Συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, με τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, μετά τη χθεσινή δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία, όποτε ξεκινήσει η διαδικασία.
Συνεχίζεται ο δημόσιος διάλογος στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη ημέρα στο κόμμα, με τοποθετήσεις ακόμη και κορυφαίων στελεχών, μετά τη χθεσινή δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία, όποτε ξεκινήσει η διαδικασία.
Την Τρίτη, βουλευτές του κόμματος άνοιξαν συζήτηση στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών και κάποιοι εξέφρασαν τον προβληματισμό και την αγωνία τους για την πορεία προς τις εκλογές.
Ενδεικτικός είναι ο διάλογος της βουλευτού Ελπίδας Τσουρή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να τονίζει πως είναι επείγουσα ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ξανακερδίσει την κοινωνική του βάση. "Τι γίνεται με το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει; Πώς θα απευθυνθούμε στον κόσμο;" ρώτησε τον υπουργό η Ελπίδα Τσουρή και ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: "Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρξει ξανά. Πρέπει να απευθυνθούμε στην κοινωνική μας βάση, πρέπει να γίνει ένα μεγάλο μπλοκ της προόδου και μάλιστα επειγόντως".
Σκωπτικά σχολίασε ο Κώστας Γείτονας τη συζήτηση που άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποψηφιοτήτων. "12 οι νοματαίοι, 13 καπεταναίοι" ανέφερε ο βουλευτής.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι οι όποιες διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν μετά την εξασφάλιση της 6ης δόσης, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM χαρακτήρισε λάθος το να ανοίξουν τώρα οι συζητήσεις για τη διαδοχή, ενώ κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τις δικές του προθέσεις.
"Γνωρίζω -είπε ο υπουργός Υγείας- ότι η συζήτηση έχει ανοίξει, δεν θέλω να μπω σε αυτή, δεν πρέπει να μπω σε αυτή. Είναι απόπειρα συγκάλυψης πραγματικότητας; Καμία. Ακόμη και αν όλοι έλεγαν τώρα είναι η ώρα, εγώ θα έλεγα όχι".
Αρνητική στο να ανοιξουν τωρα οι διαδικασιες εμφανιστηκε η Άννα Διαμαντοπούλου, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το εάν είναι κατάλληλος χρόνος για αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. "Κάθε πράγμα στον καιρό του. Και με βάση το εθνικό συμφέρον" ανέφερε η υπουργός Παιδείας.
Σχολιάζοντας την κίνηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να δηλώσει "παρών" στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κινήματος, η Λούκα Κατσέλη ανέφερε στον ρ/σ Βήμα FM: "Κάποια στιγμή θα ανοίξει και είναι θεμιτές όλες οι φιλοδοξίες των υποψηφίων. Είναι κάτι που θα το δούμε και θα το εξετάσουμε στο μέλλον και νομίζω ότι και η κίνηση του κ. Χρυσοχοΐδη είναι απολύτως θεμιτή και σεβαστή".
"Από τη στιγμή που έχει ανοίξει ο διάλογος δικαίωμα του κάθε στελέχους είναι να καθορίζει τον τρόπο που θέλει ο ίδιος να επικοινωνήσει με τους πολίτες. Δεν μπορεί σε κάτι τέτοιο να είμαστε ούτε αντίθετοι, ο καθένας επιλέγει την δική του τακτική" δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας στον ρ/σ ΣΚΑΪ.
"Ήταν μια αξιοπρεπής απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο ερώτημα που του τέθηκε, μια ειλικρινής και πολύ σοβαρή απάντηση η οποία βασίζεται στη δική του σχέση με το ΠΑΣΟΚ, τις αγωνίες του για την παράταξη και την προοπτική της. Τίποτα παραπέρα" δήλωσε από την πλευρά του ο Χρήστος Παπουτσής.
Παράλληλα, πάντως, ο κ. Παπουτσής τόνισε και σήμερα, όταν ρωτήθηκε για το ποιος πρέπει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, ότι αυτός πρέπει κατά τη γνώμη του να είναι ο Γ. Παπανδρέου. "Από κει και πέρα -σημείωσε- όσο ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί ο ίδιος να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια στο όνομα της παράταξης και της δικαίωσης του δικού του αγώνα, εγώ θα το στηρίζω χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό".
Ο Γιώργος Παπανδρέου είχε την Τρίτη συνάντηση με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Έξαρχο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Πρωτόπαππα και συζήτησε μαζί τους τις εξελίξεις και τις επόμενες κινήσεις.
Αρκετά στελέχη, πάντως, διαφώνησαν με την κίνηση του κ. Παπανδρέου να ανοίξει κύκλο συζητήσεων. Μεταξύ αυτών ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος είπε σχετικά στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: "Δεν συμφωνώ και σας το λέω ευθέως. Εγώ νομίζω ότι μέσα από συναντήσεις, μέσα από ιστορίες που καμιά φορά εσείς οι δημοσιογράφοι ξέρετε και πως προπαρασκευάζονται και πως κατασκευάζονται πρόσωπα τα οποία εγώ γνωρίζοντας 40 χρόνια τώρα την πολιτικά μας ζωή, πάμπολλους εξ αυτών θεωρώ φελλούς για να αναφερθώ σε αυτό που είπα πριν. Δεν αναφέρομαι στα συγκεκριμένα πρόσωπα που βλέπει ο κ. Παπανδρέου".
Τη διαφωνία της με το άνοιγμα τώρα της συζήτησης για τη διαδοχή διατύπωσε η Άννα Νταλάρα, που σχολίασε στον ραδιόφωνο του ΑΝΤ1. "Θεωρώ -είπε- εξαιρετικά άκαιρο και να μου επιτρέψετε τον όρο και λίγο έτσι δείχνει "μικρό νου", μια μικρόνοια. Δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή".
Την ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να μετατραπεί σε πολυσυλλεκτικό κόμμα υπογράμμισε ο Κώστας Καρτάλης, μέσα από το ραδιόφωνο της ΝΕΤ. "Αν δεν πάμε στην λογική ενός μοντέρνου πολυσυλλεκτικού κόμματος που δεν φοβάται να έχει διαφορετικές απόψεις για διάφορα ζητήματα μέσα σε αυτό και καταφέρει και συνθέτει, ίσως φθάσουμε τότε στο σημείο κάποια τμήματα που δεν μπορούν να συγκεραστούν με άλλα τμήματα του ΠΑΣΟΚ, να αποσχιστούν. Φοβάμει αυτή τη διάσπαση, δεν ισχυρίζομαι ότι θα γίνει" ανέφερε.