδι του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ στην Αθήνα, πλήν ομως ένα νεύμα του Αντώνη Σαμαρά στους δημοσιογράφους αργά το βράδυ χθες καθώς έβγαινε από τη Συγγρού ήταν αρκετό για να διαψευστεί.
Το τρίτο σενάριο ήθελε τον καθηγητή και Ευρωπαίο διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο να αναλαμβάνει την κυβέρνηση συνεργασίας και όντως να υπήρξε προσέγγιση, πλην όμως χωρίς να δοθεί συνέχεια. "Γνωρίζω ότι κυκλοφορούν φήμες, επίσημη πρόσκληση που να έχει έρθει εξ επισήμων χειλέων που να μου προτείνει το θέμα αυτό δεν έχει υπάρξει… Έχει γίνει μια διερευνητική επαφή, τίποτα άλλο" δήλωσε ο Νικηφόρος Διαμαντούρος μιλώντας στον ρ/σ Αθήνα 9.84 χθες το βράδυ.
Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη ανακοίνωση για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού θα έρθει από την Προεδρία της Δημοκρατίας.