Ώθηση στις πολιτικές εξελίξεις φέρεται να έδωσε η επιστολή που έστειλαν χθες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ηγεσία του κόμματος, με την οποία απειλούσαν με παραίτηση εάν έως σήμερα δεν επιλεγόταν κάποια ισχυρή προσωπικότητα για την πρωθυπουργία.
Πρωτοβουλία να στείλουν επιστολή στο μέγαρο Μαξίμου και στον Γ.Παπανδρέου προειδοποιώντας ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι το πρωί θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, έλαβαν χθες κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Η επιστολή φέρεται να συντάχθηκε από μια ομάδα 8 "πράσινων" βουλευτών αλλά να εκφράζει πολύ περισσότερους. Ανάμεσα στους βουλευτές που φέρονται να συνέταξαν την επιστολή ήταν και οι υφυπουργοί κ. Μπόλαρης, Τιμοσίδης και Δριβελέγκας, οι οποίοι επικοινώνησαν με τους κ.κ. Λοβέρδο, Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Ρέππα, Σκανδαλίδη, Καρχιμάκη και Αθανασάκη, ζητώντας ισχυρή προσωπικότητα για πρωθυπουργό και διαμηνύοντας ότι αν αυτό δεν συμβεί εκείνοι θα παραιτηθούν.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Ντόλιος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, υπεραμύνθηκε της κίνησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, τονιζοντας πως με αυτό τον τρόπο εκτός από το μήνυμα που έστειλαν στην ηγεσία του κόμματος, προστάτευσαν και την κοινοβουλευτική ομάδα.
Στο κείμενο της επιστολής, που έφερε στο φως ο ιστότοπος cretalive.gr και δεν φέρει υπογραφές, σημειώνεται:
"Συναισθανόμενοι το μέγεθος της ευθύνης μας έναντι της πατρίδας και του ελληνικού λαού δηλώνουμε την αδιαπραγμάτευτη αξίωσή μας να υπάρξει εντός της σήμερον ομόφωνη απόφαση της ηγεσίας του Κινήματος, επιλέγοντας ισχυρή προσωπικότητα για τη θέση του πρωθυπουργού. Εάν αυτό δε συμβεί εντός της σήμερον, αύριο το πρωί, 10.11.2011, υποβάλλουμε τις παραιτήσεις μας. Είναι θέμα προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας.
Οι υπογράφοντες βουλευτές".
Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, χθες πάνω από 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησαν με τον κ. Βασίλη Έξαρχο και διατύπωσαν την αντίθεσή τους σε μια επιλογή του Φίλιππου Πετσάλνικου για τη θέση του πρωθυπουργού.
Σε δήλωσή του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Βρεττός ανέφερε το πρωί ότι δεν ήταν μεταξύ των βουλευτών που συνέταξαν την επιστολή, δήλωσε ωστόσο ότι παρότι θεωρεί πως ο κ. Πετσάλνικος είναι μια ισχυρή προσωπικότητα, οι ίδιος "πίστευε και πιστεύει ότι ο κ. Παπαδήμος είναι η κατάλληλη ισχυρή προσωπικότητα γι' αυτή την περίοδο".
Μπροστά στο ενδεχόμενο ανάληψης της πρωθυπουργίας από τον Φίλιππο Πετσάλνικο, αντίστοιχες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν και στο εσωτερικό της ΝΔ.
Για το θέμα ρωτήθηκε το πρωί η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή η οποία δήλωσε: "Χθες πολλοί βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, κάναμε αυτό που ορίζει το Σύνταγμα ως αντιπρόσωποι του λαού και ως αυτοδύναμε προσωπικότητες που έχουμε και μυαλό και κρίση. Βλέπαμε το αδιέξοδο που θα δημιουργούσε αυτού του είδους η επιπόλαιη και εγκληματική επιλογή στο πρόσωπο του κ. Πετσάλνικου και πράξαμε το καθήκον μας, όχι ως κινηματίες αλλά ως βουλευτές. Αυτή είναι η δουλειά μας".
Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, δήλωσε νηφάλιος ενώ συνεργάτες του τόνιζαν: "Ο Φίλιππος Πετσάλνικος ουδέποτε επεδίωξε να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Ούτε καν το είχε σκεφτεί. Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός τον κάλεσε στο γραφείο του και του ζήτησε να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού δηλώνοντάς του ότι υπήρχε στο πρόσωπό του και η σύμφωνη γνώμη του Αντ. Σαμαρά"
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Λιντζέρης έθεσε θέμα έναρξης εσωκομματικών διαδικασίων στο κόμμα λέγοντας στον ρ/σ "Αθήνα 9,84": "Θα πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενη μέρα. Οφείλει ο κ. Παπανδρέου να δρομολογήσει ομαλές πολιτικές εξελίξεις και για τη χώρα και για το κόμμα"