Με τους ηγέτες των μικρών κομμάτων και τους προέδρους των δυο σωμάτων της Βουλής συναντήθηκε σήμερα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μ. Μόντι προκειμένου να διερευνήσει τη δυνατότητα γι αμια κυβέρνηση ευρείας βάσης. Αύριο συναντάται με εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας.
Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στην Ιταλία για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, προκειμένου ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που ψήφισε το Σαββατοκύριακο η Βουλή.
Ο Μάριο Μόντι συναντήθηκε σήμερα με τους ηγέτες των μικρών κομμάτων και τους προέδρους των δυο σωμάτων της Βουλής. Αύριο, θα έχει επαφές με τα δυο μεγάλα κόμματα, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό και τον Λαό της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι, καθώς και με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο ιταλικός Τύπος γράφει ότι ο Μόντι θέλει πολιτικούς στην κυβέρνησή του, ενώ τα δυο μεγάλα κόμματα επιμένουν σε τεχνοκράτες. Ο Μόντι απάντησε: "Οι φήμες που κυκλοφορούν και που -για να είμαι ειλικρινής- είχα λίγο χρόνο να διαβάσω, αλλά μου είπαν ότι κυκλοφόρησαν πολλές αυτές τις μέρες, σχετικά με τα χρονικά περιθώρια και τα ονόματα (υπουργών), είναι φήμες απόλυτης φαντασίας. Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, είπα ήδη ότι θα δουλέψω με αίσθηση της επείγουσας κατάστασης, άρα θα είναι οι πιο σύντομοι δυνατοί χρόνοι που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε καλή και σταθερή δουλειά".
Τα περισσότερα κόμματα, οι βιομήχανοι, η Καθολική εκκλησία, κάνουν λόγο για μια κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης. Ακόμα και το μεγαλύτερο συνδικάτο της Ιταλίας που πρόσκειται στην αριστερά, δήλωσε ότι θα στήριζε μια μεταβατική κυβέρνηση που θα αποκαθιστούσε την αξιοπιστία της χώρας.
"Για μας, πρώτα από όλα, είναι η Ιταλία -υπογράμμισε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσανι- γι' αυτό και στηρίζουμε τη μεταβατική κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης μια κυβέρνηση εντελώς καινούργια με δυνατό τεχνοκρατικό χαρακτήρα".
Ιταλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Μόντι σχεδιάζει να επιβάλει φορολόγηση στη συνολική περιουσία και τις απολαβές, με φορολόγηση και της πρώτης κατοικίας που είχε καταργήσει ο Μπερλουσκόνι, αλλά και αύξηση των αντικειμενικών αξιών ενώ θα εξαγγείλει μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, εξέφρασε την πικρία του για τις εκδηλώσεις αποδοκιμασίας το βράδυ της παραίτησής του από την πρωθυπουργία. "Αισθάνομαι, το παραδέχομαι, λυπημένος, βλέποντας ότι μια υπεύθυνη και -αν μου επιτρέπεται- γενναιόδωρη πράξη όπως η παραίτηση, συνοδεύτηκε από σφυρίγματα και προσβολές" είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Μιλώντας όμως στα στελέχη του, θύμισε ότι το κόμμα του κρατάει την τύχη της κυβέρνησης Μόντι στα χέρια του, γιατί παραμένει το μεγαλύτερο στη Βουλή και στη Γερουσία. "Δεν έχουμε ακόμα τελειώσει" είπε ο Σίλβιο.
Τσιμπημένα… επιτόκια
Με 6,29% άντλησαν οι Ιταλοί τα χρήματα που ήθελαν, σήμερα, με τη δημοπρασία των 5ετών ομολόγων. Το επιτόκιο αυτό είναι το υψηλότερο από την εισαγωγή του ευρώ στην Ιταλία.
Η νευρικότητα των αγορών αποτυπώθηκε και στη διακύμανση του spread του 10ετούς γαλλικού ομολόγου αλλά και του ισπανικού, το οποίο έσπασε ρεκόρ φτάνοντας στις 420 μονάδες.