Με αρκετά γρήγορες διαδικασίες και πολύ μεγάλη πλειοψηφία- 156 υπέρ και μόλις 12 κατά- η Γερουσία ολοκλήρωσε σε μια ημέρα την ψήφιση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που ζητούν μήνες τώρα επιμόνα η ευρωπαική Κεντρική τράπεζα και οι Βρυξέλλες.
Με αρκετά γρήγορες διαδικασίες και πολύ μεγάλη πλειοψηφία- 156 υπέρ και μόλις 12 κατά- η Γερουσία ολοκλήρωσε σε μια ημέρα την ψήφιση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων που ζητούν μήνες τώρα επιμόνα η ευρωπαική Κεντρική τράπεζα και οι Βρυξέλλες.
Η διαδικασία έλαβε χώρα μετά την θερμή υποδοχή που επεφύλαξε το Σώμα στο νέο μέλος της, τον οικονομολόγο, πρώην Επίτροπο της Κομισιον Μάριο Μόντι, που μόλις πριν δυο ημέρες χρήστηκε γερουσιαστής δια βίου από τον Πρόεδρο της χώρας, μια κίνηση του Ναπολιτάνο, λένε οι αναλυτές, που είχε στόχο να ανοίξει τον δρόμο στον Μόντι ώστε να αναλάβει άμεσα την πρωθυπουργία.
Αν και θα προτιμούσε πρόωρες εκλογές ο Μπερλουσκόνι εμφανίζεται τώρα ανοικτός στην προοπτική μιας προσωρινής κυβέρνησης. Το κόμμα του όμως παραμένει διχασμένο, δεδομένης και της άρνησης της Λέγκα να στηρίξει τον Μόντι, με αρκετά μέλη του να τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών.
"H Λέγκα δεν έχει καμία πρόθεση να στηρίξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών μαζί με άλλες δυνάμεις, όπως η Αριστερά και η Ένωση Κέντρου, που -για να θυμίσω στους πάντες- είναι εκείνα τα κόμματα που δημιούργησαν επί σειράν ετών το δημόσιο χρέος μας", τόνισε ο Φεντερίκα Μπρίκολο της Λέγκας του Βορρά.
"Ναι" σε μια κυβέρνηση υπό τον Μόντι λένε τα κεντρώα κόμματα και η αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση, που απηύθυνε έκκληση στην "Ιταλία των Αξιών" του Αντόνιο ντι Πιέτρο να συναινέσει στη μεταβατική λύση.
"Αν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς -απ' τη στιγμή μάλιστα που είμαστε πλέον το μεγαλύτερο ιταλικό κόμμα- σίγουρα θα προτιμούσαμε εκλογές αμέσως. Αλλά είμαστε το μεγαλύτερο ιταλικό κόμμα και γνωρίζουμε ότι αυτό συνεπιφέρει και τη μεγαλύτερη πολιτική ευθύνη και θεωρούμε ότι οι επιλογές της "Ιταλίας των Αξιών" είναι εσφαλμένες και θα έχουν συνέπειες στο σχηματισμό συμμαχιών όταν η Ιταλία θα πάει στις κάλπες", επισήμανε από τη μεριά της η βουλευτής του "Δημοκρατικού Κόμματος", Άννα Φινοκιάριο.
Ο Ιταλός πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Νικολά Σαρκοζί ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Ρομπάι, ο οποίος θα δει απόψε και τον Μπερλουσκόνι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, με εισήγηση του Γάλλου προέδρου αναμένεται να ταξιδέψουν Σαρκοζί και Μέρκελ στη Ρώμη μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση για να στηρίξουν τον κ. Μόντι.
Με τις αγορές να διατηρούν την πίεση στην Ρώμη, το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων κινήθηκε σήμερα, μειωμένο σε σχέση με χθες, αλλά σε υψηλά επίπεδα περίπου στο 6,6. Αυτό που θα περιμένουν να δουν οι επενδυτές είναι εάν η νέα κυβέρνηση θα υιοθετήσει την κατάλληλη στρατηγική για την βελτίωση της ανάπτυξης και την μείωση του τεράστιου χρέους για την εξυπηρέτηση του οποίου, μόνο το 2012 η Ιταλία θα πρέπει να δανειστεί συνολικά περίπου 300 δισ ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναφερόμενος στην κρίση της Ευρώπης υποστήριξε ότι "οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την ικανότητα να το περιορίσουν. Έχουν την ικανότητα να το ελέγξουν, να λύσουν αυτό το πρόβλημα, απλώς πρέπει να κάνουν λίγο πιο γρήγορα".
Και διευκρίνισε: "Κινούνται, το ξαναλέω, πιο αργά, βέβαια, απ' ό,τι θα ήθελε ο κόσμος, απ' ό,τι θα ήθελαν οι λαοί τους στην Ευρώπη. Πρέπει να συγκροτήσουν ένα ισχυρότερο πακέτο δεσμεύσεων. Και βλέπετε πόσο δύσκολο πολιτικά είναι αυτό, οι ηγέτες στην Ελλάδα και την Ιταλία προσπαθούν να αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα τους, ποιος θα ηγηθεί σε μια πραγματικά σκληρή περίοδο οικονομικής μεταρρύθμισης".