Με τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συνεχίζεται σήμερα στη Βουλή η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το απόγευμα αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος όπως είπε ο ίδιος από το βήμα.
Σε χαμηλούς τόνους συνεχίζεται, από τις 10 το πρωί, η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αντίθετες απόψεις εκφράζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και οι βουλευτές της ΝΔ για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να την μεταθέτουν όσο το δυνατόν αργότερα και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να επιμένουν για τις 19 Φεβρουαρίου.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που έχουν μιλήσει έως τώρα, έχουν στηρίξει απολύτως τον κ. Παπαδήμο. Επισημαίνουν ότι θα πρέπει να πετύχει αυτή η κυβέρνηση στο έργο της. Ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι ο χρόνος των εκλογών θα πρέπει να είναι ο χρόνος σωτηρίας της χώρας χωρίς να περιορίζονται στην ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου, για τη διεξαγωγή εκλογών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για τους στόχους της κυβέρνησης και τόνισε: "Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο έργο, περιορισμένη θητεία έχει όμως ιστορικές δυνατότητες. Η εντολή της είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι είναι διαθέσιμα τα κονδύλια που περιλαμβάνονται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Πρέπει να κινηθούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Πρέπει να είμαστε απολύτως στοχευμένοι με καθαρές προτεραιότητες ώστε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες αυτές το ταχύτερο, σε συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους και να αποκομίσουμε τα εθνικά και κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από την απόφαση.
"Πρέπει να πούμε πρώτα η Ελλάδα", είπε η Άννα Διαμαντοπούλου και υπογράμμισε: "Ο χρόνος των εκλογών έχει ελάχιστη σημασία μπροστά στην αντιμετώπιση δύο σοβαρών προβλημάτων στα όρια της απειλής. Το ένα είναι το φαινόμενο της ακυβέρνητης πολιτείας που οδηγεί σε αδιέξοδο και τη δημοκρατία και την οικονομία και το δεύτερο είναι η έξωθεν απειλή που είναι η αποβολή από την ευρωζώνη."
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας, στην ομιλία του σημείωσε ότι "όποιος στέλεχος ή πολιτικό κόμμα έχει στο νου του τη δική του προσωπική, κομματική μέρα περιορίζει εκ των πραγμάτων τον ορίζοντα των προσπαθειών και των στόχων αυτής της κυβέρνησης. Δείξαμε ευθύνη και φτάσαμε στην συνεργασία,να κάνουμε συνεργασία ευθύνης για την χώρα".
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε: "Σε αυτήν την οριακή στιγμή για την χώρα δεν είναι απλώς ότι η κυβέρνηση ζητά μια ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν είναι απλώς ότι τρία κόμματα τα οποία στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση θα στηρίξουν, και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, για πρώτη φορά ένα κυβερνητικό σχήμα. Είμαστε σε μια στιγμή μεγάλης, εθνικής αυτογνωσίας. Η κυβέρνηση αυτή θα πετύχει μόνο εάν έχει τη στήριξη των πολιτών".
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη τόνισε: "Έχουμε σήμερα την ευκαιρία με την υπογραφή του νέου μνημονίου να μην επαναλάβουμε λάθη που κάναμε δύο χρόνια τώρα. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο μέτρα και θυσίες που δεν πιάνουν τόπο. Ο κανόνας είναι απλός. Τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν θα πρέπει να μοιράζουν τα βάρη δίκαια, να έχουν τη μέγιστη δημοσιονομική απόδοση και την ελάχιστη υφεσιακή επίπτωση".
Οι βουλευτές της ΝΔ, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένου στόχου και σκοπού και ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου. Επίσης στις τοποθετήσεις τους επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά κυβέρνηση ειδικού σκοπού και στόχου.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, με την ομιλία του στη Βουλή διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή, δηλώνοντας ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι "ποια είναι η εμπιστοσύνη που θα μπορούμε να δείξουμε σε έναν πρωθυπουργό για τον οποίο σήμερα η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι είναι από τους αρχιτέκτονες, απ' τους πρωτεργάτες της μεγάλης τράπεζας Goldman Sach's η οποία ορίζει τη νέα τάξη πραγμάτων".
"Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση, σας καλώ να αναλογιστούμε όλοι ότι ίσως είμαστε η τελευταία Βουλή γιατί η επόμενη Βουλή είναι συμφωνημένο να γίνει με λίστα και κάποιοι από εμάς δεν θα είμαστε μέσα στη λίστα γιατί μιλάμε πολύ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είμαστε υπεύθυνοι για τις γενιές που έρχονται", συμπλήρωσε.
Ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον κ. Παπαδήμο τόνισε: "Εσείς με την εμπειρία και το κύρος που έχετε προστατεύοντας και τη δημοκρατική νομιμότητα της Ευρώπης, οφείλετε να καταστήσετε σαφές προς όλους τους εταίρους μας, μ' όλο το σεβασμό στην Ευρώπη, ότι η δική σας παρουσία, η σύνθεση της κυβέρνησής σας που είναι προϊόν στήριξης των πολιτικών δυνάμεων, αρκεί για να μπορέσει να διασφαλίσει τις εγγυήσεις που εκείνοι νομίζουν".
Ο βουλευτής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας σημείωσε ότι: "Το να ζητείτε η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία είναι ότι ποιο υγιές και όσοι από προχθές άρχισαν αν δημιουργούν συνθήκες αμφισβήτησης της διεξαγωγής εκλογών στις 19 Φεβρουαρίου νομίζω ότι αρχίζουν και εξυπηρετούν άλλους σκοπούς".
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αριστεράς εξαπέλυσαν επίθεση και στα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση αλλά και στον κ. Παπαδήμο. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αθ. Παφίλης αναφερόμενος στην κυβέρνηση συνεργασίας υποστήριξε ότι "πρόκειται για κυβέρνηση ως αποτέλεσμα συγκρότησης ενός 'μαύρου' κυριολεκτικά μετώπου για τους εργαζόμενους των αστικών κομμάτων του κεφαλαίου που έχει στόχο όχι να σώσει τον λαό αλλά να τον υποτάξει, να τον οδηγήσει σε νέο σφαγείο με τη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια χρεοκοπίας. Οι μάσκες κυριολεκτικά έπεσαν".
Ο Δημ. Παπαδημούλης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι "η τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ -ΛΑΟΣ επιβλήθηκε από τους δανειστές μας. Και μάλιστα τελεσιγραφικά. Έρχεται μετά την ολοφάνερη αποτυχία και την κατάρρευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για να εφαρμόσει όμως την ίδια αποτυχημένη πολιτική και μάλιστα σε ποιο σκληρές δόσεις".
Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, αναφέρθηκε στον κ. Παπαδήμο είπε: "Είναι παρήγορο που ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης είναι ένας σοβαρός άνθρωπος, με κύρος στο εξωτερικό, τον οποίο νέο πρωθυπουργό, τον κ. Παπαδήμο, τον είχε προτείνει πριν από τρία χρόνια, στις 20 Φεβρουαρίου του 2009 από αυτό εδώ το βήμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρης. Τί κερδίσαμε άραγε που έμειναν άλλους 8 μήνες ο κ. Καραμανλής στην εξουσία και άλλα δύο χρόνια ο κ. Παπανδρέου".
Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος ανέβηκε στο βήμα και επέκρινε τον κ. Παπαδήμο γιατί δεν ήταν στην αίθουσα, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι εδώ και θα πρέπει να γνωρίζει ποιες είναι οι απόψεις των κομμάτων που τον στηρίζουν. Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδήμος ήταν από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, άκουσε τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και βγήκε από την αίθουσα για περίπου μισή ώρα.
Το απόγευμα αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Τετάρτης και μετά θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.