"Παράθυρο" για αλλαγή στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για κάποιες ειδικότητες άνοιξε μετά την συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Μάκη Βορίδη και την διαπίστωση του υπουργού Υποδομών, ότι η εργασιακή εφεδρεία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία οργανισμών και φορέων
Λύση στον… γόρδιο δεσμό της εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας σε ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου, αναζητείται από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Αμέσως μετά την συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Μάκη Βορίδη, ο υπουργός Υποδομών εκτίμησε ότι η εργασιακή εφεδρεία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία οργανισμών και φορέωνις αστικές συγκοινωνίες.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι "δεν θα διαρραγεί το υπάρχον πλαίσιο νόμου. Κάποιες βελτιώσεις κατά περίπτωση, ενδεχομένως θα μπορούσαν να γίνουν, π.χ. στην περίπτωση έλλειψης οδηγών. Πάντα όμως μέσα στο πλαίσιο του υφιστάμενου νόμου".
Ερώτημα παραμένει εάν θα προκριθεί η λύση της εξαίρεσης για κάποιες ειδικότητες, ή η χρονική μετάθεση της εφαρμογής. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ερευνώνται τα στοιχεία για να επιστρέψουν στις συγκοινωνίες υπάλληλοι που ενώ είχαν προσληφθεί ως οδηγοί, αποσπάστηκαν σε άλλες θέσεις και δεν προσφέρουν υπηρεσίες στο συγκοινωνιακό έργο. Ο υπουργός Υποδομών, βγαίνοντας από το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου διευκρίνισε ότι η όποια παρέμβαση θα αποφασισθεί μετά από σύσκεψη των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Την ανάγκη εξαίρεσης των εργαζομένων σε αστικές συγκοινωνίες και ΟΣΕ είχαν επισημάνει πριν από μήνες και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Κουσελάς και Ανδρέας Μακρυπίδης, καταθέτοντας σχετική τροπολογία στην Βουλή, που όμως δεν είχε γίνει αποδεκτή. Με κοινή τους ανακοίνωση επαναφέρουν, τώρα, το θέμα.
Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες κρατούν, για την ώρα, στάση αναμονής. Είναι έτοιμοι όμως, αν ισχύσει και σε αυτούς η εργασιακή εφεδρεία, να κατέβουν άμεσα σε απεργιακές κινητοποιήσεις.