Από μια "κλωστή" κρέμεται η αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας με ΑΑΑ καθώς ο οίκος Moody's προειδοποίησε πως ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους δανεισμού και των μειωμένων προοπτικών ανάπτυξης.
Από μια "κλωστή" κρέμεται η αξιολόγηση της γαλλικής οικονομίας με ΑΑΑ καθώς ο οίκος Moody's προειδοποίησε πως ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους δανεισμού και των μειωμένων προοπτικών ανάπτυξης.
Η προειδοποίηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το επιτόκιο δανεισμού της Γαλλίας στο 3,51% και το χρηματιστήριο της χώρας να γνωρίζει πτώση 3,41%. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street. Το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με -3,74%, το Λονδίνο με -2,62%, η Φρανκφούρτη με -3,35%, το ισπανικό χρηματιστήριο με -3,48% και το ιταλικό με -4,74%. Και στην Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με πτώση 2,11 %, καθώς στην κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη προστέθηκε και η αδυναμία της Επιτροπής του Κογκρέσου να καταλήξει σε συμφωνία για σχέδιο μείωσης του ελλείμματος.
Στα ύψη βρέθηκαν όμως και τα spreads με τα ελληνικά να βρίσκονται στις 2.626 μονάδες βάσης και να ακολουθούν τα πορτογαλικά με 938 μ.β., τα ιρλανδικά στις 629 μ.β., τα ιταλικά στις 474 μ.β και τα ισπανικά στις 464 μ.β.
Προς το παρόν η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει επίσημα, όμως ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως "θα ήταν λάθος η κυβέρνηση της Γαλλίας".
Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν, τόνισε σε ομιλία του σε σεμινάριο στις Βρυξέλλες ότι η κρίση χρέους χτυπάει πλέον τον πυρήνα της ευρωζώνης και τόνισε: "Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους πλήττει τον πυρήνα της ευρωζώνης και δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες για αυτό. Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη και ενισχύουν βραχυπρόθεσμα την εμπιστοσύνη"
Οι προτάσεις για το ευρωομόλογο
Όπως όλα δείχνουν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει σε τρεις προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγου, όμως κάτι τέτοιο θα συνοδεύεται με αυστηρά μέτρα (επιτροπεία ή εποπτεία) για τις χώρες που θα ζητήσουν μια τέτοιους είδους βοήθεια, ενώ δεν αποκλείεται να ζητείται η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε οικονομικά θέματα όπως η κατάρτιση προϋπολογισμού και η εγκατάσταση επιτρόπων.
Η πρώτη πρόταση της Κομισιόν κάνει λόγο για πλήρη αντικατάσταση των κρατικών ομολόγων από ευρωομόλογα που θα εγγυώνται και οι 17 χώρες, πρόταση που απαιτεί αλλαγή συνθήκης. Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο, πάνω από το οποίο οι χώρες μέλη θα πρέπει να εκδίδουν δικά τους ομόλογα. Και για την πρόταση αυτή απαιτείται αλλαγή της συνθήκης. Η τρίτη πρόταση αφορά στην αντικατάσταση κάποιων κρατικών ομολόγων από ευρωομόλογα τα οποία όμως θα έχουν περιορισμένες εγγυήσεις, ενώ για την πρόταση αυτή δεν απαιτείται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Ωστόσο, παράλληλα, κατατίθεται και σχέδιο αυστηρής εποπτείας των προϋπολογισμών, με παρεμβάσεις απευθείας από την Κομισιόν. Ζητούμενο είναι η πειθαρχία δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο, αφήνοντας αιχμές για παραβιάσεις της συνθήκης και από τους Γερμανούς.
Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να συζητηθούν αρχικά την Πέμπτη στο Στρασβούργο, όπου θα συναντηθούν η Άγκελα Μέρκελ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Πληροφορίες αναφέρουν πως το Βερολίνο και το Παρίσι ετοιμάζονται για αμοιβαίες υποχωρήσεις, αν και οι Γερμανοί δεν αποκλείεται να δώσουν το "πράσινο φως" για την έκδοση ευρωομολόγου μόνο εάν εξασφαλίσουν χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή των συνθηκών στην ΕΕ, τη θεσμοθέτηση αυστηρών κανόνων και την απευθείας παραπομπή απείθαρχων χωρών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ενδεικτική της γερμανικής θέσης είναι η δήλωση του εκπροσώπου της Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε: "Με τη δημιουργία ευρωομολόγων δεν αντιμετωπίζονται οι ρίζες του κακού, δηλαδή η δημοσιονομική απειθαρχία. Η γερμανική κυβέρνηση προκρίνει μία πολιτική λύση στην κρίση, η οποία περιλαμβάνει το να καταστεί υποχρεωτικός ο σεβασμός των κανόνων καλής δημοσιονομικής συμπεριφοράς".
Στις γερμανικές θέσεις αντέδρασε ο πρόεδρος του Eurogroup ο οποίος υπογράμμισε: "Είναι λάθος να ξεγράφνται τα ευρωομόλογα ως παραλογισμός".
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, "Sachsische Zeitung" δήλωση κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτρέψει κανείς την κατάρρευση του ευρώ και πρόσθεσε: "Ζητούμενο είναι να υπερασπιστούμε τις βάσεις της ευημερίας μας. Ελπίζω και εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την ευρωζώνη".