Την στήριξη και από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα του Κοινοβουλίου, φαίνεται ότι απέσπασε, σήμερα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι. Εκτινάχθηκαν και σήμερα τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων.
Θετικό αποτέλεσμα είχαν και σήμερα οι κρίσιμες συναντήσεις του Ιταλού εντολοδόχου πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, όπου φαίνεται να απέσπασε την στήριξη και από τα δυο μεγαλύτερα κόμματα του Κοινοβουλίου, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του "Λαού της Ελευθερίας" του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο γραμματέας του κόμματος "Λαός της Ελευθερίας", Αντζελίνο Αλφάνο, αμέσως μετά την συνάντηση δήλωσε ότι "συζητήσαμε για όλα, και για το πρόγραμμα. Καταθέσαμε τη δική μας συνεισφορά και διακηρύξαμε ότι οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε προς την Ευρώπη αποτελούν το ορόσημο για μας, ώστε να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση Μόντι".
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος, Λουίτζι Μπερσανί, τόνισε ότι "επιβεβαιώσαμε την πρόθεση μας να στηρίξουμε μια κυβέρνηση κύρους τεχνικού χαρακτήρα, όπως είπαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και όχι για να την στηρίξουμε λιγότερο, αλλά για να στηρίξουμε καλύτερα".
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, μιλώντας τη Δευτέρα στους δημοσιογράφους, ζήτησε την συμμετοχή πολιτικών προσώπων στη νέα κυβέρνηση και επισήμανε πως είναι να διατεθειμένος να μείνει στο αξίωμα μέχρι την προγραμματισμένη ημερομηνία των εκλογών το 2013, θεωρώντας ότι είναι μήνυμα αδυναμίας προς τις αγορές η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Παράλληλα απέφυγε να μιλήσει για το είδος των μέτρων που έχει ανάγκη η Ιταλία, τα οποία αναλυτές προεξοφλούν ότι θα είναι σκληρά. "Ποτέ δεν είπα τις λέξεις 'αίμα, δάκρυα και ιδρώτας'. Ίσως να είπα 'θυσίες' αλλά, βρίσκω θετικό ότι τα πολιτικά κόμματα με τα οποία συναντήθηκα σήμερα αντιλαμβάνονται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση που διανύουμε" είπε χαρακτηριστικά ο Μάριο Μόντι.
Παρότι τα περισσότερα συνδικάτα έχουν αποδεχθεί με επιφυλάξεις κάποια από τα μέτρα λιτότητας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις.
Εκτινάχθηκαν τα επιτόκια
Οι προσπάθειες για σταθεροποίηση φαίνεται ότι δεν καθησύχασαν τις αγορές, που θεωρούν πλέον ότι όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο. Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε πάλι το 7% και τα spread τις 530 μονάδες. Η Ιταλία θα χρειαστεί πάνω από 200 δισ. μέσα στους επόμενους έξι μήνες για την αναχρηματοδότηση του χρέους της.
Ο Μόντι δεν έχει πολύ χρόνο στην διάθεση του προκειμένου, εκτός από τις αγορές, να πείσει και τους Ιταλούς ότι εκτός από τις δραστικές περικοπές και τους αυξημένους φόρους, θα πρέπει να συναινέσουν και σε άλλους είδους μεταρρυθμίσεις, όπως εργασιακές, που θεωρούνται ουσιαστικές για την ανάπτυξη.