Να δεσμευθούν γραπτώς οι πολιτικοί αρχηγοί πριν από το επόμενο Εurogroup, στις 29/11, για εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου ζήτησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση με τον Λ.Παπαδήμο, στο Λουξεμβούργο. Τόνισε ότι μόνον έτσι θα προχωρήσει η εκταμίευση της 6ης δόσης. Μπαράζ μηνυμάτων από Βερολίνο και Ολλανδία.
Να δεσμευθούν γραπτώς οι πολιτικοί αρχηγοί με επιστολή τους πριν από την επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 29 Νοεμβρίου, ότι θα εφαρμόσουν τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στην συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ζήτησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά από την συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, στο Λουξεμβούργο. Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι μόνον έτσι θα προχωρήσει η εκταμίευση της 6ης δόσης.
"Θα πρέπει να προεδρεύσω σε σύνοδο του Eurogroup σε μια εβδομάδα από τώρα, στις 29 Νοεμβρίου, όπου θα συζητήσουμε την καταβολή της 6ης δόσης. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε θετικά σχετικά με την 6η δόση" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
Και πρόσθεσε: 'Οπως γνωρίζετε, στη συνάντηση της 7ης Νοεμβρίου είχαμε εκφράσει την άποψη ότι θα δοθεί επιστολή από τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό που θα μας διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν σεβαστές όλες οι δεσμεύσεις και θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι η θέση αυτή που θα εκφραστεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι καθ' όλα αποδεκτή απ'τους ηγέτες των μεγάλων πολιτικών κομμάτων. Πιστεύω ότι έως την επόμενη Τρίτη αυτό θα έχει γίνει γραπτώς".
Αισιόδοξος ο Λ. Παπαδήμος
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες δεσμεύσεις μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ ερωτηθείς εάν η 19η Φεβρουαρίου θα είναι η ημερομηνία των εκλογών, απάντησε ότι αυτές θα γίνουν όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε την ελπίδα ότι το ζήτημα των έγγραφων δεσμεύσεων θα διευθετηθεί πριν από το τέλος του μήνα. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Παπαδήμος ανέφερε: "Οι εταίροι μας ζητούν γραπτές δεσμεύσεις. Θέλουν οι πολιτικοι αρχηγοί να στείλουν ένα γράμμα με το οποιο θα δεσμεύονται επί των πολιτικών που θα εφαρμοσθούν τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα εκπληρώσουν το καθήκον τους. Είμαι αισιόδοξος ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρούνε μια λύση γρήγορα. Αυτό πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του μήνα".
Μπαράζ μηνυμάτων από το Βερολίνο
Τη γραπτή δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, κατονομάζοντάς τον μάλιστα, ζήτησαν την Τρίτη και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι τόσο από την καγκελαρία, όσο και από γερμανικά υπουργεία, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες Παντελής Βαλασσόπουλος.
Ανώτατος αξιωματούχος της καγκελαρίας δήλωσε: "Στις 26 Οκτωβρίου πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, πολύ καλές για την Ελλάδα. Λιγες ημέρες μετά ήρθε ανακοίνωση δημοψηφίσματος, που τα ανέτρεψε όλα. Ετσι χάσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο η Γερμανία, αλλά και οι Βρυξέλλες, ζητάμε από όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ελλάδα να υπογράψουν. Αλλιώς δεν θα δοθεί 6η δόση. Ο κ. Σαμαράς έχει υποχρέωση στη χώρα του να υπογράψει".
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ, λέγοντας: "Εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση Παπαδήμου και την ομάδα του. Το καλό είναι ότι έχει την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων και των μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων. Δεν ξέρουμε όμως αν τα κόμματα αυτά, θα συνεχίζουν να τον στηρίζουν όταν έρθουν τα δύσκολα. Γι' αυτό κατανοώ το αίτημα του ΔΝΤ κι εκείνων που ζητούν γραπτή συναίνεση. Γιατί ίσως σε λίγους μήνες αρχίσουν πάλι τα ελληνικά κόμματα να παίζουν το παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών".
"Είναι απαραίτητο ο κύριος Σαμαράς να στείλει ένα θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης" τόνισε και ανώτατο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, προσθέτοντας: "Θα ήταν καλύτερα και για τις Βρυξέλλες και για το Βερολίνο να έδινε γραπτή συναίνεση. Ο κ. Σαμαράς στο παρελθόν έχει αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα αναδιαπραγματευσης των συμφωνιών, πράγμα που τώρα επιβαρύνει την αξιοπιστία του".
Στο ίδιο μήκος κύματος η Γαλλία
Τον ίδιο βηματισμό με την Γερμανία τηρεί και το Παρίσι, στο θέμα των υπογραφών. Απαιτούνται καθαρές λύσεις και τοποθετήσεις πάνω στο ζήτημα, επανέλαβε Γάλλος αξιωματούχος και έδωσε το παράδειγμα ότι, όταν δεν υπάρχουν υπεκφυγές όπως όταν μια κυβέρνηση υπογράφει για ένα δάνειο, έτσι δεν πρέπει να υπάρχουν υπεκφυγές και στις δεσμεύσεις που απαιτούν οι Ευρωπαίοι από τους Έλληνες.
Σχετικά με την 6η δόση, άρθρο στην οικονομική εφημερίδα "Les Echos", υπογραμμίζει ότι η εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ βρίσκεται εκ νέου σε κίνδυνο και φωτογραφίζει ως υπεύθυνο γι' αυτό τον Αντώνη Σαμαρά. Στο άρθρο επισημαίνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φοβάται ότι μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου η ΝΔ θα αμφισβητήσει και θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου.
Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολιάζει στην εφημερίδα ότι ο Αντώνης Σαμαράς παίζει με τον συσχετισμό δυνάμεων, σημειώνει όμως η ώρα της αλήθειας πλησιάζει με τη σύνοδο του Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου. Ο συντάκτης του συγκεκριμένου άρθρου αναφέρει ότι ένα νέο "μπρα-ντε-φερ" της Ελλάδας από τη μία, της ευρωπαϊκής επιτροπής και του ΔΝΤ από την άλλη, κινδυνεύει να πυροδοτήσει και πάλι την κρίση χρέους, η οποία έχει ήδη οξυνθεί στην Ευρώπη.
Προειδοποιεί και η Ολλανδία
Τον Αντώνη Σαμαρά κατονόμασε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι χωρίς την υπογραφή του δεν θα δοθεί η έκτη δόση.
"Πρέπει να καταστεί σαφές ότι υπάρχει επίσης η δέσμευση του ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Τα λόγια δεν αρκούν. Το έχουμε περάσει αυτό το στάδιο, Θέλουμε την υπογραφή αυτού του κύριου Σαμαρά. Αλλιώς δεν θα πάρουν χρήματα σε καμία περίπτωση" είπε ο Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ.