Ολοκληρώθηκε η πορεία του Πολυτεχνείου. Λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα οι φοιτητές με τη σημαία του Πολυτεχνείου έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία, ενω νωρίτερα στο χώρο του Ιδρύματος είχε γίνει η κεντρική εκδήλωση και το προσκλητήριο νεκρών.
Ολοκληρώθηκε η πορεία του Πολυτεχνείου. Λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα οι φοιτητές με τη σημαία του Πολυτεχνείου έφτασαν στην αμερικανική πρεσβεία.
Οι πύλες του ιδρύματος έκλεισαν στη 1:30 μετά το μεσημέρι ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση και το προσκλητήριο νεκρών.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης στο εσωτερικό του Ιδρύματος οι διαδηλωτές πορεύθηκαν προς την αμερικανική πρεσβεία ενώ το πολυπληθέστερο μπλοκ ήταν εκείνο του ΠΑΜΕ.
Από το πρωί αστυνομικοί, βρίσκονταν σε επίκαιρα σημεία της πόλης και διενεργούσαν ελέγχους. Συνολικά προσήχθησαν 90 άτομα, έγιναν 13 συλλήψεις για επιθέσεις κατά αστυνομικών ενώ τραυματίστηκαν 14 αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής, σύμφωνα με τις αρχές.
Λίγο μετά την έναρξη της πορείας σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια κοντά στην πλατεία Συντάγματος όταν ομάδα νεαρών πέταξε μολότωφ κατά των ΜΑΤ που απάντησαν με δακρυγόνα. Πριν την ολοκλήρωση της πορείας, ομάδα νεαρών έκαψε κάδο ανακύκλωσης στην πλατεία Μαβίλη χωρίς να επεκταθούν όμως τα επεισόδια.
Εκδηλώσεις τιμής και στις υπόλοιπες πόλεις
Χωρίς απρόοπτα έγιναν και οι εκδηλώσεις τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και σε άλλες πόλεις της χώρας.
Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητικές οργανώσεις και εργατικά συνδικάτα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ μετά τη λήξη της σημειώθηκαν επεισόδια στην πλατεία Συντριβανίου όταν νεαροί επιτέθηκαν με βόμβες μολότωφ κατά των αστυνoμικών οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.
Κουκουλοφόροι μπήκαν στο χώρο του Αριστοτελείου πανεπιστημίου και συνέχισαν τον πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς. Για πρώτη φορά μετά την ψήφιση του νόμου περί ασύλου, οι αστυνομικοί μπήκαν στο προαύλιο του πανεπιστημίου και συνέλαβαν έναν άτομο. Ο πρύτανης ζήτησε από την αστυνομία να αποχωρήσει από τον χώρο του πανεπιστημίου, προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, όπως και έγινε.
Με μικροεπεισόδια ολοκληρώθηκε η πορεία φοιτητών και εργατών στην Πάτρα ενώ προσήχθησαν 30 άτομα στην ασφάλεια. Κατά τη διάρκεια της πορείας, άγνωστοι έσπασαν δύο υποκαταστήματα τραπεζών και έκαψαν κάδους απορριμάτων. Το πρωί μια ομάδα 150 μαθητών που πραγματοποιούσε στους κεντρικούς δρόμους πορεία, εκσφενδόνισε κατά αστυνομικών πέτρες, πορτοκάλια και νεράτζια με αποτέλεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να απαντήσουν με περιορισμένη χρήση χημικών.
Ο πολιτικός κόσμος για το Πολυτεχνείο
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα κόμματα της Βουλής τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Είναι επίσης η πρώτη φορά που πρωθυπουργός παρίσταται στην εκδήλωση στη Βουλή για το Πολυτεχνείο.
"Η 17 Νοέμβρη υπογραμμίζει, δείχνει ότι ο ελληνικός λαός και ειδικότεροι οι νέοι μπορούν να υπερβούν τις κρίσεις και να επιτύχουν εθνικούς στόχους όταν ενεργούν με αποφασιστικότητα και ενότητα. Και νομίζω η σημερινή εκδήλωση μας δίνει την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε ότι με αποφασιστικότητα και ενότητα μπορούμε να επιτύχουμε τους νέους εθνικούς στόχους, να ξεπεράσουμε την κρίση και να επαναφέρουμε τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και αυξημένης απασχόλησης", είπε ο Λουκάς Παπαδήμος.
Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι "η φετινή επέτειος αποτελεί και την καλύτερη αφορμή για τις σημερινές δημιουργικές και πρωτοπόρες δυνάμεις της κοινωνίας μας, να κατανοήσουν πόση δύναμη έχουν στα χέρια τους, πόσο πολύ μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα".
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τιμούμε, σήμερα, την εξέγερση της νέας γενιάς εναντίον της δικτατορίας. Τους πρωταγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης. Τους αγώνες των Ελλήνων για δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε προτάσσουμε την αποτροπή των κινδύνων που απειλούν τη χώρα, τη συνοχή της κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο, τη στήριξη της νέας γενιάς, που βλέπει τα όνειρά της να καταρρέουν. Ανταποκρινόμαστε με βαθειά συναίσθηση ευθύνης στο κοινό χρέος. Βάζουμε πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας. Παλεύουμε για αλλαγή της αποτυχημένης οικονομικής συνταγής, για στροφή στην επανεκκίνηση και την ανάταξη της οικονομίας, για περισσότερη δικαιοσύνη. Οι αγώνες που σήμερα τιμούμε ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορούμε να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική και να ξαναζωντανέψουμε τη χαμένη ελπίδα".
Σε σχετική ανακοίνωση το ΚΚΕ καλεί "τους εργαζομένους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους νέους και τις νέες σε συμπόρευση για να οργανώσουμε τη καθημερινή λαϊκή πάλη και αντεπίθεση στα εργοστάσια, στις συνοικίες, στα σχολεία και στις σχολές".
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον συμπρόεδρο του κόμματος Die Linke Klaus Ernst και αντιπροσωπεία της νεολαίας του κόμματος κατέθεσε στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου.
"Η πρόσφατη αλλά και παλιότερη ιστορία του ελληνικού λαού, κυρίως όμως η εξέγερση της νεολαίας το Νοέμβρη του '73 καταδεικνύει ότι μάλλον λάθος λαό διάλεξαν για πειραματόζωο τα διεθνή και ευρωπαϊκά κέντρα της οικονομικής ελίτ. Ο ελληνικός λαός κατέκτησε με αγώνες την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του. Δεν του χαρίστηκε από κανέναν. Και όποιος τολμήσει να του την στερήσει, θα το πληρώσει πολύ ακριβά. Το μήνυμα της εξέγερσης του Νοέμβρη καταδεικνύει ότι, όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να κερδίσουν ακόμα και την πιο στυγνή δικτατορία, ακόμα και τον πιο δυνατό δυνάστη. Έτσι και τώρα θα διεκδικήσουμε και θα κατακτήσουμε ξανά την ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία σ΄ αυτό τον τόπο", είπε ο κ. Τσίπρας.
Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Σπύρο Λυκούδη, επισκέφτηκε σήμερα το Πολυτεχνείο και κατέθεσε στεφάνι στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος. Αμέσως μετά ο Σπ. Λυκούδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι πάντα επίκαιρα. Πολύ περισσότερο σήμερα που η κοινωνία αναστενάζει μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση. Ο δρόμος του Νοέμβρη είναι ο αγώνας. Συνεχίζουμε".
Παρέμβαση Καρχιμάκη για τη σημαία
"Η σημαία του Πολυτεχνείου, το πιο ιερό σύμβολο της φοιτητικής εξέγερσης, δεν χρειάζεται ούτε φανερούς ούτε μυστικούς 'νομείς'. Η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου δεν είναι λάφυρο, δεν ανήκει σε καμία φοιτητική παράταξη" δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης και πρόσθεσε: "Ανήκει στο σύνολο του φοιτητικού και εργατικού κινήματος, ανήκει στον ελληνικό λαό. Η ιδιοποίηση της, συνιστά σφετερισμό μνήμης και προσβολή στον αντιδικτατορικό αγώνα. Αυτή την περίοδο κρινόμαστε όλοι αυστηρά. Πολιτικά κόμματα, στελέχη και κομματικές παρατάξεις. Με αφορμή τη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να υπάρξει δέσμευση από τη σπουδάζουσα νεολαία της παράταξής μας για άμεση παράδοση της σημαίας, σε χώρο που να συμβολίζει τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας."