Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Λουκάς Παπαδήμος όπου τη Δευτέρα έχει κρίσιμες συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Δεν προτίθεται να υπογράψει επιστολή, επαναλαμβάνει ο Αντ. Σαμαράς. Σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων για τις υπογραφές. Αντιδράσεις αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, έφτασε στις Βρυξέλλες, αργά το απόγευμα, όπου έχει να αντιμετωπίσει πρώτα απ' όλα το αίτημα των δανειστών για τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις από το Γιώργο Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και το Γιώργο Καρατζαφέρη.
Ο κ. Παπαδήμος, τη Δευτέρα θα έχει κρίσιμες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο για να δει τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Το θέμα των υπογραφών τέθηκε και πάλι στο τραπέζι αυτή τη φορά από τους εκπροσώπους της τρόικας που συνάντησαν τον Γιώργο Καρατζαφέρη στην Βουλή. Η συνάντηση έγινε σε διευρυμένη σύνθεση, κράτησε 75 λεπτά και στο τέλος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έδειξε το δρόμο του συμβιβασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καρατζαφέρης ετοιμάζεται να δημοσιεύσει άρθρο με τη μορφή ανοιχτής επιστολής για να αιτιολογήσει γιατί είναι αναγκαία η καταβολή της έκτης δόσης, την οποία θα κοινοποιήσει και στους δανειστές.
Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, επαναλαμβάνει ότι δεν προτίθεται να υπογράψει κείμενο δεσμεύσεων και χθες αποκάλυψε στην τρόικα ότι έχει απευθύνει ήδη επιστολή στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την οποία αιτιολογεί την απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου και παρουσιάζει αναλυτικά τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
"Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ουσιαστικά και θεσμικά δεσμευθεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, με των δημόσιων τοποθετήσεων στη Βουλή, με επιστολή στου Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και με την έγκριση του προϋπολογισμού του 2012. Έχουμε κάνει το καθήκον μας απέναντι στον τόπο και την Ευρωπαϊκή Ένωση" υποστηρίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ, Νότης Μηταράκης.
Την ίδια ώρα, σφίγγει ο κλοιός των πιέσεων για την υπογραφή. Στις γερμανικές απόψεις που ζητούν ενυπόγραφες δεσμεύσεις από τους αρχηγούς προσχώρησε δημόσια σήμερα και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ενώ η γερμανική κυβέρνηση δια του Φίλιπ Ρέσλερ δείχνει αμετακίνητη.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Το αίτημα των δανειστών για ενυπόγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών σχολίασαν τα κόμματα της αριστεράς.
Ο Π. Μενδρέκας, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνισε: "Με όποιο τρόπο και αν δεσμευθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης απέναντι στην πλουτοκρατία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο λαός πρέπει να ξεσηκωθεί και να επιβάλλει την κατάργηση του εξοντωτικού και απάνθρωπου χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, για να βάλει φρένο στη νέα λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων που θα σημάνουν νέο σφαγιασμό συντάξεων και παροχών".
Ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος του Συνασπισμού σε ανακοίνωσήτου εκτίμησε ότι "τον ελληνικό λαό τον αφήνει παγερά αδιάφορο εάν υπάρξουν γραπτές εγγυήσεις εκ μέρους των συνεταίρων της νέας μνημονιακής συγκυβέρνησης προς την τρόικα, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεσμεύονται να συνεχίσουν μια πολιτική που κυριολεκτικά χρεοκοπεί και εξοντώνει την ελληνική κοινωνία. Ο μόνος που ίσως έχει πρόβλημα είναι ο κ. Σαμαρά. Ας το λύσει με τους δικούς του".
Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά αναφέρει: "Η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας αποτελεί στρατηγική επιλογή. Κατά συνέπεια πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Η κρίση του ευρώ επιβάλλει μια συνολική λύση για όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους".