Ως τελευταία ευκαρία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Γ. Προβόπουλος τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική, τίθεται το δίλημμα "ανεξέλεγκτη κατολίσθηση ή συντεταγμένη προσπάθεια εντός της ζώνης του ευρώ". Η ανάπτυξη χαρακτηρίζεται εθνικός στόχος, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αποφυγής νέων φορολογικών βαρών.
Ως τελευταία ευκαρία για την Ελλάδα χαρακτηρίζει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική.
Ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος παρέδωσε σήμερα την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, αναφέρει ότι τα δεδομένα για τη δυναμική και τη βιωσιμότητα του χρέους έχουν ανατραπεί λόγω της σημαντικής επιδείνωσης σε καίριους τομείς της οικονομίας, των δημοσιονομικών αποκλίσεων και των καθυστερήσεων στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τονίζει ότι πλέον διακυβεύεται αν το μέλλον της χώρας θα είναι εντός ή εκτός της ζώνης του ευρώ.
Ο κ. Προβόπουλος θέτει το δίλημμα "ανεξέλεγκτη κατολίσθηση ή συντεταγμένη προσπάθεια εντός της ζώνης του ευρώ". Όπως σημειώνει, η ανεξέλεγκτη κατολίσθηση θα εξανέμιζε τα όποια επιτεύγματα της μεταπολιτευτικής περιόδου, θα οδηγούσε τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και θα έφερνε την οικονομία, το βιοτικό επίπεδο, την κοινωνία και τη διεθνή θέση της Ελλάδος πολλές δεκαετίες πίσω, ενώ η συντεταγμένη προσπάθεια εντός της ζώνης του ευρώ, σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα, θα στοχεύσει στον περιορισμό των κραδασμών, στη συντόμευση της δύσκολης περίοδου προσαρμογής και στη δημιουργία στέρεων βάσεων για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
Μέσω της έκθεσής του, ο διοικητής της ΤτΕ ασκεί κριτική για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, ενώ παράλληλα στέλνει μήνυμα στα πολιτικά κόμματα για πιο ουσιαστική σύγκλιση που θα διαρκέσει και μετά τις εκλογές, ενώ ζητεί, εν όψει των εκλογών να περιγραφούν με πάσα ειλικρίνεια η κατάσταση της οικονομίας και οι προτεινόμενες λύσεις ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες.
"Το πρώτο καθήκον που επωμίζεται η νέα κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που έχει κλονιστεί βαρύτατα. Για να εμπεδωθεί όμως η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, η σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων που εκφράστηκε με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης πρέπει να γίνει πιο ουσιαστική" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και προσθέτει: "Επίσης, προκειμένου να επιτύχει η κυβέρνηση και να εκφραστεί αυθεντικά η βούληση των πολιτών στις επόμενες εκλογές, πρέπει να περιγραφούν με απόλυτη ειλικρίνεια η κατάσταση της οικονομίας και η διεθνής πραγματικότητα, να αναλυθούν χωρίς περιστροφές και ωραιοποιήσεις οι προτεινόμενες λύσεις και να εξηγηθούν με σαφήνεια το κόστος και το όφελος καθεμιάς.
Κατά τον κ. Προβόπουλο, δύο είναι οι εθνικοί στόχοι στους οποίους θα πρέπει να επικεντρωθεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, πρώτον η δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων με υψηλότερους ρυθμούς από τους προβλεπόμενους και δεύτερον η συντομότερη ανάκαμψη ώστε να επιτευχθούν ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη, ο κ. Προβόπουλος προβλέπει βαθύτερη ύφεση για εφέτος, στο -5,5%, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης -2,8% για το 2012 και ανάπτυξη μόλις στο +1% για το 2013.
Εφιαλτικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία, που φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το 17% και του χρόνου το 18%, ενώ εάν συνυπολογιστούν όσοι έπαψαν να αναζητούν εργασία και όσοι υποαπασχολούνται, το ποσοστό της ανεργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2011 αγγίζει το 21%.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και υποστηρίζει ότι το Πρόγραμμα προσαρμογής μπορεί να πετύχει μόνο με ταχπύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που θα στηρίζεται όμως κατά 70% στη μείωση των δαπανών.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να βελτιωθεί ραγδαία το κλίμα, θέτοντας σε κίνηση έναν ενάρετο κύκλο ανόδου, απαιτείται μια πολιτική που θα ικανοποιεί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Αλλαγή των δομών στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση που δημιουργούν τα προβλήματα
Η προσήλωση στους στόχους που έχουν τεθεί
Η απαρέγκλιτη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί
Η υπερκάλυψη, όπου είναι δυνατόν, των αρχικών στόχων
Η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης
Απτές αποδείξεις της πολιτικής βούλησης προς την κατεύθυνση της επίτευξης στο εγγύς μέλλον πρωτογενών και αυξανόμενων πλεονασμάτων, της άμεσης προώθησης των αποκρατικοποιήσεων, της προσέλκυσης επενδυτών για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και της κατάργησης χωρίς χρονοτριβή των φορέων του δημόσιου τομέα που κρίνεται ότι δεν προσφέρουν χρήσιμο έργο
Η αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων της ΕΕ για μεγάλες δημόσιες επενδύσεις
Η αποστολή του μηνύματος στους επενδυτές ότι η οικονομία στο μέλλον θα λειτουργήσει σε νέα πλαίσια που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργία του ανταγωνισμού και την ομαλή λειτουργία των αγορών και θα βελτιώνουν την παραγωγικότητα.
Διάλογος Γ. Προβόπουλου – Φ. Πετσάλνικου
Παραδίδοντας την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδας στον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι "η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου δίνει μια νέα ευκαιρία στην Ελλάδα αλλά πιθανότατα και την τελευταία ευκαιρία".
"Γι' αυτό -πρόσθεσε- καθυστερήσεις, αποκλίσεις από τους στόχους που είχαμε μέχρι τώρα θα πρέπει να μην επαναληφθούν, θα πρέπει να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, όχι μόνο να καλύψουμε τους στόχους αλλά θα λέγαμε να υπερκαλύψουμε τους στόχους, να καλύψουμε ένα μέρος από το χαμένο έδαφος διότι το διακύβευμα πλέον είναι πάρα πολύ μεγάλο, είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και επομένως πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες, οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουμε διλήμματα αυτής της μορφής, πρέπει λοιπόν να πετύχουμε".
"Είναι απόλυτη ανάγκη πιστεύω να διασφαλίσουμε αυτό που επετεύχθη όλο αυτό το διάστημα αυτά τα δύο χρόνια. Τη μη χρεοκοπία της χώρας μας. Γιατί η χρεοκοπία θα σήμαινε την απόλυτη καταστροφή και πρέπει επίσης να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση στην πράξη όπως και εσείς είπατε την υλοποίηση της τόσο σημαντικής συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, αυτό αποτελεί εθνικό καθήκον για όλους μας", απάντησε ο κ. Πετσάλνικος.